Hopp til innhold

– Dette markedet har norske bedrifter ventet på

Dersom regimet i Myanmar holder sin sti ren, kommer mange internasjonale selskaper til å knive om å investere i landet, spår det norske næringslivet.

MYANMAR

FORLOKKENDE: Myanmar, også kjent som Burma, har mye å tilby det norske markedet, tror NHO og andre næringslivsaktører. Turisme er et av dem. Her er et av Myanmars mange vakre templer.

Foto: VOISHMEL / Afp

Utenriksdepartementet bekreftet i dag overfor NRK at de opphever sin advarsel mot å investere i Myanmar, også kjent som Burma.

Isteden oppfordrer norske myndigheter nå det private, norske næringsliv til å starte handel og å investere i landet, som har vært utenfor det internasjonale markedet i mange tiår.

De nye tonene fra utenriksdepartementet, ser ut til å gi ringvirkninger i næringslivet.

– Burma er et spennende land som vil ha gode muligheter fremover hvis de får orden på sin politiske situasjon og menneskerettigheter, sier Espen Søilen, direktør for internasjonalisering i NHO.

Turisme, kraft og infrastruktur

Espen Søilen

POSITIV: – Burma er veldig upløyd mark, og nå vil det nok bli stor interesse internasjonalt for å investere der, sier Espen Sølien i NHO.

Foto: Hans Fredrik Asbj¿rnsen / Hans Fredrik Asbj¿rnsen

NHO har vært krystallklar i sine råd overfor medlemsbedriftene i spørsmålet om Myanmar. I flere år har de bedt dem om å holde seg unna, og understreket at det ikke har vært akseptert i norsk næringsliv å drive i det omstridte militærregimet.

– Burma er veldig upløyd mark, og nå vil det nok bli stor interesse internasjonalt for å investere der, sier Sølien.

Han sier landet, som offisielt kaller seg Myanmar, er rikt på energi- og andre naturressurser, som kan falle i god jord hos norske, investeringsvillige bedrifter.

Sølien tror det vil være muligheter innenfor bygging av infrastruktur som mobilnett, turisme, vannkraft og utvinning av andre energiressurser.

– Norske bedrifter vil i få fall melde seg på i den internasjonale konkurransen, sier Sølien.

Han sier landet bærer preg av å ha vært under boikott i mange år, og at det nå har behov for å komme inn på det internasjonale markedet.

– Viktig å reise dit

En annen person som gleder seg over utviklingen i Myanmar, er Erik Borgen som leder DnBs Asia-kontor og Den norske næringslivsforeningen i Singapore.

– Jeg tror det er en rekke norske selskaper som har sett på dette markedet, og som har ventet på en åpning, sier Borgen.

Han sier Myanmar er et nytt marked, som norske selskaper hittil har holdt seg unna, men som spesielt norske selskaper som allerede er etablert i Sør-Øst Asia vil ha interesse for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Myanmar

RIKT: Myanmar er et land rikt på naturressurser, men som foreløpig har vært lukket for internasjonalt næringsliv.

Foto: STAFF / Reuters

– Det er helt sikkert risiko forbundet med å etablere seg der, så før man investerer, så må nok en rekke institusjonelle ting på plass, sier Borgen.

Han sier det derfor er viktig å reise til Myanmar for å opparbeide seg kontakter og oppleve landet selv.

– Og det er det vi i den norske næringslivsforeningen i Singapore kommer til å gjøre, sier Borgen.

– En liten oppmuntring fra Norge

Den siste tida har militærregimet løsnet på jerngrepet, og tatt noen vaklende, men klare skritt i retning av demokrati. Sist uke løslot regimet 650 politiske fanger.

De har også lovet demokratiske valg i april, og gitt uttrykk for at Aung San Suu Kyi kan få en stilling i Myanmars formelt sivile regjering hvis hun velges inn i nasjonalforsamlingen.

– Dette er en liten oppmuntring fra Norge. Den store oppmuntringen kom i går fra USA da de valgte å opprette fulle diplomatiske forbindelser med landet, sier NRKs Asia-korrespondent, Anders Magnus.

– Men det viser jo også at Norge er i forkant hele veien, slik vi har vært i hele denne prosessen med å anerkjenne de demokraitiske tiltakene som har kommet i Myanmar, og det er kanskje viktig at et land er i spissen, og anerkjenner den demokratiske og gode utviklingen som skjer i landet.

Tror EU-sanksjonene forsvinner

Norge vil på tross av oppmykningen, fortsatt følge EUs sanksjoner, som gjelder forbud mot handel med statsselskaper og med spesielle varer som blant annet diamanter og tømmer.

Den tidligere sterke, særnorske oppfordringen om å ikke engasjere seg i Myanmar, startet i 1997. Selv om det aldri var noe direkte forbud, så har terskelen for norske bedrifter vært så høy at ingen i praksis har drevet forretninger i landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Myanmar

LUKKET: Myanmar har vært lukket for det internasjonale, kommersielle aktører i mange tiår, og trenger hjelp til å bygge opp landets infrastruktur.

Foto: STAFF / Reuters

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, tror imidlertid at også disse sanksjonene vil oppheves i løpet av våren, dersom Myanmar beviser at de avholder et reelt, demokratisk valg.

– Vi mener nå at utviklingen er så positiv i retning av reformer og demokrati at det er rimelig at Norge gir det signalet at norske bedrifter kan vurdere engasjement i Myanmar, innenfor EUs rammer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Han sier landet trenger investeringer og handel for å skape arbeidsplasser og redusere fattigdom.


SISTE NYTT

Siste nytt