Najim mistet sønnen (20) i München-skytingen: – Det er som jeg lever i et mareritt

MÜNCHEN/OSLO (NRK): Åtte av ni ofre fra München-angrepet er ungdommer under 21 år, opplyser politiet. En av dem som mistet livet var 20 år gamle Dijamant Zabergja.

Naim Zabergja holder bilde av sønnen

Najim Zabergja oppsøkte lørdag kjøpeseneteret Olympia i Munchen for å fortelle mediene om sorgen etter sønnens bortgang.

Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / Afp

En 18-åring tysk-iraner skjøt og drepte ni personer i et angrep i München fredag kveld, før han tok sitt eget liv.

Ifølge the tyske medier er ofrene etter angrepet i München hovedsakelig unge mennesker i alderen 14 til 20 år. Fem av de drepte var under 18 år gamle, tre var i alderen 18 til 20 år. En kvinne på 45 år skal også være blant de drepte, opplyste politiet på en pressekonferanse lørdag formiddag.

De døde er seks gutter og tre jenter, alle fra München-området.

I tillegg er 27 personer såret etter skytingen. Tilstanden for ti av disse, deriblant en 13 år gammel gutt, er fortsatt kritisk.

McDonalds-restauranten der München-skyting startet

18-åringen begynte skytingen på denne McDonalds-restauranten like før klokken 18.00 fredag.

Foto: David Krekling / NRK

– Vennen klarte å rømme

I tillegg til å være unge, har flertallet av ofrene for fredagens skyting utenlandsk bakgrunn.

Ifølge tyske medier er tre av ofrene i det tragiske skyteangrepet fra Kosovo. I tillegg er tre fra Tyrkia, og ytterligere en fra Hellas. Nasjonaliteten til de to siste ofrene er foreløpig ukjent.

Blant de mange unge ofrene er 20 år gamle Dijamant Zabergja, skriver faren, Naim Zabergja, på sin Facebook-profil. Faren oppsøkte også kjøpesenteret der sønnen ble skutt med et bilde av den avdøde 20-åringen og blomster. I et intervju med Daily Mail beskriver den sjokkerte faren sønnens siste minutter.

– Han var sammen med sin venn. Vennen hans ringte meg og sa at de ville sitte på utsiden og ta noe å drikke. Gjerningsmannen var bare to meter unna dem, sier faren Najim, tydelig preget.

– Han (gjerningsmannnen, journ. anm.) begynte å skyte. Vennen klarte å rømme, men sønnen min ble skutt og drept.

– Det er som jeg lever i et mareritt. Jeg kan fortsatt ikke skjønne hva som skjedde.

Ofre i München-skytingen

Dijamant Zabergja ble bare 20 år gammel. Her er bildet faren Najim viste fram til mediene utenfor kjøpesenteret lørdag formiddag.

Foto: Sebastian Widmann / Ap

– Lokket ofre med falsk Facebook-konto

18-åringen som sto bak skytingen er en tysk-iransk skoleelev. I en videosekvens filmet under skyteangrepet hevder den unge mannen at han ble mobbet i flere år, og derfor måtte kjøpe seg skytevåpen.

På en pressekonferanse lørdag formiddag opplyste München-politisjef Hubertus Andrä at det ikke er noe som tyder på at 18-åringen har koblinger til islamistiske terrororganisasjoner. Politiet mener 18-åringen var sinnsforvirret og deprimert.

Politiet utelukker heller ikke at gjerningsmannen, som gjennomførte sitt angrep fem år etter 22. juli 2011, kan ha vært inspirert av massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

Flere medier skriver lørdag at 18-åringen skal ha brukt en falsk Facebook-konto der han skrev om gratis mat for å få folk til å komme til McDonalds-restauranten og kjøpesenteret i timene før skytingen begynte.

Lørdag formiddag gikk politietteforsker Robert Heimberger i München-politiet lenger i å bekrefte den utspekulerte fremgangsmåten.

Ifølge Heimberger kan det virke som om gjerningsmannen hacket kontoen til en kvinne oppfordret folk til å komme til kjøpesenteret knappe to timer før angrepet, skriver nyhetsbyrået AP.

Mobilvideoen som er lagt ut på Twitter det det som er den antatte gjerningsmannen skimtes mens han spaserer rundt på en parkeringsplass, på taket av en bygning i Riesstraße.

VIDEO: I denne videoen roper gjerningsmannen til en mann med mobilkamera at han har «blitt mobbet i syv år».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt