Hopp til innhold

Netanyahus nye regjeringspartnere

Med sitt knappe flertall er Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en sårbar posisjon. Nisjepartnerne hans har flere kontroversielle forslag, som skaper bekymring utenfor landet.

Netanyahu gestikulerer på Knessets talerstol

Det er ventet at Israels statsminister Benjamin Netanyahu kan presentere en ny regjering neste uke. Arbeidet med å danne en koalisjon skjøt fart etter samarbeidsavtale med bosetterpartiet Jødisk hjem.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

I går kveld ble det klart at Netanyahu kan danne ny regjering i landet da avtalen med ytre-høyre-partiet «Jødisk hjem» kom i stand. De fem partiene har oppnådd et syltynt flertall med 61 av 120 plasser i nasjonalforsamlingen.

Naftali Bennett og Benjamin Netanyahu håndhilser

Håndtrykket fra partileder Naftali Bennett sikrer Benjamin Netanyahu flertall.

Foto: GALI TIBBON / Afp

I tillegg til Netanyahus parti Likud og Jødisk hjem, vil regjeringen bestå av sentrum-høyre-partiet Kulanu og de to ultraortodokse partiene Shas og Torahpartiet.

Noen av lovforslagene til samarbeidspartiene er oppsiktsvekkende og skaper bekymring blant europeiske diplomater, skriver Reuters, som viser til informasjon fra politiske kilder og avtaler som allerede er gjort mellom samarbeidspartiene.

– Vil hindre Palestina-forkjempere

Blant annet har Jødisk hjem utarbeidet et forslag om å skattlegge donasjoner fra utlandet til ikke-statlige organisasjoner. Flere frivillige organisasjoner som opererer i Israel, både israelske og internasjonale, mottar i dag midler fra EU, USA og andre land.

Kritikerne mener at forslaget er spesialsydd for å hindre arbeidet til propalestinske grupper og de som er imot jødisk bosetting i okkuperte områder.

Medlemmer av partiet har også foreslått annektering av store deler av Vestbredden, altså områder som palestinerne ønsker for å danne en uavhengig stat sammen med Gaza og Øst-Jerusalem. Netanyahu er motstander av en slik beslutning, som trolig ville ført til betydelige protester fra Israels allierte i Vesten.

Netanyahu sitter mellom forsvarsminister Yaalon og energiminister Shalom

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er i en svak posisjon for krav fra nisjepartiene han har inngått samarbeid med.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Rettsavgjørelser skaper harme

Flere andre lovforslag fra samarbeidspartiene gjelder endringer for Israels høyesterett. Ett av forslagene vil gi et simpelt flertall i parlamentet rett til å overstyre alle høyesterettsavgjørelser.

Statsministerens partnere på ytre-høyresiden ønsker også å øke antallet medlemmer i en statlig valgt komité som utpeker dommere. På denne måten skal de sikre at det er flere lovgivere enn dommere i denne komiteen.

Rettsavgjørelser har provosert både venstre- og høyresiden i israelsk politikk gjennom årenes løp. Den forrige Netanyahu-regjeringen reagerte kraftig da Høyesterett forkastet et lovforslag som ville tillatt myndighetene å pågripe ulovlige innvandrere fra Afrika uten rettsbehandling.

Mediestyring

Netanyahus parti har på sin side foreslått en «nasjonal lov» som skal verne om Israel som en jødisk stat. Lovgivningen ble introdusert i fjor, og er nå satt på vent.

President Reuven Rivlin er imot loven, som han mener strider mot tankene til Israels grunnleggere. Landets arabiske minoritet, som utgjør omtrent 20 prosent av innbyggertallet, er også sterkt imot.

Netanyahu har også forlangt at alle koalisjonspartnerne stemmer for alle tiltak som foreslås av regjeringen når det gjelder å tøyle israelske TV-stasjoner og medier med statlig lisens.

SISTE NYTT

Siste nytt