Hopp til innhold

Nasjonalforsamlingens leder utpeker seg selv som midlertidig president

Lederen av Venezuelas nasjonalforsamling, Juan Guaidó, har foran titusenvis av demonstranter utpekt seg som landets midlertidige president. USA og flere naboland stiller seg bak ham.

Lederen av nasjonalforsamlingen, Juan Guaidó, erklærer seg som midlertidig president i Venezuela.FOTO: AP

Lederen av nasjonalforsamlingen, Juan Guaidó, erklærer seg som midlertidig president i Venezuela. FOTO: AP

Titusener har nok en gang tatt til gatene hovedstaden Caracas og andre steder i landet for å vise sin misnøye med president Nicolás Maduro og hans regjering.

Minst sju personer er drept så langt i opptøyene, ifølge myndighetene. Menneskerettighetsgrupper melder om 13 drepte.

En av dem som har oppfordret til masseprotesten, er lederen av nasjonalforsamlingen, Juan Guaidó (35).

Han har sagt at han trenger støtte fra folket, hæren og verdenssamfunnet for å kunne overta makten og organisere nyvalg i landet.

Og han nølte ikke da han talte foran et folkehav i hovedstaden på ettermiddagen lokal tid.

– Jeg sverger på at jeg ved å påta meg den utøvende makten som landets fungerende president vil gjøre slutt på maktberøvelsen, danne en overgangsregjering og holde frie valg, sa Guaidó og løftet hånden til ed mens folkene foran ham jublet.

Han uttalte at han ikke er redd for å bli arrestert. Guaidó mener han som nasjonalforsamlingens leder har støtte i grunnloven for sin handling.

Like før Guaidós erklæring hadde landets høyesterett, som nå består av utvalgte dommere som er lojale til Nicolás Maduro, kunngjort at de vil innlede etterforskning mot nasjonalforsamlingen for forsøk på å avsette Maduro.

Nasjonalforsamlingen i Venezuela kontrolleres av opposisjonen, men ble i realiteten satt på sidelinjen da Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

Trump raskt ut med støtte

USAs president Donald Trump var raskt ute på Twitter og skrev at han anerkjenner Guaidó som landets fungerende president.

Han mener president Nicolás Maduro ikke har legitimitet som president og at nasjonalforsamlingen er den eneste institusjonen som rettmessig er valgt av det venezuelanske folk.

Laster Twitter-innhold

Presidenten sier i uttalelsen at det venezuelanske folket på modig vis har reist seg mot Maduro. Han oppfordrer andre land til å slutte seg til støtten til opposisjonslederen og advarer president Maduro mot å bruke makt mot Guaido eller andre medlemmer av nasjonalforsamlingen.

Canada, Brasil, Colombia og Peru var også raskt ute og erklærte sin støtte til Guaido. Det samme med Organisasjonen for amerikanske stater.

– Våre gratulasjoner til @jguaido som fungerende president i Venezuela. Du har all vår støtte til å gjeninnføre demokratiet, skriver generalsekretær Luis Almagro på Twitter.

Laster Twitter-innhold

EU-president Donald Tusk håper at europeiske land går sammen om å støtte de demokratiske kreftene i Venezuela. Tusk mener det er Juan Guaido som har det rettmessige demokratiske mandatet til å lede landet, og ikke Nicolás Maduro.

Dette fordi valget til nasjonalforsamling ble internasjonalt anerkjent som fritt og rettferdig, mens presidentvalget hvor Nicolás Maduro ble gjenvalgt ikke ble det.

Laster Twitter-innhold

En talsmann for Mexicos nye president Lopez Obrador sier at Mexico anerkjenner den som er valgt i tråd med landets lover, altså president Nicolás Maduro. Bolivia stiller seg også på Maduros side.

Nicolas Maduro holder tale på balkongen utenfor presidentpalasset

Nicolás Maduro holdt tale til sine tilhengere fra balkongen på presidentpalasset.

Foto: Ariana Cubillos / AP

Også Cuba støtter Maduro. Cubas president Miguel Diaz-Canel uttrykker på Twitter sin støtte og solidaritet med presidenten.

Han kaller opposisjonen for imperialister som vil «destabilisere den bolivarianske revolusjonen». Cubas utenriksminister, Bruno Rodriguez, mener at Guaidó har utført et forsøk på statskupp.

Bryter båndene med USA

Maduro selv erklærte etter Trumps uttalelse ble kjent at Venezuela bryter alle diplomatiske forbindelser med USA og gir amerikanske diplomater 72 timer på å forlate landet.

USAs utenriksminister Mike Pompeo svarte timer senere at de ikke anerkjenner Maduro som president med juridisk myndighet til å sende diplomater ut av landet.

Pompeo advarer også mot å true amerikanere eller USAs aktivitet i Venezuela.

Canada vil fra torsdag stenge sine kontorer i Venezuela på grunn av demonstrasjonene.

Den sittende presidenten har fortsatt sine støttespillere, og mange av dem samlet seg foran presidentpalasset for å vise Maduro sin støtte samt beskytte presidentpalasset.

I etterkant av Guaidós og Maduros taler har det flere steder vært kraftige sammenstøt mellom politistyrker og anti-Maduro-demonstranter.

«Møkk lei» tilstanden

Demonstrasjonen mot Maduro ses på som en test for opposisjonens styrke, og dagen i dag er ikke tilfeldig valgt. 23. januar 1958 ble militærdiktatoren Marcos Perez Jimenez styrtet.

Flere av de demonstrerende forteller til internasjonale nyhetsbyråer at de er «møkk lei» den store prisstigningen, mangel på elementære varer og at familier splittes fordi så mange forlater landet.

– Det er på tide å gjøre slutt på dette diktaturet, sier demonstranten Hector Silva til nyhetsbyrået AP. Han ber sine landsmenn slutte opp om protesten.

– Vær så snill, gå ut i gaten. Det er nok med sult, mangel på medisiner og at folk dør av mangel på mat. Det er nok! Vær så snill, det er på tide å gå ut i gatene, sier Silva.

Hector Silva

Hector Silva støtter opposisjonen og mener nok er nok. Han ber folk stå sammen om å få en slutt på styret til Nicolás Maduro.

Foto: Reuters

Mer enn to millioner mennesker har forlatt Venezuela de siste årene og skapt en av de størst flyktningstrømmene i Latin-Amerikas historie.

Den økonomiske krisen i det oljerike landet, som mange mener er forårsaket av regjeringens politikk, er svært dyp og få ser noen ende på den.

Maria Contreras

Maria Contreras er klar på at regjeringens tid er forbi.

Foto: Reuters

– Din tid er forbi, Maduro. Din og regjeringens. Du må forstå, herr president, Venezuela er blitt større enn deg. Forstå det! sier en annen demonstrant, Maria Contreras.

Også katolske nonner har sluttet seg til demonstrantene og kan sees i folkemengden med sine karakteristiske kledning.

Bilder fra Venezuela viser harde sammenstøt mellom demonstranter og politi i Caracas. Bildene fra Reuters viser at fotografen etterhvert må komme seg vekk. Lederen av Venezuelas nasjonalforsamling, Juan Guaidó, har foran titusenvis av demonstrerende venezuelanere erklært seg som landets fungerende president.

Bilder fra Venezuela viser harde sammenstøt mellom demonstranter og politi i Caracas. Bildene fra Reuters viser at fotografen etter hvert må komme seg vekk.

Soldater oppfordret til kupp

Hilda Gonzales sier til AP at hun er ute i gatene for å vise støtte og solidaritet med nasjonalforsamlingen, som hun mener er den eneste legitime makten for store deler av befolkningen.

Hun ber landets militære lytte til folket. Foreløpig har både politi og militære vist seg lojale til presidenten.

Hæren arresterte tidligere i uken 27 soldater, som i en video oppfordret landets innbyggere om å styrte presidenten.

Ifølge forsvarsminister Vladimir Padrino har de arresterte gitt nyttig informasjon til etterretningstjenesten og det militære rettsvesenet.

Onsdag kveld skriver forsvarsministeren på Twitter at hæren avviser å støtte Guaido som president.

Demonstrasjon mot Venezuelas president Nicolas Maduro

Demonstrantene mener president Nicolás Maduro har størsteparten av skylda for vanstyret i landet.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Anklager USA for kupplaner

President Nicolás Maduro, som i mai i fjor vant presidentvalget som opposisjonen boikottet og som ble sterkt kritisert av EU, USA og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), har anklaget USA for å oppfordre til kupp mot ham.

Den siste anklagen kom i forbindelse med at den amerikanske visepresidenten Mike Pence la ut en video på Twitter på tirsdag der han kalte Maduro «en diktator uten legitim rett til makt».

Laster Twitter-innhold

I videoen hilser Pence til dem som skal demonstrere.

– Når de gode menneskene i Venezuela gjør sine stemmer hørt sier vi på vegne av det amerikanske folk: «Estamos con ustedes» eller «Vi er med dere», sier visepresidenten.

Maduro tolket utsagnet som en oppfordring til kuppforsøk.

I en tale kringkastet på TV og radio sa han at det den amerikanske regjeringen egentlig gjør, er «å gi ordre fra fasciststaten om å utføre et kupp». Maduro sa videre at noe lignende ikke har skjedd i USA og Venezuelas 200 år lange felles historie.

En politimann i Caracas fyrer av gummikuler mot demonstrantene

En politimann som overvåker onsdagens demonstrasjon fyrer av en gummikule.

Foto: Stringer / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt