Ingen lovnader fra Kongos utenriksminister

Det er ingen snarlig løsning i vente for de norske fangene i Kongo, men utenriksminister Espen Barth Eide ble lovet at Kongo på nytt vil se på saken.

Tjostolv Moland og Joshua French

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French har sittet fengslet i Kongo siden 2009.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Espen Barth Eide

Norges ferske utenriksminister Espen Barth Eide møtte Kongos utenriksminister i New York onsdag ettermiddag.

Foto: Øystein Nygård / NRK
Raymond Tshibanda

Raymond Tshibanda er ny utenriksminister i Kongo.

Foto: JUNIOR D.KANNAH / Afp

Utenriksminister Espen Barth Eide møtte Kongos utenriksminister Raymond Tshibanda på et hotell i New York onsdag ettermiddag. Møtet ble avsluttet ved midnatt norsk tid.

Det er tre år siden Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet for drapet på sin kongolesiske sjåfør. De ble dømt for drap og spionasje i Kongo, og de to har vært fengslet i landet siden 2009.

Norge har flere ganger forsøkt å få fangene overført til Norge.

Ifølge Utenriksdepartementet var det i et tilsvarende møte i fjor, under FNs generalforsamling, at utenriksminister Jonas Gahr Støre ble enig med Kongos utenriksminister om en overføring for de to nordmennene fra landsbyfengselet i Kisangani til hovedstadsfengselet i Kinshasa.

I mai i år skrev Jens Stoltenberg et brev til den kongolesiske presidenten, der han ba om at fangene ble overført for videre soning i Norge, men han har ennå ikke fått svar.

I sommer tok Norges ambassade i Kongo på ny opp saken, og fikk løfter om at kongolesiske myndigheter ville se på saken på nytt.

Lovte Norge et svar

I møtet i New York lovet Kongos utenriksminister at de skulle se nærmere på saken og gi et svar.

– Jeg fikk ingen løfter om en snarlig overføring av Moland og French til Norge, men jeg følte vi hadde en god dialog om denne vanskelige saken, sier Eide til NRK.

Han sier han forstår at denne saken er vanskelig for Kongo. Saken har skapt store overskrifter i landet.

Kongos myndigheter hevder hardnakket at nordmennene er skyldige.

– Vi må respektere Kongos oppfatning av dette, men jeg føler vi har fått fremført vårt budskap på en tydelig måte som utenriksministeren tok med seg, sier Eide.

– Er det noe som tyder på en snarlig løsning?

– Jeg kan ikke si noe om hvordan denne saken vil utvikle seg nå, eller om det kan komme til en snarlig løsning, men jeg føler vi hadde en god samtale om denne saken, svarer Eide.

SISTE NYTT

Siste nytt