Hopp til innhold

Nå får du mer stråling når du flyr – og verre blir det

Mengden stråling flypassasjerer får øker nå hurtig. Forskerne tror vi ennå ikke har sett toppen. De varsler om at passasjerene neste år kan få den kraftigste strålingen siden moderne luftfart begynte.

Tall som viser stråleøkning

STIGENDE KURVE: Målinger gjort både oppe i luften og på bakken viser at den kosmiske strålingen som treffer jorden øker.

Foto: Space Weather Archive

Før du bestemmer deg for å kansellere turen til Syden på grunn av frykt for stråling og kreft, så må du bli klar over at det du kommer til å bli utsatt for, ikke er mye mer alvorlig enn det som skjer med deg på tannlegekontoret.

– Den økende strålingsmengden blir neppe et problem for vanlige passasjerer, sier solfysiker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

– Dette er først og fremst en mulig utfordring for flybesetninger, og definitivt noe som astronauter bør tenke på, sier Brekke.

Fly fra Norwegian

EKSTRA MYE: Flyet DY7092 fra Norwegian på vei over Atlanterhavet lørdag formiddag. Flyet var 12489 meter over havoverflaten og ble utsatt for betydelig mer stråling enn fly som sto på bakken.

Foto: Flightradar24

Har økt i fire år

Målinger av stråling i fly viser at intensiteten har økt jamt siden 2015. Sensorer på jorden viser også den samme økningen, men det er høyt over bakken det er mye stråling.

Spaceweather.com har instrumenter i mange fly. I en rapport fra 25. april kommer det fram at passasjerene på Southwest Arlines 1410 fra Chicago ble utsatt for 60 ganger så mye stråling som folk på bakken.

Flyet holdt omtrent samme høyde som flyet fra Norwegian i bildet over.

Noen charterfly holder seg ennå høyere opp. Sensorer i disse flyene viser at strålingen er over 70 ganger mer intens enn på bakken.

Stråling i 15 kilometers høyde

ØKER MED HØYDE: Dette er en beregning av stråledosen per time over den nordlige halvkulen i en høyde av 15 kilometer natt til 26. april. Den viser at stråle-dosen på det meste er over 21 mikrosievert per time.

Foto: NAIRAS/NASA

Sodankyla geofysiske observatorium ved universitetet i Oulu i Finland har dataserier som viser økningen fra 2015.

Spaceweather.com som gjennomfører ballongmålinger rapporterer om en økning på 18 prosent siden 2015.

Magnetfeltet til solen

GIGANTISK SKJOLD: Magnetfeltet til solen, den blå sirkelen i bildet, dytter vekk stråling som kommer fra det dype rommet. Nå kan dette feltet bli rekordsvakt.

Foto: Nasa

På grunn av solen

– Det er fordi magnetfeltet til solen blir svakere, at strålingen øker, forteller Pål Brekke.

Det som skjer, er at solen er på vei inn i en fase der det er mindre aktivitet. Det skjer omtrent hvert 11. år. Denne tilstanden kalles sol-minimum. Ekspertene i «Solar Cycle 25 Prediction Panel» forventer at dette skjer mot slutten av 2019 eller tidlig neste år.

Forrige mimimum var det laveste i moderne tid, og det er ventet at det kommende blir like lavt, eller lavere. Det betyr at strålingsrekorden som ble satt forrige gang, kan bli slått.

Pål Brekke

IKKE NOE Å BEKYMRE SEG OVER: Solfysiker Pål Brekke mener at den økte strålingen først og fremst kan være et problem for astronauter. De har mindre beskyttelse enn passasjerer i fly.

Foto: Norsk Romsenter

– Det er flere som snakker om muligheten for et ekstre dypt minimum denne gangen, sier Brekke.

Beskytter oss

– Magnetfeltet er et skjold som beskytter oss mot stråling som kommer fra det dype verdensrommet. Når dette feltet blir svakere, så slipper det gjennom mer, forklarer Brekke.

Dette feltet stekker seg lang ut i rommet, og kalles Det interplanetariske magnetfelt.

Det som slipper igjennom er kosmisk stråling som kommer fra meget energirike områder og hendelser i både vår egen galakse og andre galakser. For eksempel supernovaer og det svarte hullet som vi fikk et bilde av tidligere denne måneden.

Bilde av et svart hull

KOMMER FRA DETTE: Det svarte hullet i galaksen M87 fører til at det blir sendt ut ekstrem kraftig stråling. Noe av dette når helt fram til jorden.

Foto: Event Horizon Telescope

Når ikke helt fram

Kosmisk stråling er for det meste protoner eller atomkjerner. De har så mye energi at de virker ioniserende. De kan bryte opp molekyler, og på den måten skade både materialer og liv.

Noen av dem kan være ekstremt energirike fordi de beveger seg nesten like fort som lyset. Én partikkel har fått navnet «Oh-My-God particle». Den ble registrert 15. oktober 1991 og forbauset forskerne.

Partikkelen var sannsynligvis et proton, men den hadde samme energi som en baseball med en hastighet på 94 kilometer i timen.

Dette er noe forskerne regnet ut, for den traff ikke noen sensor. Det forskerne målte var lyset som oppsto etter at «baseballen» hadde truffet atomer i den øvre del av atmosfæren.

Det er det som skjer med nesten all kosmisk stråling. Den første kollisjonen produserer sub-partikler som igjen kan produsere partikler i en kaskade.

Det som slår inn i fly nå, er for det meste muoner som har oppstått under slike kollisjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.