Motstand mot demonstrantene

OL-fakkelen er på vei gjennom San Francisco, og bybildet er like preget av demonstrasjoner for Kina som mot.

Jernring rundt OL-fakkelen

Politiet dannet en jernring rundt ilden.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Først ved 22.30 tiden startet fakkelen sin ferd gjennom byens gater. Da var ferden utsatt med en halvtime, og ruten var kortet med flere kilometer, ifølge AP.

Nett-TV: Følg OL-fakkelen direkte

Nett-TV: Jernring rundt fakkelen

Amerikansk politi overlot ingenting til tilfeldighetene, og flere enn 30 bevæpnede politifolk dannet en solid jernring rundt fakkelbærerne.

Det eneste man kunne skimte av demonstranter var enkelte flaggbærere som gikk ved siden folkemengden, som fulgte fakkelen.

To forskjellig grupper demonstranter

Mens det nesten bare var antikinesiske demonstranter da OL-fakkelen besøkte London og Paris, var bybildet i San Francisco like mye preget av demonstrasjoner til støtte for Kina.

Bildene fra de voldsomme demonstrasjonene i Paris og London har gått verden over den siste uka.

En uidentifisert fakkelbærer i San Francisco

En uidentifisert fakkelbærer i San Francisco.

Foto: Paul Sakuma / AP

Men i San Francisco er det annerledes. Kort tid før fakkelstafetten skulle starte hadde det riktig nok møtt opp mange demonstranter som ville markere avstand fra Kinas politikki Tibet, men også mange som markerer motstand mot demonstrantene.

Stolte over gamlelandet

Et fly med banneret Free Tibet fløy over himmelen, men på gatenivå så det annerledes ut. Asiatiske innvandrere utgjør nesten en tredel av befolkningen i byen, og flesteparten av dem er kinesiske. Mange av dem er stolte over at gamlelandet nå skal arrangere OL. Flere møtte opp med kinesiske flagg og T-skjorterfor å markere sin støtte til olympiaden.

Blant en gruppe kinesere sto en enslig aktivist. Kathy Rose fra organisasjonen Free Tibet hadde møtt fram for å protestere motdet hun mener fakkelstafetten er, en feiring av Kina som land.

Og Kina har hun ikke mye til overs for.

- Jeg har vært i Tibet og sett hva som skjer der. Dette er en sak jeg har sterke følelser for. Hvis fakkelen representertefrihet og den olympiske ånd, ville det vært flott at den kom gjennom byen, men det blir noe annet når det er en feiring av Kina, sier hun til NTB.

Pepret med slagord

En mann med tibetansk flagg blir angrepet av Pro-Kina supportere.

En mann med tibetansk flagg blir angrepet av Pro-Kina supportere.

Foto: ROBYN BECK / AFP

Kineserne rundt henne ropte slagord mot henne, og stemningen ble til slutt veldig amper. Det overrasket aktivisten.

- Jeg er overrasket over mengden verbale angrep jeg får, bare fordi jeg står her med et tibetansk flagg. Men jeg tror det blir fredelig her i dag, sier hun.

Hva forventer du at skal skje?

- Jeg vet ikke, men jeg blir ikke overrasket hvis noen prøver å slukke fakkelen. Hvis noen skulle prøve det og klare det, så støtter jeg det. Det ville vært en sterk markering. Og det er det som kommer til å nå overskriftene, sier hun.

Ting kan oppstå

En mann med Tibetansk flagg passerer Kina-sympati

En mann med Tibetansk flagg passerer Kina-sympatisører.

Foto: ROBERT GALBRAITH / REUTERS

Politimannen Larry Minasian fulgte nøye med på hva som skjedde omkring han.

- Vi har en fleksibel plan som kan bli forandret med tanke på hvilke situasjoner som kan oppstå. Det er mange folk, og det kommer til å bli høylytt, men jeg håper det ikke blir voldelig, sier politimannen Larry Minasian.

Men han vet at ting fort kan skje.

- Hver gang så mange folk er samlet på et så lite område, kan ting oppstå. Og en liten hendelse kan være roten til større problemer, sier han.

En annen som håpet på en fredelig markering var taiwanske James Chow. Kina får ingen sterk støtte av Chow, men han sier at han møtte opp til stafetten for å støtte det olympiske programmet.

- Jeg kom hit fordi jeg så på TV at det var noen som prøvde å stoppe fakkelløpet og fordi olympiaden er fredelig. Jeg synes ikke man skal blande politikk inn i OL, sier han.

Buddistmunker blir eksortert av politiet.

Buddistmunker blir eksortert av politiet.

Foto: Max Whittaker / AFP

Taiwaneren håper de frammøtte holder seg i skinnet, og har ikke mye til overs for dem som bruker OL som et pressmiddel mot Kina.

- Jeg håper det vil bli fredelig, og at ingen avbryter fakkelløpet på grunn av sin egen politiske agenda. Det er feil å angripe Kina på denne måten, mener Chow.

SISTE NYTT

Siste nytt

Trump skuldar Twitter for politisk aktivisme

President Donald Trump har signert ein presidentordre som kan føre til strengare lovregulering av sosiale medium. Han skuldar Twitter for politisk aktivisme.

19.000 eldre på sykehjem døde av koronasmitte i Spania

Ingen andre europeiske land har hatt så mange koronadødsfall på sykehjem som Spania. Nå settes søkelyset på lavkost-hjem som drives av internasjonale selskaper.