Hopp til innhold

Frykter at 10.000 har mistet livet i Nepal

KATMANDU (NRK): Sammenraste veier og utilgjengelige landsbyer som er knust av ras og jordskjelv. Ennå har ingen oversikt over hvor mange som er drept eller skadet utenfor hovedstaden Katmandu. Nå frykter myndighetene i landet at så mange som 10.000 kan ha mistet livet.

Folk blir reddet ut av jordskjelvrammede områder i Nepal

Noen få har blitt reddet ut fra de jordskjelvrammede områdene utenfor Katmandu. Men mange steder er helt uframkommelig.

Foto: JITENDRA PRAKASH / Reuters

Utenlandsk hjelp har endelig begynt å komme frem etter jordskjelvet som har kostet over 4300 mennesker livet, men flyplassen preges av kaos og situasjonen i landet er desperat.

Hjelp kommer ikke frem

For tredje døgn på rad har flere hundre tusen nepalere sovet i parker, på fortau, gater eller åpne plasser.

De mange etterskjelvene ryster fortsatt det lille fjellandet ved foten av Mount Everest.

Mange av de mest ødelagte landsbyene har ennå ikke fått noen hjelp, og mange mennesker er fortsatt fanget av jord og bygningsrester etter et av de verste jordskjelvene i morderne tid rammet landet på lørdag.

Veiene er sperret av store jordskred og føre steder er helt utilgjengelige selv for helikopter, og nå begynner situasjonen å bli prekær for dem som ennå ikke har fått hjelp.

På grunn av frykt for mangel på mat og vann strømmet folk til butikker og bensinstasjoner for å hamstre essensielle varer, med det resultat at det nå bare er tomme hyller i mange forretninger.

8 millioner berørt

Ifølge FN er 8 millioner mennesker berørt av jordskjelvet og mer enn 1,4 millioner mennesker trenger mat og vann.

Folk er stadig mer desperate etter hjelp og informasjon om hva som skjer og hva de skal gjøre, og kritikken vokser.

– Regjeringen gjør ingenting for oss. Vi må grave med våre bare hender, sa Anil Giri, som sammen med 20 frivillige lette etter to venner de mener ligger begravet i ruinene.

Kaos på flyplassen

Nå har myndighetene i landet erklært tre dagers landesorg og innrømmer samtidig at de ble tatt på senga av katastrofens omfang, og de appellerer til det internasjonale samfunnet om å komme med hjelp.

– Vi var ikke forberedt på en katastrofe på denne størrelsen. Vi har ikke nok ressurser, og vi vil trenge mer tid på å nå ut til alle, sier landets innenriksminister Bamdev Gautam.

Folk forsøker å komme seg ut av Nepal

Flere tusen mennesker har i løpet av de siste dagene forsøkt å komme seg ut av Nepal de siste dagene. Og flyplassen har nesten brutt helt sammen.

Foto: Christopher Mundy / Ap

Men landets eneste internasjonale flyplass er blitt en propp i systemet og flere fly med livsviktig nødhjelp har måttet gjøre vendereis fordi flyplassen er for liten og forsyningene som har kommet inn ikke kommer videre inn til byen.

– Landet er veldig dårlig rustet til å håndtere denne situasjonen. De er veldig fattige og har et statsapparat som ikke funker særlig godt og da har man store problemer. Da er det viktig at man får inn hjelp utenfra og at den koordineres godt, sier Peter Jensen, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelig universitet.

Og ennå kjenner ingen det totale omfanget av ødeleggelsene.

– Det er veldig stor fare for epidemier siden både vann og matforsyningene har brutt sammen, sier Jensen.

SISTE NYTT

Siste nytt