Nord-Korea har doblet antall offentlige henrettelser

Nord-Korea har gjennomført mer enn dobbelt så mange offentlige henrettelser i år enn hva regimet gjorde i ifjor. I dag hyllet titusenvis partiets leder Kim Jong-un.

Nordkoreanske militære

Nordkoreanske militære la i dag ned blomster foran statuer av nasjonens grunnlegger Kim Il-sung og den forrige lederen Kim Jong-il.

Foto: KCNA / Reuters

Pyongyang

Gatene i Pyongyang var helt folketomme tirsdag mens innbyggerne holdt seg innendørs for å se på minneseremonien for Kim Jong-il på TV.

Foto: David Guttenfelder / Ap

Titusenvis av nordkoreanske militære og partimedlemmer var i dag samlet for å hylle sin unge leder Kim Jong-un.

Hyllesten skjedde i anledning av at det i dag er to år siden Kims far, Kim Jong-il, døde.

Nordkoreansk TV viste bilder av titusenvis av militære og partimedlemmer som satt med steinansikter i flere minutter mens man minnet Kim Jong-il.

Deretter å brøt de ut i stående applaus da Kim Jong-un inntok hedersplassen på podiet.

Mens seremonien pågikk var det helt dødt på gatene i hovedstaden Pyongyang, fordi folk holdt seg hjemme for å se seremoniene på TV.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kim Jong-Un

Kim Jong-un (i midten) under minneseremonien for å markere toårsdagen for hans far Kim Jong-ils død. Bildet av faren i retusjert versjon hang over scenen.

Foto: KRT via AP / AP

Henretter flere i offentlighet

Hyllesten skjer samtidig med at det kommer stadig flere meldinger om regimets brutale adferd.

Et av eksemplene er at regimet gjennomfører flere offentlige henrettelser enn tidligere.

Jenter i Nord-Korea

Tre nordkoreanske jenter er ute og samler inn ved, like ved grensen til Kina i går, mandag 16. november. Fattigdommen i Nord-Korea rammer først og fremst de som bor utenfor de store byene.

Foto: Jacky Chen / Reuters

Antallet bekreftede offentlige henrettelser i år er på minst 40, sammenlignet med 17 i løpet av hele fjoråret, skriver Sveriges Radio.

Ber folk komme og se på

Sveriges Radios Asia-korrespondent Nils Horner har truffet en nordkoreansk avhopper som selv har vært vitne til tre henrettelser.

Avhopperen Choi Cheol Min forteller at han fortsatt har mareritt etter at han for to år siden så tre unge menn, på 20, 23 og 26 år, bli offentlig henrettet i byen Chung jin.

En av de tre som ble henrettet hadde blitt dømt for mord i forbindelse med at han hadde prøvd å stjele en kilo mais.

Choi forteller at han myndighetene hadde oppfordret allmennheten om å komme for å se på henrettelsene. Flere tusen møtte opp, blant dem skolebarn ned til 13-årsalderen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt