Hopp til innhold

Rwanda: Frankrike deltok i folkemordet

20 år etter et av verdens verste folkemord fant sted i Rwanda, fyrer landets president Paul Kagame igjen opp Frankrike og hevder de deltok i massakreringen av en million mennesker på 100 dager. Frankrike har svart med å trekke seg fra en planlagt markering.

President Kagame i Rwanda

Rwandas president Paul Kagame beskylder igjen Frankrike for å stå bak og kjenne til folkemordet for 20 år siden.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

To år etter at Rwanda og Frankrike gjenopptok det som kalles normale diplomatiske forbindelser etter en årelang krangel og beskyldninger om hvem som gjorde hva i forkant av et av verdens verste folkemord graves stridsøksen frem igjen.

Brutalt blodbad

Natt til 7. april 1994 startet noe verden ikke hadde opplevde på årtier.

Den fransk-støttede hutu-presidenten Juvénal Habyarima blir drept da flyet han sitter i blir skutt ned den 6. april og starter det som har gått inn i historiebøkene som tidenes største og mest brutale blodbad.

RWANDA GENOCIDE

Millioner ble drevet på flukt da mellom 800.000 og en million mennesker ble drept mellom april og juni 1994.

Foto: JEREMIAH KAMAU / REUTERS

Opp mot en million tutsier og moderate hutuer ble regelrett slaktet ned med macheter i et folkemord gjennomført av hæren og hutumilitsene Interahamwe og Impuzamugambi.

I 100 dager foregikk blodbadet før en geriljahær fra Uganda lyktes med å drive ut hutumilitsen til nabolandet Zaïre, nåværende Kongo. Tilbake lå et totalt ødelagt og traumatisert land.

FN og verdenssamfunnet har måttet tåle massiv kritikk for deres passivitet i den litt over 3 måneder lange konflikten. En konflikt som også spredte seg til Kongo og startet det som i etterkant bare har blitt kalt «Afrikas verdenskrig».

Etter at hutumilitsen var drevet ut av landet tok Paul Kagama og hans tutsigerilja RPF over makten og etter to tiår med makten, der han først klarte å skape økonomisk vekst, fremgang og forsoning har han nå mer og mer festet et jerngrep rundt landets befolkning, og har fått mye kritikk for sin autoritære lederstil og brudd på menneskerettighetene.

Paul Kagame den 6. mai 1994 da han var opprørsleder under folkemordet i Rwanda

Paul Kagame var en tutsiopprørsleder som ble drevet til Tanzania i 1994.

Foto: STRINGER / Reuters

Gjentar gamle beskyldninger

I forbindelse med 20 års markeringen gjentar Kagame nå sine tidligere beskyldninger om at Frankrike og Belgia hadde en direkte rolle i folkemordet gjennom det han mener var en «politisk forberedelse» i forkant av den 100 dager lange massakren.

– Franske soldater som deltok i det humanitære oppdraget i sør var både medskyldige og «deltakere» i folkemordet, sier Kagame til det afrikanske ukemagasinet Jeune Afrique.

Han henviser til sin egenbestilte rapport fra 2008 der 33 navngitte franske militære og politikere, deriblant Frankrikes tidligere president François Mitterrand og tidligere utenriksminister Alain Juppé, blir beskyldt for å kjenne til og hjelpe med forberedelsene til folkemordet.

Noe franske myndigheter benekter. Samtidig innrømmer de overfor BBC at feil ble gjort i forkant av de skjebnesvangre 100 dagene.

Debatten og uenigheten rundt Frankrikes rolle i forkant av folkemordet har lenge vært diskutert og har ført til et anstrengt forhold mellom de to landene. Det nådde et nullpunkt i 2006 da den franske dommeren Jean-Louis Bruguière utstedte arrestordrer mot ni rwandere som var mistenkt for delaktighet i drapet Habyarimana i 1994.

I tillegg ble Kagama selv anklaget for å ha beordret drapet på Habyarimana, og som svar beskylde Kagamas Rwanda Frankrike for å ha støttet huturegimet og gitt dem militærtrening.

Trekker seg fra markering

I tre år var det ingen diplomatisk kontakt mellom landene, før de 2009 gjorde et forsøk på å normalisere forbindelsene. Nå fyrer Kagame igjen opp i det ulmende bålet.

Den franske justisministeren, Christiane Taubira, skulle etter plane delta på markeringen mandag. Uttalelsene til Kagame har imidlertid fått et direkte svar. Lørdag kveld sier imidlertid Frankrikes utenriksminister Romain Nadal ifølge AFP at Frankrike ikke vil delta i markeringen.

Nadal sier han er «overrasket» over Kagames beskyldninger.

– Frankrike beklager at vi ikke kan delta på 20-årsmarkeringen for folkemordet, sier Nadal i en kort kommentar.

SISTE NYTT

Siste nytt