NRK Meny
Normal

Politiet: München-skytter kan ha lokket ofre til McDonalds-restaurant

OSLO/MÜNCHEN (NRK): Politiet undersøker om 18-åringen som drepte ni personer i München kan ha brukt en falsk Facebook-profil til å lokke folk til området der skytingen startet. En sjokkert mor forteller om grufulle scener på restauranten.

Mannnen bak angrepet i Munchen 22. juli 2016 er fanget på film i det han skyter mot forbipasserende utenfor en McDonalds-restaurant.

FANGET PÅ KAMERA: Den 18 år gamle gjerningsmannen ble fanget på kamera utenfor McDonalds-restauranten. NRK advarer mot sterke bilder.

Minst ni personer er døde og 16 er såret etter at en 18 år gammel mann begynte å skyte i et travelt handleområde i München fredag. Tilstanden skal være kritisk for tre av de skadde, ifølge tyske medier.

Det er flere barn blant de skadde etter München-angrepet, ifølge CNN og Sky News. CNN skriver at gjerningsmannen begynte skytingen utenfor en McDonalds-restaurant rett ved kjøpesenteret Olympia like før klokken 18.00 fredag kveld.

Gjerningsmannen, en 18 år gammel tysk-iraner, ble fanget på film flere ganger i løpet av fredagens skyteangrep. En video publisert i sosiale medier viser 18-åringen som løsner flere skudd utenfor McDonalds-restauranten, mens sjokkerte forbipasserende løper skrekkslagne fra stedet.

Videoen kan ses i toppen av denne artikkelen. NRK advarer mot sterke bilder.

McDonalds-restauranten der München-skyting startet

18-åringen begynte skytingen på denne McDonalds-restauranten like før klokken 18.00 fredag.

Foto: David Krekling / NRK

– Barna kunne ikke løpe

Et vitne, som bare vil bli identifisert ved fornavnet Lauretta, sier til CNN at hennes sønn var på toalettet med 18-åringen inne på McDonalds-restauranten kort tid før skytingen begynte.

– Det var der han ladet våpenet sitt, sier Lauretta.

– Deretter hørte jeg noe som lignet en alarm, og så «bom, bom, bom»... han fortsatte å drepe barn. Barna satt og spiste. De kunne ikke løpe, sier moren.

Kvinnen hevder også at hun hørte gjerningsmannen rope «Allahu Akbar» («Gud er stor», journ. anm.) på arabisk. Hun sier hun gjenkjente ropene fordi hun selv er muslim.

– Lokket ofre med falsk Facebook-konto

Flere medier, deriblant Daily Mail, videreformidler også en oppsiktsvekkende opplysning lørdag. Den britiske tabloidavisa skriver at en falsk Facebook-konto skal ha lokket med gratis mat for å få folk til å komme til McDonalds-restauranten og kjøpesenteret i det aktuelle tidspunktet.

Politiet ble konfrontert med opplysningene på en pressekonferanse natt til lørdag. De svarte da, rutinemessig, at Facebook-kontoen er «en del av den omfattende etterforskningen som pågår».

Lørdag formiddag, da politiet holdt en ny pressekonferanse, gikk politietteforsker Robert Heimberger i München-politiet lenger i å bekrefte den utspekulerte fremgangsmåten.

Ifølge Heimberger kan det virke som om gjerningsmannen hacket kontoen til en kvinne oppfordret folk til å komme til kjøpesenteret knappe to timer før angrepet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Falsk Facebook-konto i forbindelse med München-angrepet

Denne FB-kontoen har ifølge flere medier blitt brukt av gjerningsmannen til å lokke til seg ofre før skytingen på McDonalds-restauranten.

Foto: Skjermdump

– Skulle drepe utlendinger

Et annet vitne, Huseyn Bayri, sier han hørte at gjerningsmannen ropte at han skulle drepe «utlendinger». Ifølge Bayri hørte han18-åringen rope «dere fordømte utlendinger. Jeg er tysk. Dere kommer til å skjønne det».

Gjerningsmannen skal deretter ha beveget seg over til kjøpesenteret, som ligger i det middelklasse-område i det nordlige München. Lynn Stein, som jobber i en av butikkene i kjøpesenteret, sier hun hørte flere skudd.

– Folk var veldig forvirret, og de løp vekk mens de skrek, sier Stein, som forteller at hun så en død eller såret person ligge på bakken.

– Jeg er tysk

I tillegg til McDonalds-videoen har den 18 år gamle gjerningsmannen også blitt fanget på film mens han går rundt på en parkeringsplass på taket av en bygning i Munchen. I videoen kan man blant annet høre gjerningsmannen rope «jeg er tysk» til en mann som spør hva 18-åringen holder på med.

Gjerningsmannen skal ha skutt seg selv etter å ha drept ni mennesker. Politiet mener de kan slå fast at han handlet alene.

Tysk politi tror ikke det er snakk om en islamistisk terrorhandling. Så langt har heller ikke noen gruppet hevdet å stå bak angrepet. Politiet gjennomførte lørdag en aksjon mot leiligheten til gjerningsmannen. Politiet har nå tatt inn 18-åringens far til avhør i søket etter flere spor.

Mobilvideoen som er lagt ut på Twitter det det som er den antatte gjerningsmannen skimtes mens han spaserer rundt på en parkeringsplass, på taket av en bygning i Riesstraße.

SNAKKER MED MANN: I denne videoen snakker den antatte gjerningsmannen med en mann, før han løsner flere skudd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt