Hopp til innhold

Nobels fredspris går til en person og to organisasjoner

Prisen deles mellom Ales Bjaljatski, en aktivist fra Belarus, den russiske organisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter.

– De har beskyttet retten til å kritisere makt og beskytte den fundamentale retten til borgere.

– De har beskyttet retten til å kritisere makt og beskytte den fundamentale retten til borgere.

– Prisvinnerne representerer sivilsamfunnet i sine hjemland. De har i mange år stått opp for retten til maktkritikk og grunnleggende rettigheter for borgerne. Det sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen da hun kunngjorde hvem som får prisen.

  • Bjaljatski har kjempet i over 30 år for menneskerettigheter og en demokratisk utvikling i Belarus. Han er lederen for menneskerettsorganisasjonen Viasna. og sitter fengslet.
  • Memorial er landsdekkende i Russland. Dette er den eldste og mest kjente menneskerettsorganisasjonen i landet. Organisasjonen ble grunnlagt av blant andre Andrej Sakharov på slutten av 1980-tallet.
  • Senteret for sivile rettigheter har dokumentert krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene siden 2014 og har presset på for at det må være internasjonal ansvarlighet for krigsforbrytelser og for at Ukraina skal slutte seg til Den internasjonale straffedomstolen.

– Med årets fredspris til Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties ønsker Den norske Nobelkomite å hedre tre fremragende forkjempere for menneskerettigheter, demokrati og fredelig sameksistens i nabolandene Belarus, Russland og Ukraina, sa Reiss-Andersen.

– Gjennom sin konsekvente støtte til humanistiske verdier, antimilitarisme og rettslige prinsipper har årets prisvinnere revitalisert og hedret Alfred Nobels visjon om fred og folkenes forbrødring – en visjon vår verden trenger mer enn noensinne, fortsatte hun.

Selve utdelingen av prisen vil finne sted på Alfred Nobels dødsdag, 10. desember.

Den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter deler prisen med Ales Bjaljatski, en aktivist fra Belarus, og den russiske organisasjonen Memorial

– Dette er veldig viktig for oss, sa Oleksandra Romantsova fra Senteret for sivile rettigheter da hun ble ringt opp av Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad.

– Veldig viktig for oss

Oleksandra Romantsova fra Senteret for sivile rettigheter ble ringt opp av Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad rett før prisen ble offentliggjort.

Når han forklarte hvem han var og hvor han ringte fra, kunne man tydelig høre spenningen i stemmen hennes.

– Dette er veldig viktig for oss. Det er utrolig, sa Romantsova.

Oleksandra Romantsova, fotografert i februar 2021.

Oleksandra Romantsova, fotografert i februar 2021.

Foto: Hennadii Minchenko / Zuma Press

Sitter fengslet

Ales Bjaljatski sitter fengslet i Belarus. Han vært arrestert mer enn tjue ganger. 14. juli 2021 var sist han ble fengslet, ifølge myndighetene for skattesvindel.

Det er bare tredje gang i historien at prisen går til en som er fengslet. Tidligere har Liu Xiaobo (2010), Aung San Suu Kyi (1991) fått prisen mens de var innesperret.

Nå håper Reiss-Andersen at pristildelingen kan hjelpe til å få ham satt fri. Selv om hun ikke er veldig optimistisk.

– Vårt budskap er en oppfordring til myndighetene i Belarus om å løslate herr Bjaljatski, og vi håper at det kan skje slik at han kan komme til Oslo og motta denne æren. Men det er tusenvis av politiske fanger i Belarus, og jeg er redd for at kanskje ønsket mitt ikke er særlig realistisk. Men jeg oppfordrer til at han blir løslatt, sier hun.

Putins bursdag

Etter at prisen i fjor gikk til Dmitrij Muratov, er det andre gang på rad at den går til russiske regimekritikere.

Dagen i dag, 7. oktober, er 70-årsdagen til president Vladimir Putin. Reiss-Andersen sier at det ikke har noe med pristildelingen å gjøre.

– Denne prisen henvender seg ikke til president Putin, ikke til hans fødselsdag og i noen annen forstand. Bortsett fra at regjeringen hans og regjeringen i Belarus representerer en myndighetene som undertrykker menneskerettighetsaktivister, sier hun.

Hun legger til at komiteen alltid gir en pris for noe og til noen, og ikke mot noen.

343 kandidater

Det var i år 343 kandidater som var foreslått til årets fredspris. Det er nest høyeste antallet i fredsprisen historien. 251 av de foreslåtte var personer, 92 organisasjoner.

I fjor gikk prisen til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov.

Begge har blitt truet og forfulgt i året etter at de fikk prisen. Maria Ressa er dømt for ærekrenkelser og har fått beskjed om å stenge sitt nettsted Rappler, uten å følge ordren.

Muratovs avis Novaja Gazeta er blitt stengt etter at Russland invaderte Ukraina.

Siden 1901 er Nobels fredspris delt ut 102 ganger, til 134 mottakere: 91 menn, 18 kvinner og 25 organisasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt