Politiet: München-skytter kan ha vært inspirert av Breivik

MÜNCHEN/OSLO (NRK): Politiet i München sier det er en «åpenbart» at 18-åringen som drepte ni personer i München kan ha vært inspirert av angrepene 22. juli 2011.

Gjerningsmannens hjem i München

18-åringen bodde i en leilighet med sine foreldre med en boligblokk i München.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Ni personer er døde etter at en 18 år gammel mann begynte å skyte i et travelt handleområde i München fredag. Tilstanden skal være kritisk for tre av de skadde, ifølge tyske medier.

Gjerningsmannen, en 18 år gammel tysk-iraner, skal ha skutt seg selv. Politiet mener han opererte alene, noe som ble bekreftet på en pressekonferanse i München lørdag formiddag.

– Det finnes ingen grunn til å tro at det er andre involverte i gjerningen enn gjerningsmannen som har tatt sitt eget liv, sier München-politisjef Hubertus Andrä.

Mulig Breivik-påvirkning

Den tysk-iranske 18-åringen gjennomførte sitt angrep 22. juli, nøyaktig fem år etter at Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker i Regjeringskvartalet og på Utøya. På spørsmål på pressekonferansen svarer politiet at det er «åpenbart» at det kan finnes en kobling mellom den 18 år gamle gjerningsmannen og 22. juli-terroristen, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Ettersom han har studert masseskytinger, virker det åpenbart at han også kan ha studert 22. juli-angrepet og Breivik. Dette er noe vi etterforsker, sier Andrä, ifølge Dagbladet.

I en pressekonferanse senere lørdag sier den tyske innenriksministeren Thomas de Maizier at dokumenter og internettsøk tyder på at gjerningsmannen var interessert i andre masseskytinger, deriblant 22. juli-angrepet i 2011.

De Maizier påpeker samtidig at det er for tidlig å knytte 18-åringen til Breivik, eller annen internasjonal terrorisme for den saks skyld.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NRK at de ikke vil kommentere uttalelsene fra tysk politi på det nåværende tidspunkt.

McDonalds-restauranten der München-skyting startet

18-åringen begynte skytingen på denne McDonalds-restauranten like før klokken 18.00 fredag.

Foto: David Krekling / NRK

Fikk behandling for depresjon

Ifølge politiet var 18-åringen skoleelev og født og oppvokst i München. Politiet er i gang med å etterforske 18-åringens bakgrunn. Dette arbeidet begynte med å snakke med folk som kjente 18-åringen. I tillegg er hans rom i leiligheten der han bodde med sin mor og far gjennomsøkt.

Sjef for München-politiet, Humbertus Andraë, sier det ikke er funnet noe i leiligheten som tyder på koblinger til terrororganisasjon Den islamske staten. En talsmann for påtalemyndigheten slo samtidig fast at ingenting tyder på at massakren var politisk motivert.

Det er derimot funnet en bok om masseskytinger på gjerningsmannens rom. Navnet på boka skal være «Amok im Kopf - warum schuler töten» («Hvorfor elever dreper»).

Politiet omtaler nå angrepet som «et klassisk skyteangrep, ikke terrorisme».

Etterforskerne mener det finnes indikasjoner på at gjerningsmannen var sinnsforvirret. 18-åringen skal også ha vært underlagt psykiatrisk og medisinsk behandling, blant annet på grunn av depresjon.

Han skal «absolutt ikke» være kjent for politiet fra tidligere, opplyser politisjef Andrä.

Mobilvideoen som er lagt ut på Twitter det det som er den antatte gjerningsmannen skimtes mens han spaserer rundt på en parkeringsplass, på taket av en bygning i Riesstraße.

VIDEO: I denne videoen roper gjerningsmannen til en mann med mobilkamera at han har «blitt mobbet i syv år».

Fant 300 kuler i ryggsekk

Ifølge politiet var 18-åringen bevæpnet med en 9mm pistol av typen Glock under angrepet. Det skal også ha blitt funnet 300 kuler i ryggsekken da 18-åringen ble funnet død, rundt én kilometer fra kjøpesenteret.

Det oppdaterte tallet på sårede etter skytemassakren er nå 27, melder politiet. Tilstanden for flere av de sårede er fortsatt kritisk. Dette gjelder blant annet en 13-åring.

Ifølge tyske medier er det flere unge personer blant de drepte og sårede. Åtte av de ni som ble drept under angrepet mot et kjøpesenter i München fredag, var i alderen 14 til 21 år, melder tyske medier.

En mor som oppholdt seg på McDonalds-restauranten der gjerningsmannen begynte sitt grufulle angrep, sier til CNN at 18-åringen blant annet skjøt flere barn som satt og spiste. I et annet videoklipp, der 18-åringen blir filmet mens han går rundt på toppen av et parkeringshus, sier gjerningsmannen at han har blitt mobbet i flere år.

Mannnen bak angrepet i Munchen 22. juli 2016 er fanget på film i det han skyter mot forbipasserende utenfor en McDonalds-restaurant.

VIDEO: Her skyter gjerningsmannen utenfor McDonalds-restauranten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt