Hopp til innhold

NATO: Rakettnedslaget er ikke Ukrainas feil

Nato-sjef Jens Stoltenberg tror ikke raketten som landet i Polen, var resultatet av et overlagt angrep. Polens statsminister sier at hendelsen kan være resultat av russisk provokasjon.

Her slo missilet ned i Polen tirsdag ettermiddag.

To personer ble drept i Ukrainas naboland Polen, da et missil tirsdag ettermiddag traff et kornanlegg øst i landet og forårsaket eksplosjon.

Polens utenriksdepartement opplyste sent tirsdag kveld at raketten var russiskprodusert.

Landets president Andrzej Duda er noe mer avventende i ordbruken.

Presidenten sa på en pressekonferanse i dag at de per nå ikke kan vite med sikkerhet hvor raketten kom fra, hvem som skjøt den opp eller hvor den var produsert.

– Vi har for øyeblikket ingen bevis for at raketten ble skutt fra russisk hold. Det er høy sannsynlighet for at raketten ble brukt som luftvern, det vil si at den ble brukt av Ukrainas væpnede styrker, sa Duda.

Polens president på en pressekonferanse natt til onsdag norsk tid.

Polens president Andrzej Duda

Foto: PAWEL SUPERNAK / EPA

Han sa også det gjenstår å få bekreftet om raketten er russiskprodusert.

Duda understreker at det ikke er noe som tyder på at landet ble angrepet bevisst, men at nedslaget og eksplosjonen er resultatet av et uhell.

Ifølge Duda skjøt Ukraina luftvernraketter i ulike retninger for å forsvare seg mot et massivt russisk angrep. Rundt 100 russiske raketter ble sendt mot ulike mål i over 10 ukrainske byer.

– Det er svært sannsynlig at en av disse dessverre falt på polsk territorium, sier han.

Leting etter rakettdeler i områdene rundt kornanlegget som ble truffet av en rakett i den polske landsbyen Przewodow.

Leting etter rakettdeler i områdene rundt kornanlegget som ble truffet av en rakett i den polske landsbyen Przewodow.

Foto: Michal Dyjuk / AP

Hadde raketten kommet fra Russland, slik det først ble antatt i går, ville det eskalert den pågående krigen dramatisk.

Den polske statsministeren sa til nasjonalforsamlingen onsdag ettermiddag at de uansett ikke kan utelukke at hendelsen er et resultat av en bevisst provokasjon fra russisk side.

– Vi kan ikke helt se bort fra at angrepene på ukrainsk infrastruktur nær grensen var en bevisst provokasjon, med håp om at en slik situasjon kunne oppstå, sier Mateusz Morawiecki.

Polske militære kjøretøy på veien til landsbyen Przewodow, nær grensen mot Ukraina, der en rakett falt ned.

Polske militære kjøretøy på veien til landsbyen Przewodow, nær grensen mot Ukraina,

Foto: Evgeniy Maloletka / AP

– Dette er ikke Ukraina sin feil

Nato-sjef Jens Stoltenberg holdt krisemøte med medlemslandenes Nato-ambassadører onsdag formiddag.

Stoltenberg og andre ved Nato-hovedkvarteret i Brussel var i nær kontakt med polske myndigheter i går kveld og natt, for å få et best mulig bilde av rakettnedslaget i den polske landsbyen Przewodów.

Til NRK sier Stoltenberg at Nato har den samme vurderingen som polske myndigheter: At missilet som slo ned ikke har kommet fra Russland, men at det er knyttet til den russiske angrepsbølgen.

– Ukraina har rett til å forsvare seg. Men krig er farlig, i krig skjer det uhell, det er uansett Russland som har ansvaret for det som har skjedd, sier Stoltenberg.

Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Nato-sjef Jens Stoltenberg under en pressekonferanse onsdag.

Foto: Olivier Matthys / AP

På en pressekonferanse etter hastemøtet fastslo Stoltenberg at det ikke er noe som tyder på at Russland planlegger militære angrep mot Nato eller et Nato-land.

– Det er ingen indikasjoner på at dette var resultatet av et overlagt angrep. De foreløpige undersøkelsene viser at det er snakk om et ukrainsk missil som ble avfyrt i forsøk på å forsvare seg mot en russisk rakett, sa Stoltenberg.

– La meg være tydelig: Dette er ikke Ukraina sin feil. Russland bærer ansvaret siden de fortsetter sin ulovlige krig mot Ukraina. Russland må avslutte krigen.

På spørsmål om Nato nå vil styrke luftvernet i eller rundt Polen eller Ukraina, svarte Stoltenberg at Nato ikke er del av konflikten i Ukraina. Han viste til at forsvarsalliansen har styrket tilstedeværelsen i de østlige medlemslandene siden krigsutbruddet.

Deler av raketten som skal ha falt ned i den polske landsbyen Przewodow i Polen 15. november 2022.

Dette skal være en del av raketten som falt ned i den polske landsbyen.

Foto: UGC / Reuters

Norge koordinerte seg med Nato-land

Statsminister Jonas Gahr Støre mener alle Nato-landene beholdt roen og reagerte nøkternt da meldingene fra Polen kom.

Fra norsk side var jeg opptatt av at vi måtte få informasjon fra Polen, men også fra Nato-kretsen. Derfor var det viktig å se til Brussel, der alle landene sitter rundt generalsekretæren, med god tilgang til etterretning og kommunikasjon. Vi fikk samordnet håndteringen og uttalelsene, sier Støre til NRK.

Han mener det er viktig ikke å øke spenningen rundt krigen enda mer.

Moskva kom med et sjeldent budskap tidligere dag: De berømmet amerikanernes nøkterne vurdering. Det var viktig at president Biden var tidlig ute og uttalte seg om det han visste, for ikke å eskalere konflikten, sier Jonas Gahr Støre.

USAs president Joe Biden gir de første kommentarene til pressen på G20-møtet på Bali, Indonesia etter at han fikk nyhetene om rakettnedslaget i Polen.

USAs president Joe Biden gir de første kommentarene til pressen på G20-møtet på Bali etter nyheten om rakettnedslaget i Polen.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

USA har samme informasjon

– Det er usannsynlig ut fra rakettens bane at den ble skutt opp fra Russland, men vi får se, sa president Joe Biden til journalister onsdag morgen.

Biden var i likhet med mange av verdenslederne på G20-møtet i Bali i Indonesia. Han kalte raskt inn til møte med lederne fra G7-landene, EU og to Nato-land, for å orientere og koordinere de videre stegene.

Også Belgia sier informasjonen de har nå tyder på at missilet trolig var ukrainske luftvernvåpen.

– Angrepene er mest sannsynlig et resultat av ukrainske luftvernsystemer som ble brukt for å skyte ned russiske raketter, sier Belgias forsvarsminister Ludivine Dedonder.

Belgias forsvarsminister Ludivine Dedonder.

Belgias forsvarsminister Ludivine Dedonder.

Foto: HATIM KAGHAT / AFP

Russland avviser at de står bak

Tirsdag gjennomførte Russland flere luftangrep enn noen gang siden krigen startet. Rundt 100 raketter ble sendt mot over 10 ukrainske byer.

Mange av dem ble ifølge ukrainske forsvarsmyndigheter og president Volodymyr Zelenskyj skutt ned av ukrainske luftvernsystemer.

Russland avviser at de har noe med hendelsen å gjøre. De hevder raketten som traff Polen er et ukrainsk missil type S-300.

Ukraina har fremdeles lagre av tidligere sovjetisk- og russiskproduserte våpen, blant annet luftforsvarsrakettsystemet S-300, men den russiske påstanden er ikke bekreftet.

De russiske styrkene okkuperer fortsatt store områder i deler av Ukraina. Russiske styrker er også plassert i Belarus, som har grense mot både Polen og Ukraina.

Daglig skyter det ukrainske forsvaret ned russiske raketter som skytes opp fra ulike hold.

Russland sier de russiske angrepene tirsdag bare rettet seg mot Ukraina, og at det nærmeste angrepet var 35 kilometer innenfor Ukrainas landegrenser.

Raketten traff den polske landsbyen Przewodów klokken 15.40 tirsdag ettermiddag. Landbyen ligger rundt seks kilometer fra grensen til Ukraina.

Ambassadører må forklare seg

Det russiske utenriksdepartementet kalte onsdag ettermiddag inn den polske ambassadøren i Moskva til samtale.

Russland reagerer på at Polen i tråd med Nato og USA understreker at Russland bærer ansvaret, selv om missilet som havnet på polsk side skal være ukrainsk.

Russiske talspersoner har beskrevet Polens reaksjon som «hysterisk».

I går kveld gav det polske utenriksdepartementet beskjed om at den russiske ambassadøren i Warszawa var ønsket for å forklare seg om rakettnedslaget.

Polske politietterforskere på åstedet hvor en rakett slo ned i den polske landsbyen Przewodow 15. november 2022.

Polske politietterforskere på åstedet hvor en rakett tirsdag ettermiddag slo ned i den polske landsbyen Przewodow.

Foto: HANDOUT / AFP

Ukraina vil se eksplosjonsstedet

Ukrainske myndigheter ber nå om umiddelbar tilgang til nedslagsstedet i den polske landsbyen.

«Ukraina ber om umiddelbar tilgang til eksplosjonsstedet», skriver Oleksij Danilov i Ukrainas sikkerhets- og forsvarsråd, på Twitter.

Danilov sier de ønsker å se informasjonen som ligger til grunn for de foreløpige konklusjonene fra Nato og andre.

Ifølge Danilov står Ukraina klare til å overlevere bevis angående anklagene mot Russland.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj gikk i går kveld hardt ut og slo fast at det var en russisk rakett som slo ned i Polen.

I en TV-tale i dag holdt han fast på at raketten mest sannsynlig er russisk og viste til informasjon fra landets etterretning.

Den polske presidenten Andrzej Duda sa på en pressekonferanse i etterkant at både USA og Polen må være enige om å slippe til en tredjepart på åstedet i Przewodów.

Det er polsk politi og polske militære som tar hånd om etterforskningen, men de får bistand av amerikanske eksperter. USA besitter bl.a. en stor andel av Natos etterretningsressurser.

Området hvor en rakett slo ned i en korntørker og forårsaket en eksplosjon tirsdag ettermiddag i den polske landsbyen Przewodow nær grensen mot Ukraina.

Raketten skal ha endt i en korntørker og forårsaket en eksplosjon. To mennesker ble drept.

Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Oppfordrer til ro

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz ber om at eksplosjonene i den polske landsbyen etterforskes grundig før det trekkes konklusjoner i saken.

– Denne ødeleggelsen må undersøkes, rakettdelene må undersøkes og så må vi vente på resultatene før de blir offentliggjort, sier Scholz til pressen, ifølge NTB.

– I en så alvorlig sak må det ikke komme noen forhastede konklusjoner om hendelsesforløpet før en nøye etterforskning er gjennomført, sier han.

Også Kina oppfordrer til ro rundt saken.

– Under nåværende omstendigheter burde alle parter holde seg rolige og utvise tilbakeholdenhet for å unngå eskalering av situasjonen, sier utenrikspolitisk talsperson for Kinas regjering, Mao Ning.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt

Nytt vulkanutbrudd på Island – har erklært unntakstilstand

Grindavik og turistattraksjonen Den blå lagune er evakuert idet et nytt utbrudd er i gang onsdag ettermiddag.