Hopp til innhold

Norges Nato-bidrag vekker reaksjoner

WALES/OSLO (NRK): Mens deltagerne på Nato-toppmøtet ser lite av demonstrantene bak sine sikkerhetsgjerder, går folk i tog på utsiden. De sier nei til krig, og nei til Nato. Også i Norge kommer det reaksjoner.

Anti-NATO-demonstranter i Wales, 30.08.14

Rundt 150 statsledere og ministre fra om lag 60 land deltar på Nato-toppmøtet torsdag 4. september, og fredag ​​5. september 2014, på Celtic Manor golf resort utenfor Newport i sørøst-Wales. Utenfor har Nato-motstandere demonstrert i dagevis.

Foto: CYRIL VILLEMAIN / Afp

Erna Solberg sa på en pressekonferanse under Nato-toppmøtet i Wales at Norge vil sende rundt 190 soldater fra Telemark bataljon til en øvelse i de baltiske landene. Norge vil også lede og bidra økonomisk ved å gi halvparten av et fond på totalt 3,3 millioner kroner til omskolering av militært personell i Ukraina.

Regjeringen har annonsert at Norge skal delta med soldater og stridsvogner i en to måneders lang øvelse i Latvia. Norge skal også, som ett av syv Nato-land, bidra i den nyopprettede innsatsstyrken Joint Expeditionary Force (JEF).

– Ifølge Nato skal styrken kunne brukes i Øst-Europa og de baltiske landene for å stå imot russisk aggresjon, sier Gjermund Skaar, fungerende leder av SVs internasjonale utvalg.

Internasjonalt utvalg i SV har vedtatt en uttalelse med utgangspunkt i hvordan de mener Norge og Vesten skal forholde seg til Russlands klare brudd på folkeretten i Ukraina.

De sier nei til militær opptrapping i Øst-Europa, og går imot norsk deltakelse i Nato-øvelsen i Latvia og den nyopprettede innsatsstyrken i Nato.

Anti-NATO-demonstrasjon i Tbilisi, Georgia

Det har vært demonstrasjoner flere steder i forbindelse med Nato-toppmøtet. Flere titalls anti-NATO-demonstranter samlet seg for å vise motstand til et møte med støttespillere til å bringe Georgia nærmere Nato.

Foto: Shakh Aivazov / Ap


SV mener at løsningen på russisk aggresjon ikke er mer militær opptrapping.

– Dette er en farlig utvikling, og kan lett bidra til ytterligere eskalering av konflikten i Ukraina, sier Skaar.

– Nato er en del av problemet, ikke en del av løsningen. SV krever at Norge bidrar til en forhandlingsløsning i regi av alleuropeiske og internasjonale organisasjoner, sier han.

Å ha og å delta på en øvelse i Ukraina nå, mener han ikke kan oppfattes som annet en provokativt i Russland.

– Ved å ha en øvelse der nå øker man konfliktnivået på samme måte som Norge oppfatter det som provokativt når russiske jagerfly kommer for nær norskegrensa, sier han.

Frode Ersfjord, leder i Nei til Atomvåpen

Leder i Fredsinitiativet, Frode Ersfjord

Foto: Privat

– En del av et militært kappløp

Leder i Fredsinitiativet, Frode Ersfjord reagerer sterkt på at Norge sender 150 soldater til Nato-oppdrag til de baltiske landene.

– Å plassere soldater i baltiske land vil dra konflikten ut av Ukraina og over i et større område, mener Ersfjord.

Han mener det er naivt å kalle dette en øvelse.

– Å bruke Nato i denne konflikten vil også gi et militært tilsvar. Hvorfor ser regjeringen på Nato som det beste alternativet for å løse denne konflikten? spør han.

Fredsinitiativet mener Norge bør benytte seg av det gode forholdet Norge har hatt til Russland tidligere, og bidra til en løsning på konflikten gjennom diplomatiet.

– Farlig opprustningskappløp

– Erna Solbergs uttalelse om at Norge vurderer antimissilforsvar på norske krigsskip i regionen er skremmende. Slike våpen vil av motparten kunne bli betraktet som et angrepsvåpen og en del av et militært kappløp i regionen. Det er særs uklokt å bidra til dette, sier han.

Han mener at Norge, ved å bidra med militær skolering i Ukraina, også vil gjøre Norge til en direkte involvert parti i konflikten.

– Dette er en dramatisk vending, sier Ersfjord.

Fredsinitiativet mener at en opprusting til krig mellom atommakter kan føre til utenkelige konsekvenser. De mener at Nato trenger nye doktriner tilpasset virkeligheten etter den kalde krigens slutt.

– Disse bør ikke dreie seg om militær opptrapping og ekspansjon, men heller diplomatisk samarbeid, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt