Hopp til innhold

Nødssituasjon på «Ocean Viking» – mannskapet forsøker å roe ned situasjonen

Desperate migranter skal ifølge rederiet ha truet mannskapet og flere skal ha forsøkt å ta sitt eget liv. Nå jobber mannskapet på norskeide «Ocean Viking» med å roe ned situasjonen og de har erklært nødssituasjon.

Her blir migrantene plukket opp av Ocean Viking på tirsdag. Nå er situasjonen desperat om bord på skipet.

«Ocean Viking» har den siste uka plukket opp 180 mennesker fra to båter som drev rundt i Middelhavet, opplyser hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée, som bruker skipet til å redde migranter.

Tidligere i dag erklærte mannskapet på skipet nødssituasjon, etter at det hadde vært seks selvmordsforsøk i løpet av 24 timer. Skipet har bedt om å legge til land seks ganger i Italia og på Malta, men blitt avvist.

Nå har den norske kapteinen bedt om bistand fra italienske myndigheter.

Selvmordsforsøk

– Mannskapet og hjelpearbeiderne jobber for øyeblikket med å hjelpe migrantene på dekk, og roe ned situasjonen, sier Frédéric Penard som er operasjonsleder for SOS Méditerranée til NRK.

Tidligere ble det kommunisert at mannskapet var sendt under dekk. Det stemte ikke, ifølge Penard, som selv ikke er på båten.

Årsaken til uroen skal være at det over tid har oppstått en svært spent situasjon med en gruppe på 44 migranter. Ifølge Penard sliter flere av dem psykisk.

– De har opplevd forferdelige ting i Libya, og nå en forferdelig reise til sjøs. Etter at flere har forsøkt å ta sitt eget liv, ba kapteinen om medisinsk evakuering, forteller Penard.

Men skipet har blitt avvist både av Italia og Malta.

– Det vi ikke forstår, er hvorfor vi må vente så lenge slik at situasjonen eskalerer og folk utsettes for fare. Det er ikke akseptabelt, sier Penard.

Skipet har operert i Middelhavet de siste fire årene.

– I løpet av den tida har vi reddet over 31 000 mennesker, men dette er første gang vi har måttet erklære nødssituasjon, forteller han.

Truende

Trym Jacobsen

Trym Jacobsen i Høyland Offshore har kontakt med den norske kapteinen om bord.

Foto: Leif Rune Løland / NRK (arkiv)

– Skipet har plukket opp migranter og en del av disse har oppført seg truende. Det har blant annet vært selvmordsforsøk om bord, sier Trym Jacobsen i rederiet Høyland Offshore i Bergen, som eier skipet.

– Vi har dialog med kapteinen om bord. Han har grei kontroll på sin situasjon. Det er de som jobber med migrantene som har en vanskelig situasjon nå, sier Jacobsen, som understreker at ingen fra mannskapet eller de som er om bord for å hjelpe, er skadet.

Totalt er det et mannskap på ni personer på båten, og kapteinen er den eneste nordmannen. I tillegg jobber det 24 personer fra den humanitære organisasjonen, som tar seg av migrantene om bord.

Om bord på Ocean Viking

Båten blir brukt av hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée for å plukke opp migranter i Middelhavet.

Foto: Flavio Gasperini / AP

Får ikke komme i land

Skipet plukket forrige torsdag opp mennesker fra en trebåt rundt 100 kilometer fra den italienske øya Lampedusa. Om bord på skipet målte mannskapet feberen på de nye passasjerene og ga dem munnbind. En hadde feber, og vedkommende ble satt i karantene for sikkerhets skyld, ifølge AFP.

Siden koronautbruddet har både Italia og Malta stengt sine havner for skip med flyktninger og migranter som blir reddet til sjøs.

Skipet Ocean Viking ligger nå 15 nautiske mil fra den italienske øya Sicilia.

Det norske utenriksdepartementet sier til NRK at de er kjent med hendelsen, men at de ikke ønsker å kommentere den.

LES OGSÅ: NRK ombord på «Ocean Viking»

SISTE NYTT

Siste nytt