NRK Meny
Normal

Nasjonalforsamlingen i Thailand oppløses

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra oppløser nasjonalforsamlingen og skriver ut nyvalg.

Statsminister Yingluck Shinawatra

Statsminister Yingluck Shinawatra oppløser nasjonalforsamlingen og lyser ut nyvalg i Thailand.

Foto: STRINGER/THAILAND / Reuters/NTB Scanpix

Yingluck kunngjorde mandag på nasjonalt fjernsyn at nasjonalforsamlingen var oppløst etter de massive protestdemonstrasjonene mot regjeringen den siste tiden.

Hun sa samtidig at hun vil utlyse nyvalg så snart som mulig. Ifølge valgkommisjonen i landet blir valget trolig holdt 2. februar, melder nyhetsbyrået AFP. Datoen er imidlertid bare regjeringens forslag.

– På dette stadiet, når det er så mange mennesker fra så mange grupper som er imot regjeringen, er den beste løsningen å overlate makten til det thailandske folk og holde nyvalg, sa statsministeren.

– Regjeringen ønsker ikke at liv skal gå tapt, sa hun videre og uttrykte med det en generell frykt for at de store demonstrasjonene skal ende i voldsomheter.

Opposisjonen gir seg ikke, og minst 150.000 mennesker demonstrerte mandag, bare timer etter at Yingluck kunngjorde at nasjonalforsamlingen var oppløst.

Nye protester mandag

Protestlederen Suthep Thaugsuban svarer at masseprotestene vil gå sin gang uansett, og at oppløsningen av nasjonalforsamlingen ikke er demonstrantenes mål. De vil at regjeringen skal gå av.

– I dag vil vi fortsette vår marsj mot regjeringsbygningen. Vi har ikke nådd vårt mål, sa Suthep til nyhetsbyrået Reuters.

Opposisjonen har i flere dager planlagt en stor massedemonstrasjon mandag i regjeringskvartalet for å tvinge regjeringen fra makten.

Utpå formiddagen mandag hadde rundt 100.000 mennesker sluttet seg til marsjen, ifølge myndighetene. Demonstrantene marsjerte langs flere ruter mot sentrum av Bangkok og skapte kaos i trafikken.

Massive protester i Bangkok

BANGKOK: Thailands statsminister Yingluck Shinawatra oppløser nasjonalforsamlingen og skriver ut nyvalg. Men opposisjonen gir seg ikke, og 100.000 mennesker demonstrerte mandag.

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters/NTB Scanpix

– Thaksin-regimet er fortsatt på plass

– Bevegelsen skal fortsette å kjempe. Vårt mål er å fjerne Thaksin-regimet. Selv om nasjonalforsamlingen oppløses og det blir nyvalg, er Thaksin-regimet fortsatt på plass, sa han.

Suthep har gjentatte ganger sagt at han ikke ønsker nyvalg, og at det opposisjonen vil ha, er et vagt definert folkeråd til å styre landet i stedet for regjeringen til Yingluck, som han mener bare opptrer på vegne av den tidligere presidenten Thaksin Shinawatra, som bor i eksil i Dubai.

Foreslo folkeavstemning

Søndag foreslo statsministeren i en TV-sendt kunngjøring søndag at thaiene kan få si sin mening om hennes framtid i en folkeavstemning.

Hun lovet å gå av dersom flertallet vil det.

– Jeg er villig til å lytte til forslagene fra demonstrantene. Jeg er ikke avhengig av denne tittelen. Jeg er rede til å gå av og oppløse nasjonalforsamlingen dersom det er det flertallet av det thailandske folket vil, sa hun.

Protestene fortsetter trass i nyvalg i Thailand

Utpå formiddagen mandag hadde rundt 150.000 mennesker sluttet seg til marsjen, ifølge myndighetene. Demonstrantene marsjerte langs flere ruter mot sentrum av Bangkok og skapte kaos i trafikken.

Foto: Sakchai Lalit / AP/NTB Scanpix

Korrupsjonsdømt bror

Thailands mektige militære, som har stått bak 18 kupp i landet i de siste 80 årene, sier de ikke ønsker å bli dratt inn i dagens strid.

Yingluck Shinawatra er lillesøsteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som er dømt for korrupsjon.

Demonstrantene mener at Yingluck styrer landet under sterk innflytelse av sin bror, som lever i eksil.

Protestene begynte etter at regjeringen i oktober foreslo et amnesti for personer som er dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013.

Forslaget ville gitt Thaksin Shinawatra anledning til å vende tilbake til Thailand uten å måtte sone en to års dom for maktmisbruk og korrupsjon.

Suthep Thaugsuban

Protestlederen Suthep Thaugsuban svarer at masseprotestene vil gå sin gang og at oppløsningen av nasjonalforsamlingen ikke er demonstrantenes mål.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt