Hopp til innhold

Tilbake fra «de døde» - Gingrich i førersetet leder over Obama

Kvinnehistorier og økonomisk snusk til tross – én måned før kampen om å bli republikanernes presidentkandidat starter på alvor, har Newt Gingrich en suveren ledelse på de siste meningsmålingene.

Newt Gingrich

Newt Gingrich på valgmøte i Bluffton i Sør-Carolina tirsdag 29. november.

Foto: Stephen Morton / Ap

I en fersk måling fra meningsmålingsinstituttet Rasmussen får Gingrich støtte fra 38 prosent av republikanske velgere.

Hans nærmeste utfordrer, Mitt Romney, får oppslutning av 17 prosent av de spurte, mens ingen av de andre kandidatene kommer over ti prosents oppslutning.

Ledelsen til Gingrich er den største noen av republikanerne har hatt så langt i valgkampen og har gjort den tidligere lederen for Representantenes hus selvsikker.

– Jeg kommer til å bli kandidaten. Det er vanskelig å ikke se på meningsmålingene og tenke at oddsene er gode på at jeg blir kandidaten, sa Gingrich til ABC News etter at tallene fra målingen ble kjent.

Se intervjuet med Gingrich på ABC News her. Artikkelen fortsetter under videoen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den enes brød ...

Newt Gingrich

Newt Gingrich i klassisk positur, intenst opptatt av å få frem budskapet, her under et valgmøte i Sør-Carolina tirsdag.

Foto: Chris Carlson / Ap

Gingrich har overtatt lederposisjonen blant republikanerne etter at Hermain Cain har blitt involvert i flere kvinnehistorier.

Samtidig har både Cain og Rick Perry i løpet av høsten dummet seg ut på TV. Cains «President Obama støttet opprøret, riktig? President Obama ønsket å fjerne Gadhafi?» og Perrys «Ooops. Sorry» er begge blitt klikkvinnere på Youtube.

Mens rivalene har rotet bort seg på TV har Gingrich imponert nettopp i debattene. Da kandidatene brakte sammen i Washington i forrige uke markerte Gingrich seg sterkt.

Etter at andre kandidater som Michele Bachmann, Rick Perry og Hermain Cain alle har sluknet etter en kort periode som republikanernes foretrukne kandidat, var det ventet at Mitt Romney ville styrke sin posisjon.

Den tidligere Massachusetts-guvernøren Romney mangler imidlertid appell i viktige deler at det republikanske partiet, mener forsker ved Forum for samtidshistorie, Hallvard Notaker.

– Det er en stor andel av de mest konservative velgerne i det republikanske partiet som ikke later til å se på Mitt Romney som et aktuelt alternativ, sier USA-eksperten Hallvard Notaker til NRK.no.

Han viser også til effekten av Gingrich' opptreden i debattene gjennom høsten.

– Gingrich har arbeidet seg opp og frem i disse velgernes bevissthet gjennom de mange TV-debattene i høst. Samtidig har de andre Romney-alternativene greid å senke seg selv på ulike vis, sier Hallvard Notaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Republikanske kandidater

De åtte fremste kandidatene til å vinne den republikanske nominasjonen: Fra venstre: Rick Santorum, Michele Bachmann, Newt Gingrich, Mitt Romney, Herman Cain, Rick Perry, Ron Paul og Jon Huntsman oppstilt på podiet i Michigan før en debatt i november.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Kvinner, snusk og lang erfaring

Marianne Gingrich

Marianne Gingrich, Newt Gingrichs andre kone, under skilsmisseforhandlingene i 1999.

Foto: JOHN BAZEMORE / AP
Callista Gingrich

Newt Gingrich tredje, og nåværende kone, ser opp på mannen mens han taler på et valgkampmøte i Florida 25. november i år.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Gingrich gjør det godt på meningsmålingene til tross for at han har flere tvilsomme episoder i sitt liv av samme slag som ser ut til å ødelegge rivalenes kandidatur.

Han har vært gift tre ganger. Hans første ekteskap tok slutt da han fortalte konen at han ville skilles mens hun lå på sykehus etter en kreftoperasjon.

Han andre ekteskap tok slutt fordi han hadde et forhold på si (med kvinnen som i dag er hans tredje kone), samtidig som han som Speaker i Representantenes hus ledet an i riksrettssaken mot Bill Clinton etter Monica Lewinsky-affæren.

Gingrich har også vært innblandet i flere uheldige økonomiske affærer.

I 1997 fikk han en reprimande av Representantenes hus for brudd på kongressens etiske regler.

Det var første gang at lederen for Representantenes hus hadde fått en reprimande.

Under årets valgkamp har Gingrich fått nye problemer etter at det kom frem at han har mottatt 1,8 millioner dollar, drøyt ti millioner norske kroner, i lobbyisthonorar av boliglånsbanken Freddie Mac.

– Det er for tidlig å slå fast at velgerne vil overse dette (kvinnehistoriene red.anm.), eller hans lobbyarbeid, sier USA-ekspert Hallvard Notaker til NRK.no.

Så langt ser imidlertid ikke den brokete fortiden ut til å skremme bort de republikanske velgerne.

– Gingrich har noe de andre ikke-Romneyene har manglet – han fremstår som saklig kompetent. Republikanerne vil være mer bekvemme med at han skal sitte med ansvaret for kompliserte problemer, sier Hallvard Notaker.

Fikk stempel som furten

Karikaturtegning av Newt Gingrich

Karikaturtegning av Newt Gingrich i New York-avisen Daily News høsten 1995.

Foto: Wikipedia Commons
Newt Gingrich

En glad Newt Gingrich etter å ha blitt tatt i ed som leder (Speaker) i Representantenes hus 4. januar 1995.

Foto: EPA/J. David AKE / Scanpix

Fra sin periode som Speaker i Representantenes hus huskes Newt Gingrich best for sin rolle i de mislykkede budsjettforhandlingene i 1995 som førte til at store deler av USAs offentlige kontorer måtte stenge.

I forbindelse med forhandlingene klaget Gingrich på at han ikke var blitt behandlet med respekt av daværende president Bill Clinton på en flyreise tilbake fra begravelsen til Israels statsminister Yitzak Rabin.

Uttalelsen førte til at New York-avisen Daily News lagde en hel forside med en karikatur av Gingrich og tittelen «Skrikerunge».

Også senere har Gingrich' temperament ført til politiske problemer.

Så sent som i juni i år trakk store deler av valgkampstaben hans seg i protest mot måten han drev valgkampen på.

Mange kommentatorer er skeptiske til om Gingrich klarer å holde seg i skinnet gjennom valgkampen.

USA-ekspert Hallvard Notaker tror heller ikke Gingrich klarer å holde temperamentet i sjakk under valgkampen, men er ikke så sikker på om det vil skade ham.

– Det er fristende å svare "neppe". Men jo sterkere han oppfattes som rotfestet konservativ, jo større slingringsmonn får han. Gingrich har ry som nytenkende, det er stort sett en styrke for ham. Det viktigste er at velgerne ikke blir i tvil om at han er den konservative kandidaten han utgir seg for, sier Notaker.

Et oppkomme av forslag

Helt tilbake fra han ledet det republikanske partiet til seier i kongressvalget i 1994 med sin «Contract with America» har Gingrich vært et oppkomme av mer eller mindre gjennomtenkte forslag.

Washington Post har hatt en gjennomgang av Gingrich' forskjellige utspill så langt i valgkampen og talt opp til over 70 forslag.

Noen av forslagene er gjengs republikansk politikk, som å reversere Obamas helselov og nedlegge energidepartementet, mens andre er mer kontroversielle.

Noen av forslagene til Gingrich i valgkampen:

  • Han vil opprette egne lokale borgerutvalg som skal bestemme om immigranter får bli i USA eller ikke.
  • Han vil ha to parallelle trygdesystem som folk kan velge mellom, dagens system og et system der deltagerne selv kan investere pengene sine i aksjemarkedet.
  • Han vil at presidenten skal ha rett til å avsette føderale dommere som avsier dommer han ikke er enige i.

Én måned igjen

3. januar starter kampen om å bli republikanernes presidentkandidat med partimøter i Iowa.

Deretter går det slag i slag med primærvalg i New Hampshire (10. januar), South Carolina (21. januar) og Florida (31. januar).

Meningsmåling fra Rasmussen viser at Gingrich har en knapp ledelse i Iowa, mens Romney leder i New Hampshire.

I sørstatene South Carolina og Florida har Gingrich en soleklar ledelse, med henholdsvis 38–15 og 41–17 over Romney.

– Gingrich er sin egen verste fiende, der er likheten til Rick Perry og Herman Cain klar. Han må unngå saker der han fremstår som den mangeårige Washington-innsideren han faktisk er, og han må beherske trangen til å komme med forslag som utfordrer de mest konservative republikanernes læresetninger, sier Hallvard Notaker.

Etter at han mistet store deler av valgkampstaben i sommer har Gingrich bygget seg opp en ny kampanjestab, men den er langt mindre enn Mitt Romneys veltrente mannskap.

– I tillegg kan mangel på penger og organisasjon bli et problem i forhold til Romney, dersom valgkampen varer langt utover våren, sier USA-ekspert Hallvard Notaker til NRK.

Dette er ikke over. Den store endringen er at flere nå ser at Romney ikke vinner på walk-over. Mer avklart er det ikke.

Hallvard Notaker, forsker ved Forum for samtidshistorie / NRK

Artikkelen fortsetter under bildet.

Newt Gingrich

Newt Gingrich på et valgmøte i Iowa torsdag.

Foto: Charlie Neibergall / Ap

Leder over Obama

Skulle han bli republikanernes presidentkandidat viser de siste målingene også at Gingrich har en god sjanse til å vinne over president Barack Obama i presidentvalget i november neste år.

I en meningsmåling fra Rasmussen sier 45 prosent av de spurte at de vil stemme på Gingrich, mens 43 prosent vil gi sin stemme til Obama.

Målingene viser at støtten til Gingrich er klart økende.

For to uker siden lå han tolv prosentpoeng bak Obama, mens han i forrige uke lå seks prosentpoeng bak. Nå har han for første gang gått forbi den sittende presidenten.

Hallvard Notaker tror likevel at Obama heller ønsker seg Gingrich som motstander ved valget 6. november neste år.

– Alt kan selvsagt skje. Obama er nok mer fornøyd med å møte Gingrich enn Romney. Samtidig vil Gingrich dra med seg et langt sterkere motivert grunnfjell enn Romney vil, hvis han vinner, sier USA-ekspert Hallvard Notaker til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt