Mot vanskelige forhandlinger etter sjokkvalg i Spania

MADRID (NRK): Spanias statsminister Mariano Rajoy sier han vil forsøke å danne en koalisjonsregjering. Hans konservative parti fikk flest stemmer, men det blir en utfordring å finne allierte.

 Mariano Rajoy

Mariano Rajoy smiler til tross for en kraftig tilbakegang i valget. Nå starter krevende forhandlinger om en ny regjering.

Foto: CESAR MANSO / Afp

Det konservative Partido Popular er fortsatt Spanias største parti, men får kun 123 seter i nasjonalforsamlingen. For å få flertall trengs 176 seter.

To nye protestpartier inn i nasjonalforsamlingen som begge vil bryte med det gamle og det tradisjonelle, har skapt sjokkbølger inn i det etablerte politiske systemet i landet.

Utfordrende forhandlinger

– Jeg vil forsøke å forme en regjering, en stabil regjering, sa Rajoy da han møtte støttespillere utenfor partiets hovedkvarter i Madrid natt til mandag.

Resultatet gjør det klart at det nå blir slutt på det såkalte topartisystemet som har preget spansk politikk.

Regjeringsforhandlingene kan bli utfordrende. Det nye sentrumspartiet Ciudadanos har vært sett på som Partido Populars naturlige allianse, men de to partiene får ikke flertall i nasjonalforsamlingen.

Slutt på topartisystem

podemos

Valgkampplakat med Podemos-leder Pablo Iglesias.

Foto: Åse Marit Befring

Venstrepartiet Podemos og Ciudadanos har slått an hos spanjoler som ønsker nye krefter.

Podemos-leder Pablo Iglesias sier resultatet er historisk:

– Vi er glade for at det nå er slutt på topartisystemet i Spania. Nå begynner en ny politisk æra i landet, sier han.

De to nye partiene har sagt de ønsker et nytt system og vil ønske reformere grunnloven, en studielov som har kuttet ned på antall studieretninger og en arbeidslov som har gjort det enklere å si opp ansatte.

De nye partiene krever mer åpenhet og vil gå tøffere til verks for å få bukt korrupsjonskulturen som har preget tidligere regjeringer.

Mulighet for nyvalg?

Fordelingen av mandater viser at det ikke kommer til å bli enkelt å enes om hvem som skal styre Spania framover.

Et samarbeid mellom konservative PP og sentrumspartiet Ciudadanos vil gi 163 seter, altså 13 for få til å sikre seg flertall i nasjonalforsamlingen. Dermed vil de trenge støtte fra andre partier, eller at PSOE eller Podemos godtar en mindretallsregjering, noe som virker usannsynlig.

En sentrum-venstre-koalisjon mellom Podemos og PSOE vil gi 159 mandater, og et samarbeid med mindre partier på venstresiden vil trolig ikke kunne gi flertall.

PP og PSOE vil kunne få et klart flertall og 213 seter i nasjonalforsamlingen dersom de to største partiene bestemmer seg for å samarbeide. Men dette har både Rajoy og Sánchez utelukket ved flere anledninger.

Ved de elleve valgene som er holdt siden 1977, har det alltid tatt mellom én og to måneder å danne en ny, spansk regjering. Analytikere tror det kan ta mye lengre tid denne gangen, og at muligheten for nyvalg er reell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt