Nato-styrker på plass i Kunduz for å kjempe mot Taliban

Spesialstyrker fra Nato er ankommet Kunduz for å støtte afghanske regjeringsstyrker som forsøker å ta tilbake den nordlige provinshovedstaden fra Taliban

Afghanske stropper ankommer flyplassen i Kunduz

Afghanske sikkerhetsstyrker ankom onsdag flyplassen utenfor Kunduz, nå blir de også assistert av NATOs spesialstyrker.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

– Koalisjonens spesialstyrker er på bakken i Kunduz og gir råd til sine afghanske kolleger, opplyste en talsmann fra Nato onsdag morgen.

Styrkene består av soldater fra USA, Storbritannia og Tyskland, sier en ikke navngitt vestlig kilde til nyhetsbyrået AFP. Antall Nato-soldater som har ankommet Kunduz er ikke kjent.

Tyskerne tilbake

Nato avsluttet alle kampoppdrag i Afghanistan i slutten av fjoråret, men er fortsatt til stede for å gi råd og trening til afghanske regjeringsstyrker. Totalt skal det være 13 000 soldater igjen i landet.

Tyske tropper trakk seg ut av Kunduz-provinsen i oktober 2013. Da hadde tyskerne kontrollert provinsen i 10 år. Nå er altså tyske soldater tilbake for å gjenerobre provinshovedstaden.

Harde kamper

Kraftige kamper fortsetter på tredje dagen i sentrum av Kunduz. Det er svært motstridende meldinger om hvem som har kontrollen over byen. Afghanske myndigheter hevdet onsdag at de har gjenerobret politistasjonen og fengselet. En talsmann for politiet i Kunduz sier til Reuters at hundrehvis av Taliban-soldater er drept og at deres døde kropper ligger i gatene.

Taliban-opprørere i Kunduz.

Talibansoldater hadde tirsdag kontroll i gatene i Kunduz

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

Men Taliban hevder å fortsatt ha kontrollen over byen, og har publisert videoer som viser at deres soldater går fritt i sentrum av Kunduz.

Ifølge Nato har amerikanske styrker gjennomført tre luftangrep siden tirsdag, to mot mål i utkanten av Kunduz og ett i nærheten av byens flyplass, som nå er under angrep fra Taliban. Til tross for dette har ikke afghanske styrker lykkes i å ta tilbake byen.

Nå står kampen om flyplassen og onsdag ankom afghanske spesialsoldater for å kjempe mot Taliban-soldatene. det skal nå være rundt 5000 afganske soldater i området rundt flyplassen.

Lynangrep

Kunduz, som er Afghanistans femte største by, ble inntatt av Taliban-opprørere mandag etter en lynoffensiv som drev flere tusen afghanske regjeringssoldater på flukt.Det er den første større byen som Taliban har gjenerobret siden bevegelsen mistet makten under den USA-ledede invasjonen i 2001.

Ifølge den pakistanske forfatteren og journalisten Ahmed Rashid, som er ekspert på Taliban, var det mellom 5000 og 7000 afghanske soldater i Kunduz, men de tapte mot en mye mindre Taliban-styrke som kanskje ikke hadde mer enn 1000 soldater.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt