Utfordrer Venezuelas sterke mann

RIO DE JANEIRO (NRK): Han kaller presidenten «diktator», og sier han selv vil lede landet frem til det kan holdes nyvalg. Den unge parlamentsformannen Juan Guaidó skaper nytt håp i det kriserammede Venezuela.

VENEZUELA-OPPOSITION-OPEN-MEETING

Parlamentsformannen Juan Guaidó har tent et håp hos kriserammede venezuelanere.

Foto: YURI CORTEZ / AFP

Han er 35 år og nettopp valgt til leder for Venezuelas nasjonalforsamling. Men hans dristige utfordring til landets mektige president Nicolás Maduro har allerede gitt ham et navn langt utenfor landets grenser.

Juan Guaidó er leder for det lille sentrum-venstrepartiet Voluntad Popular (Folkeviljen), og det første gjorde etter at han ble valgt til parlamentsformann var å kalle president Maduro en «usurpator» – en som har tatt makten på ulovlig vis.

– Ifølge grunnloven har derfor nasjonalforsamlingen rett til å danne en overgangsregjering med meg som landets midlertidige president, sa Juan Guaidó til en begeistret folkemengde i hovedstaden Caracas.

– Hvis folket vil

Men parlamentsformannen understreket at et slikt maktskifte bare kan skjer dersom folket ønsker det, og han oppfordret til en masseprotest mot Maduro-regimet den 23. januar.

Venezuela Political Crisis

Juan Guaidó taler den mektige Nicolás Maduro midt imot, og har fått stor internasjonal støtte.

Foto: Fernando Llano / AP

Guaidó sa også at han trenger støtte fra Venezuelas væpnede styrker og fra det internasjonale samfunnet for å kunne overta makten og organisere nyvalg i landet.

Og utspillet har i løpet av helgen fått full støtte fra de mektigste statene på de amerikanske kontinenter.

USA og Brasil

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton kaller utspillet «en modig beslutning»:

– Trump-regjeringen gir resolutt støtte til Venezuelas nasjonalforsamling, som er det eneste statsorganet i landet som er valgt på lovlig vis, sier han.

Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), med sine 35 medlemsland, går enda et skritt videre, og i en Twitter-melding fra organisasjonens generalsekretær Luis Almagro heter det:

Vi anerkjenner Juan Guaidó som midlertidig president i Venezuela.

Laster Twitter-innhold

Og også den nye regjeringen i Brasil sier den støtter Guaidó når han med støtte i grunnloven vil overta presidentmakten i Venezuela.

Folkevalgte uten makt

Men til tross for sine mektige støttespillere, er det et særdeles vanskelig spill den 35-årige parlamentsformannen har gitt seg ut på.

For det første er det folkevalgte parlamentet fratatt all reell makt av Maduro-regimet, som har innsatt sitt eget «parlament» – en såkalt «grunnlovgivende forsamling».

For det andre er det ingen tegn til at landets generaler vil følge oppfordringen fra Juan Guaidó om å vende seg bort fra Maduro-regimet og støtte de folkevalgte i parlamentet.

Arrestert og frigitt

Likevel var det ingen overraskelse at Guaidó søndag ble arrestert av sikkerhetspolitiet og brakt inn til avhør. Venezuelanske myndigheter ønsker ikke å kommenterer hendelsen, men han ble sluppet fri etter noen timer.

VENEZUELA-POLITICS/

President Nicolás Maduro kaller de folkevalgte i parlamentet «guttunger som prøver å få oppmerksomhet».

Foto: STRINGER / Reuters

President Nicolás Maduro, som ble innsatt for en ny presidentperiode sist fredag, har denne kommentaren til utfordringen fra nasjonalforsamlingen:

Dette er et show. De driver en lek med oss som leder landet. De ligner en gjeng med guttunger. Men de har tatt kontroll over opposisjonen, og prøver å få oppmerksomhet, sier presidenten.

Tenner et håp

Men selv om Maduro-regimet er maktbevisst og arrogant, så blir det stadig mer isolert, samtidig som det er ute av stand til å løse de enorme økonomiske og sosiale problemene i landet.

I dagens Venezuela er det akutt mangel på mat, forbruksvarer og medisiner, og landet hadde i fjor verdens høyeste inflasjon – én million prosent. Den håpløse situasjonen har fått 2,3 millioner venezuelanere til å forlate landet de siste årene.

Men problemene skyldes også at opposisjonen har vært preget av splittelse og tafatthet, og uansett hva utspillet fra unge Juan Guaidó vil føre til, så er det viktig for venezuelanerne.

For første gang på lenge er det tent et håp om endring – om enn det er lite.

SPAIN-VENEZUELA-POLITICS-DEMO

Millioner av venezuelanere har forlatt landet under Maduro-regimet, og håper på et maktskifte. Her fra en demonstrasjon i Madrid søndag.

Foto: OSCAR DEL POZO / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt