Nærmer seg slutten i Mosul

IS kontrollerer nå bare seks kvadratkilometer av storbyen Mosul i Irak. Slaget går mot slutten, men kampene i det siste området ligger an til å bli de vanskeligste til nå.

IRAQ-CONFLICT

En soldat fra de irakiske spesialstyrkene i Mosul. De har lidd store tap siden offensiven startet i oktober i fjor. Nå kan det være bare dager igjen til IS er drevet vekk fra den nest største byen i Irak.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Det lille området som gjenstår er bygningsmessig delt i to, og det bestemmer også hvor harde kampene vil bli.

Den nordvestlige delen består av relativt ny bebyggelse med brede gater og rette linjer. Det er en type urbant slagfelt som de irakiske styrkene nå har blitt godt vant med etter at slaget begynte i fjor.

Det er gamlebyen, og området rundt den symboltunge hovedmoskeen som ligger an til å bli den hardeste nøtten for soldatene som må bevege seg i skuddlinjen til IS.

– De fleste av husene i gamlebyene er veldig gamle, gatene er veldig trange, forteller den irakiske generalløytnanten Abdul Ghani al-Assadi til Reuters.

Området IS kontrollerer i Mosul 21. mai 2017

De grå området var fortsatt kontrollert av IS 21. mai. Gamlebyen i Mosul ligger nede og til høyre i området.

Foto: LiveuaMap/OpenStreetMap

Mye saktere nå i Mosul

I begynnelsen av slaget om Mosul kjempet de irakiske styrkene fra bydel til bydel. Framrykningen gikk relativt raskt.

Nå sloss de fra hus til hus.

De irakiske myndighetene her flere ganger sagt at kampen mot IS i Mosul vil være avsluttet inne begynnelsen av den hellige måneden Ramadan som i år begynner 26. mai.

General Assadi vil ikke gi noen dato for når kampene vil være over.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-MOSUL

General Abdul Ghani al-Assadi sier de beveger seg sakte og forsiktig for å spare sivile liv. Kampene tar derfor lang tid.

Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters

– Dette er en geriljakrig, ikke en konvensjonell krig. Vi kan ikke vite hvor lang tid det vil ta. Daesh (IS) kjemper fra hus til hus, sier Assadi til Reuters.

Generalen forteller om taktikken. At de bruker omringning og skjul. Han mener det er av hensyn til sivilbefolkningen. At de forsøker å spare så mange som mulig av de flere hundre tusen menneskene som fortsatt er inne i gamlebyen.

Situasjonen i Mosul 1. april 2017

Området kontrollert av IS 1. april i år. Bare en liten del av gamlebyen er erobret etter det. Det er gamlebyen som ligger an til å bli den vanskeligste kampen.

Foto: LiveuaMap/OpenStreetMap

– Drept over 5000 IS krigere

Tallet på hvor mange fra IS som var i Mosul da kampene begynte spriker. Det er også vanskelig å si sikkert hvor mange som har flyktet, eller kommet til i de siste månedene.

Tapstall fra begge sider i konflikten er også vanskelig å verifisere.

Brigader Fazil Barwari i de irakiske spesialstyrkene sier til det kurdiske nyhetsselskapet Rudaw at de har drept 5622 fra IS bare i løpet av de tre månedene operasjonen i vest-Mosul har vart.

Iraq Mosul

Det er soldatene fra de irakiske spesialstyrkene som har stått i spissen for kampene siden den første dagene. Hvor mange av dem som er drept, er en militær hemmelighet i Irak.

Foto: Maya Alleruzzo / AP

Han sier også at de tar imot opp til fem tusen sivile flyktninger fra vest-Mosul hver dag.

Hvor mange krigere som nå er igjen i de fem bydelene som Den islamske staten kontrollerer i Mosul, er ukjent.

Et anslag fra forrige måned var at det var under fem hundre igjen.

– IS krigerne lar seg ikke bli tatt til fange, sier Assadi.

– De kom hit for å dø, og nå er de fleste av dem i helvete.

Situasjonen i Mosul 19. februar 2017

Deler av området kontrollert av IS 19. februar i år da operasjonen for å drive IS it av Vest-Mosul begynte.

Foto: LiveuaMap/OpenStreetMap

SISTE NYTT

Siste nytt