Hopp til innhold

Netanyahu: – Skandinaviske land har brukt millioner på å velte meg

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder han står overfor en multinasjonal konspirasjon som prøver å fjerne ham fra makten. Utenriksdepartementet fnyser av påstanden.

ISRAEL-ELECTIONS-POLITICS-NETANYAHU

Det brenner et blått lys for Israels statsminister Benjamin Netanyahu og høyrepartiet Likud, skal man tro de siste meningsmålingene foran tirsdagens valg i Israel.

Foto: JACK GUEZ / Afp/NTB Scanpix

Netanyahu og hans høyreparti Likud taper terreng og risikerer å gå på et tap ved tirsdagens spennende nyvalg i Israel. Valget skjer samtidig som fredsprosessen har raknet.

I denne politiske heksegryten tyr Netanyahu til drastiske midler for å vinne valget. Nå påstår Israels statsminister at det er en multinasjonal konspirasjon som sponser hans politiske motstandere på venstresiden.

I en Facebook-oppdatering fredag skal Netanyahu ha uttrykt at han står overfor flere utenlandske regjeringer som prøver å fjerne regjeringen og ham fra makten.

– Skandinaviske millioner inn i israelsk valgkamp

Til radiostasjonen Kol Israel skal Netanyahu også ha sagt at skandinaviske regjeringer har brukt flere millioner dollar på en kampanje for fjerne han fra makten, skriver anerkjente Foreign Policy.

Han har ikke nevnt hvilke skandinaviske regjeringer han sikter til, men at midlene går til en kampanje som skal sikre venstresiden i landet politisk makt. Netanyahu har imidlertid ikke lagt frem noen bevis på at penger fra skandinaviske land har blitt ført inn i Israel for å løfte opposisjonen inn i maktposisjon.

Utenriksdepartementet (UD) i Oslo påpeker at Norge selvsagt aldri blander seg inn i andre lands demokratiske valg.

– Vi har registrert påstandene, som faller på sin egen urimelighet. Utover det ser vi ingen grunn til å kommentere denne saken, sier UDs kommunikasjonsrådgiver, Rune Bjåstad, til NRK.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu (65) har vunnet fire valg, tre av dem på rad. Hans parti Likud ligger an til å bli mindre enn opposisjonsalliansen Sionistunionen, men Netanyahu blir trolig sittende som statsminister med støtte fra mindre høyrepartier.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Likud taper terreng

To blokker kjemper om regjeringsmakten. Netanyahus parti Likud ligger an til å bli mindre enn opposisjonsalliansen Sionistunionen, men Netanyahu blir trolig sittende som statsminister med støtte fra mindre høyrepartier.

En meningsmåling utført for storavisen Yediot Aharonot fredag gav Likud 22 representanter i Knesset, mens utfordrende i Sionistunionen spås 26 representanter. En måling gjengitt i avisene Jerusalem Post og Maariv gir Likud 21 representanter, mens Sionistunionen får 25.

Forrige uke Netanyahu gikk til frontalangrep på USAs president Barack Obama. Netanyahu advarte Obama om "et kjernefysisk mareritt" dersom Iran ikke kvitter seg med all atomteknologi.

Avhengig av flere koalisjonspartnere

For å sikre et styringsdyktig flertall i Knesset trengs imidlertid 61 representanter, og begge sider er derfor avhengig av flere koalisjonspartnere.

Sionistunionen består av Arbeiderpartiet og sentrumspartiet Hatnuah, og for dem er den nydannede Felleslista, som består av arabiske småpartier, en naturlig koalisjonspartner.

Felleslista er ifølge meningsmålingene nå tredje størst og spås 13 representanter i Knesset.

Dersom opposisjonen lykkes med å samle tilstrekkelig støtte også fra andre partier, har arbeiderpartileder Yitzhak Herzog og Hatnuah-leder Tzipi Livni en avtale om å dele
statsministerposten mellom seg og sitte to år hver.

SISTE NYTT

Siste nytt