Hopp til innhold

Netthetset etter nakenkunst

LONDON (NRK): Den Londonbaserte norske kunstneren Hilde Krohn Huse har blitt netthetset i ukesvis etter at det ble kjent at et mislykket nakenstunt ble belønnet med kunstpris. Selv tar hun seg ikke nær av kritikken.

Den Londonbaserte norske kunstneren Hilde Krohn Huse har blitt netthetset i ukesvis etter at det ble kjent at et mislykket nakenstunt ble belønnet med kunstpris. Selv tar hun seg ikke nær av kritikken.

En videoinnspilling i Aukra i Romsdalen som gikk galt, fikk enorm oppmerksomhet i britiske medier.

I et hjørne av de gamle nedlagte avislokalene til The Times, i øst-Londons Wapping, holder kunstneren Hilde Krohn Huse på å lage grunnlaget til en totempæl som på sikt skal bli en ny kunstinnstallasjon.

Huse, som var ferdig som student i fjor, er trolig den mest omtalte nordmannen i britisk presse på en god stund.

En videoinnspilling på Aukra i Romsdalen som gikk galt, fikk nemlig enorm oppmerksomhet i britiske medier.

Hang hjelpeløs i skogen

I forbindelse med en film hun laget om Aukra skulle Huse filme en kort sekvens hvor hun selv hang naken opp ned etter bena. Men det viste seg at det skulle bli umulig å komme seg løs etterpå, og etter mange vonde forsøk måtte hun rope om hjelp. Kameraet gikk tom for strøm, mens Huse fortsatte å rope.

Etter en halv time hørte en av vennene hun hadde med seg fra London ropene, og hjalp henne løs fra tauet.

Etter å kommet seg til hektene, viste hun filmen om det mislykkede stuntet til kunstvennene som mente at dette ble en bra film, trass i omstendighetene.

Etter noen forsøk på å redigere den, om konkluderte Huse det samme, og lot hele råklippet bli et eget prosjekt. Vel tilbake i London sendte hun videoinstallasjonen "Hanging In The Woods" til Bloomberg New Contemporaries, en prestisjetung organisasjon som støtter kunstnere i startgropen. De antok installasjonen.

–Jeg hadde prøvd Bloomberg i fire år tror jeg, så det var siste sjansen dette året, forteller Huse.

netthets

Den norske kunstneren Hilde Krohn Huse opplever daglig netthets etter at videoen ble gjort kjent.

Foto: skjermdump / NRK

Medieeksplosjon ble til hetseksplosjon

Og nyheten om nakenstuntet som ble belønnet med opptakelse hos Bloomberg spredte seg som ild i tørt gress i britisk presse. Landets største nettsted, Daily Mail, skrev om saken, hun ble intervjuet av BBC, og snart hadde saken vært innom de fleste britiske aviser, både på nett og papir. Men med oppslagene kom også reaksjonerne i kommentarfelt, på Twitter, på Facebook og på e-post.

– Jeg får masse meldinger og kommentarer, jeg vet ikke om jeg skal svare tilbake eller ikke. Eller om jeg skal la være å lese dem, sier Huse.

Folk spør om hvordan videoen kan kalles kunst, beskylder henne for å oppnå ting ved å vise frem kroppen eller bare kaller henne dum.

Overfor NRK sier hun at hun ikke bryr seg om alle reaksjonene, og legger til at man må være tykkhudet som kunstner.

–Det er meningen at du skal få kritikk, sier hun.

Videoen fortsetter sin ferd gjennom mediene. De siste dagene er det en rekke asiatiske medier, særlig kinesiske, som har lagt sin elsk på den.

Og uansett hva folk måtte mene om installasjonen, tar Bloomberg videoen med på en galleriturné rundt om i Storbritannia til høsten.

SISTE NYTT

Siste nytt