NRK Meny
Normal

NATO hjalp ikke båtflyktninger

61 båtflyktninger døde da NATO og andre militære enheter ikke reagerte på nødanrop fra et fartøy som var på vei fra Libya til den italienske øya Lampedusa.

Flyktninger på Lampedusa

Mange tusen flyktninger har kommet til den italienske øya Lampedusa de siste månedene, men ikke alle kommer fram. Et NATO-fartøy reagerte ikke på nødmelding fra en båt med 72 mennesker om bord.

Foto: Mauro Seminara / AFP

Båten drev i Middelhavet i 16 døgn i slutten av mars. Det var flere kvinner, barn og politiske flyktninger blant de 72 passasjerene. Bare 11 overlevde, mens de andre døde av sult og tørst etter at fartøyet fikk problemer under veis fra Tripoli i Libya, melder The Guardian .

Kontaktet flere

Skipet varslet den italienske kystvakten, var i kontakt med et militært helikopter og et marinefartøy fra NATO, men ingen forsøkte å hjelpe flyktningene.

Helikopteret firte vann og kjeks ned til passasjerene, og ba fartøysjefen om å holde posisjonen i påvente av et redningsfartøy, men det dukket aldri opp.

Ikke noe land har foreløpig vedkjent seg helikopteret. En talsmann for den italienske kystvakten sier de varslet Malta om at fartøyet var på vei mot landet, men Malta nekter for å ha fått en slik opplysning.

- Hver morgen fant vi nye døde. Vi tok vare på dem i 24 timer før vi senket dem i sjøen. Den siste dagen visste vi knapt hvem vi selv var. Vi ba eller døde, sier Abu Kurke, en av de få som overlevde.

Internasjonale pålegg

Internasjonale skipsfartsregler pålegger alle fartøyer, også militære, å svare på nødmeldinger fra fartøyer i nærheten, og å tilby hjelp der det er mulig.

Menneskerettighetsaktivister har forlangt gransking, mens FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt om bedre samarbeid mellom sivile og militære fatøyer i Middelhavet for å redde flere liv.

- Middelhavet må ikke bli «ville vesten». De som ikke redder mennesker til sjøs må straffes, sier UNHCRs talskvinne Laura Boldrini.

The Guardian har funnet ut at det aktuelle fartøyet forlot Tripoli den 25. mars med 47 etiopiere, sju nigerianere, sju eritreere, seks ghanesere og fem sudanere om bord. 20 av dem var kvinner og to var små barn.

Etter 18 timer til sjøs fikk den lille båten problemer og mistet drivstoff.

Økt flyktningstrøm

Vinterens og vårens omveltninger i Nord-Afrika har økt strømmen av immigranter til Europa dramatisk. Anslagsvis 30.000 mennesker har krysset Middelhavet fra Nord-Afrika i håp om å skaffe seg en bedre framtid i Europa.

Mange har omkommet i forsøket på å komme seg til Europa. I april forlot rundt 800 mennesker Libya i båter, uten å komme fram. De har trolig omkommet, skriver den britiske avisa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt