Hopp til innhold

Nepalske myndigheter innrømmer feil

Fire dager etter det voldsomme jordskjelvet i Nepal, venter fortsatt overlevende i avsidesliggende landsbyer på hjelp. Nå innrømmer myndighetene at de har gjort flere feil i den tidlige fasen av redningsarbeidet.

Landsby i Nepal

Ødeleggelsene i Nepal er enorme etter jordskjelvkatastrofen. Fortsatt har ikke hjelpen nådd frem til de mange avsidesliggende landsbyene i landet.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Mens det offisielle tallet på døde onsdag ble oppjustert til over 5.000, har myndighetene ennå ikke en fullstendig oversikt over ødeleggelsene etter skjelvet som målte 7,9 og som ble etterfulgt av en rekke kraftige etterskjelv.

Landets myndigheter har ikke vært i stand til å nå ut til de rammede på landsbygda, og har derfor ikke kunnet fastslå hvor store ødeleggelsene faktisk er.

Dette skjer til tross for at hjelpemannskaper fra hele verden strømmer til landet, noe som igjen fører til sinne og frustrasjon, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Dette er en katastrofe på et hittil ukjent nivå. Det har vært noen svakheter i organisering av redningsarbeidet, sa Nepals kommunikasjonsminister Minendra Rijal tirsdag kveld.

Mange av dem som venter på hjelp klager over at de ikke har sett noe til bistanden som er lovet dem.

– Vi har begrenset med ressurser og utstyr, men vi lærer av våre svakheter, og prøver å gjøre vårt beste for å få fart på redningsoperasjonen, sa statsminister Sushil Koirala onsdag.

Opprørspoliti

I hovedstaden har myndighetene satt inn opprørspolitiet for å få kontroll over tusenvis av mennesker som prøver å forlate byen. Tirsdag kveld møtte mange opp utenfor parlamentet da de ble lovet transport ut av byen.

Da bussene uteble, ble stemningen etter hvert ganske amper, forteller en AFP-journalist på stedet.

Norsk team fremme

Onsdag morgen landet endelig den norske redningsgruppen Norsar i hovedstaden Katmandu, etter å ha sittet fast i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku. De skal lete etter overlevende som sitter fast i sammenraste bygninger etter jordskjelvet.

Vi er nå på plass i Katmandu og slår opp leir ved flyplassen. Vi regner med å starte redningsarbeidet så fort som mulig, sier teamleder Leif Gullstein til NRK fra Katmandu til NRK onsdag morgen.

Laget består av mannskaper fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og Oslo universitetssykehus, og har med seg 15 tonn redningsutstyr og fem hunder.

Grunnen til at teamet måtte vente i Baku er at flyplassen i Katmandu er for liten til å håndtere alle flyene som har meldt sin ankomst, og at den har vært steng i perioder på grunn av etterskjelv.

Krangler med turister

I landsbyer høyt oppe i fjellene som er jevnet med jorda, løp sultne og desperate mennesker mot helikoptrene som kom med hjelp, og tryglet om å bli fløyet ut.

– Bakken fortsetter å riste. Til og med i morges gjorde den det. Hver gang føles det som vi blir slukt, at vi skal dø nå. Jeg vil ut herfra, sa 24 år gamle Sita Gurung, hvis hjem er lagt i grus.

Noen steder er det oppstått krangel mellom lokale og utenlandske turister. Et israelsk redningsteam melder at flere hundre utenlandske turister sitter fast i Langtang i Rasuwa-distriktet, som er et populært trekking-område der det var et nytt ras tirsdag.

.

SISTE NYTT

Siste nytt