Første visepresident på 30 år

Egypts etterretningssjef, Omar Suleiman, er satt inn som visepresident. Det er første gang president Mubarak får en stedfortreder.

Omar Suleiman og Hosni Mubarak

Omar Suleiman ble utnevnt som president Hosni Mubaraks etterfølger lørdag.

Foto: Egypt State TV / Ap

I 30 år har Egypts president Hosni Mubarak (82) nekta å utnevne en visepresident. Lørdag ombestemte han seg, og for første gang siden 1981 får han en stedfortreder.

– Omar Suleiman er satt inn som stedfortreder for president Hosni Mubarek, bekrefter det statlige nyhetsbyrået MENA, ifølge AFP.

Suleiman er en av Mubaraks nærmeste medarbeidere og kommer fra stillingen som etterretningssjef. Britiske Daily Telegraph har kalt ham «en av verdens mektigste spionsjefer».

Militær bakgrunn

I tillegg til å utnevne Suleiman som visepresident, har Mubarak bestemt at tidligere sjef for det egyptiske luftforsvaret, luftfartsminister Ahmed Shafiq, blir landets neste statsminister.

Mubarak kjenner både Suleiman og Shafiq personlig, og ifølge militæranalytiker Sawat Zayat blir deres hovedoppgave å sørge for presidentens sikkerhet den siste tida av hans regjeringsperiode.

– De vil reorganisere regimets innenriksforhold. Både Shafiq og Suleiman kommer fra militære institusjoner, og dette indikerer hvordan den neste regjeringa vil bli, sier Zayat til Reuters.

Demonstrasjoner i Egypt

Minst tre personer er drept under demonstrasjoner i Egypt lørdag.

Foto: Ahmed Mohammed / Ap

– Et steg i riktig retning

Hassan Nafaa, professor i politikk ved universitetet i Kair mener lørdagens utnevnelser kan være positivt for Egypt.

– Dette er et steg i riktig retning, men jeg er redd det kommer for seint. Suksessen avhenger av hva denne utnevnelsen betyr. Jeg tror det er i president Mubaraks interesse å overlate all sin makt til Omar Suleiman, sier Nafaa til Reuters.

Han mener Suleimans militære bakgrunn gjør at folket vil ha mer tillit til ham, selv om han er en del av Mubaraks regime

– Jeg støtter dette steget på en betingelse – at president Mubarak umiddelbart trekker seg fra makta eller sier at han på grunn av medisinske hensyn overlater makta til Omar Suleiman.

Ifølge Nafaa vil demonstrantene bli overbevist bare dersom Suleiman henvender seg til folket og sier at det vil bli et nytt styringssystem og at Mubarak har overlatt makta til ham, samt at militære har kontroll på situasjonen. Han må også gi uttrykk for at han har en plan for en demokratisk overgang.

– Men jeg er redd at president Mubarak vil bli et hinder, sier Nafaa til Reuters.

Fredsprisvinner ber Mubarak reise

Den egyptiske fredsprisvinneren Mohamed ElBaradei sier til den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera at utnevnelsen av en visepresident og en ny statsminister ikke er nok til å få en slutt på misnøyen mot president Mubaraks regime.

– Jeg har respekt for Suleiman og Shafiq, men å erstatte enkeltpersoner er ikke nok, sier den tidligere lederen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Ifølge AFP oppfordrer han Mubarak til å forlate Egypt så fort som mulig med hensyn til landets beste.

ElBaradei, som ble tildelt Nobels fredspris sammen med IAEA i 2005, reiste til Kairo tidligere denne uka for å delta i gatedemonstrasjonene.

Mohamed ElBaradei sammen med demonstranter i Kairo

Fredsprisvinner Mohamed ElBaradei ber presidenten forlate landet for godt.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP PHOTO

Ikke fornøyde med løftene

I talen fredag kveld lovet Mubarak at landet skulle få en ny regjering, og i dag kom enkelte av de nye postene på plass.

Demonstrantene var imidlertid ikke fornøyde med Mubaraks løfter om ny regjering, siden han nekter å trekke seg som president.

– Det vi vil, er at Mubarak går av, ikke bare regjeringen hans. Vi stopper ikke demonstrasjonene før han går, sier demonstranten Mohammed Mahmoud under samlinga i Kairo lørdag.

Utelukker sønnen

Kort tid etter at offentliggjøringa, viste den statlige fjernsynskanalen bilder av 74 år gamle Suleiman som avlegger embetsløfte for Mubarak.

Dette kan være det første tegnet på at myndighetene har en plan når det gjelder overtakelsen av presidentposten. Det tyder i tillegg på at Mubaraks sønn, som lenge lå an til å ta over som øverste leder i landet, er ute av bildet.

Utnevnelsen skjer etter fem dager med voldsomme protester mot Mubaraks lederskap. Titusenvis av egyptiske regimekritikere trossa lørdag myndighetenes portforbud og fortsatte demonstrasjonene.

Lørdag kveld meldte helsepersonell i Egypt at 73 personer er drept i opptøyene det siste døgnet, i tillegg er flere tusen skadd, ifølge AFP.

– Ingen forskjell

Nyheten om Omar Suleimans nye posisjon ble ikke tatt godt imot av demonstrantene.

– Han er akkurat som Mubarak, det er ingen forskjell, sier en demonstrant til nyhetsbyrået Reuters utenfor innriksdepartementet, der tusenvis var på plass og protesterte kun minutter etter utnevnelsen.

Mubarak var selv visepresident før han tok over som president etter forgjengeren Anwar Sadat.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt