USA trapper opp handelskrigen – Kina varsler mottiltak

Kina varsler mottiltak, etter at USAs president Donald Trump kunngjorde at USA innfører nye tollsatser på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar.

Donald Trump

I KLINSJ: USAs president Donald Trump er i klinsj med Kina om tollsatser.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Trump kunngjorde like etter Wall Street-børsens stengetid i går kveld at han trapper opp handelskrigen med Kina og oppfordrer landet til å «endre urettferdige handelspraksiser».

USA vil innføre 10 prosent toll på en rekke kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar fra 24. september. Det tilsvarer 1724 milliarder norske kroner.

Kina svarer

Kina varsler nå mottiltak mot Trumps nye toll. Dermed trappes handelskrigen mellom landene ytterligere opp.

– For å sikre sine legitime rettigheter, har ikke Kina noe annet valg enn å treffe mottiltak, heter det i en uttalelse fra handelsdepartementet i Beijing.

Konkret hvilke mottiltak det er snakk om blir ikke nevnt i uttalelsen, men tidligere har Kina svart med gjengjeldelse på lik linje med straffetollene USA innfører.

USA har tidligere advart Kina mot å svare med mottiltak som de nå velger å gjøre.

– Om Kina kommer med gjengjeldelser mot våre bønder og annen industri, vil vi øyeblikkelig gå til fase tre, som er ytterligere toll på varer verdt rundt 267 milliarder dollar, sa Trump mandag.

Kina ønsker samarbeid

Tirsdag morgen uttalte Kinas handelsminister Zhong Shan at USAs proteksjonisme vil få følger både for amerikanske og kinesiske interesser, og at det vil skade verdensøkonomien.

Chinese Minister of Commerce Zhong Shan

SAMARBEID: Kinas handelsminister Zhong Shan mener samarbeid er det eneste rette.

Foto: Nikolay Doychinov / AFP

Zhong mener at det ikke er noen vinnere i handelskrigen og at samarbeid er det eneste rette valget.

– Kina ønsker å åpne opp og skape et bedre forretningsmiljø for selskaper, sa han i et møte med seks store utenlandske selskaper som Samsung Electronics CO og Toyota Motor Corp. De uttalte at de ville fortsette å investere i og samarbeide med Kina.

Sjømat og elektronikk

Den amerikanske tollen vil øke til 25 prosent fra 1. januar 2019. Rundt 6000 kinesiskproduserte varer vil bli rammet.

I motsetning til tidligere runder er denne siste listen med toller rettet mot forbruksvarer, for eksempel bagasje, møbler, elektronikkprodukter, byggemateriale og sjømat.

Det betyr at husholdninger i USA kan begynne å føle effekten av høyere priser.

Når det er gjennomført, vil USA ha innført tollsatser på om lag halvparten av de kinesiske varene som USA importerer. Det vil bli de største straffetollene som er innført til dags dato, ifølge BBC.

USA har unnlatt å innføre toll på produkter for barnesikkerhet, som sykkelhjelmer, samt for Apple-produkter som smartklokker som importeres fra Kina.

Tredje runde i år

Tollen Trump kunngjorde mandag kveld er den tredje runden med straffetiltak mot kinesiske varer så langt i år.

I august innførte USA 25 prosent toll på kinesiske varer til en verdi av 16 milliarder dollar. Kina svarte med tilsvarende toll på amerikanske varer.

USA rettet tollsatsene mot kinesisk elektronikk mens Kina rettet sin tollsats mot amerikanske biler.

Tidligere i sommer, i juli, innførte USA 25 prosent toll på kinesiske importvarer til en verdi av 34 milliarder dollar. Kina svarte også da med nøyaktig samme mynt.

SISTE NYTT

Siste nytt