I dag ble han gjeninnsatt for en ny sjuårsperiode, etter å ha sikret seg hele 93 prosent av stemmene under forrige måneds valg i det lille sentralafrikanske landet.
Les:
Foran 40.000 tilhengere på et stadion i Rwandas hovedstad Kigali langet den 52 år gamle tidligere opprørslederen ut mot menneskerettighetsgrupper og vestlige kritikere.
Kagame anklages for en autoritær lederstil og for brutalt å ha slått ned all motstand foran valget. Soldater under Kagames kommando anklages også for massakrer på sivile i nabolandet Kongo.
Massakrer
Soldater paraderer for den gjeninnsatte presidenten Paul Kagame. Publikum danner navnet hans i farger.
Foto: STRINGER / AfpEn fersk FN-rapport tar i bruk begrepet folkemord om overgrepene i Øst-Kongo. Det har vakt sterke reaksjoner i Kigali, som truer med å hente hjem sine soldater fra FNs fredsstyrke i Darfur i Sudan dersom ikke kritikken dempes.
Ifølge rapporten massakrerte soldater under Kagames kommando og deres kongolesiske allierte titusenvis av kvinner og barn i årene 1996 og 1997, i sin jakt på hutumilits langs grensa.
Rapporten om massakrene skulle etter planen offentliggjøres 1. oktober, men FN har nå varslet utsettelse i et forsøk på å roe gemyttene og reparere skadene i forholdet til Rwanda.
Les også: Verdens mest dødelige krise
– Absurd kritikk
– Det er helt absurd at FN, som med viten og vilje vendte Rwandas folk ryggen under folkemordet i 1994, anklager hæren som stanset folkemordet, for selv å ha begått folkemord i Kongo, sier Rwandas utenriksminister Louise Mushikiwabo til Financial Times.
Kagame ledet opprørsgruppen RPF, som rykket inn fra nabolandet Uganda og fikk slutt på folkemordet som kostet rundt 800.000 tutsier og moderate hutuer livet i Rwanda i 1994.
Hodeskallene stammer fra folkemordet som kostet rundt 800.000 mennesker livet i 1994.
Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFPRwandas hutudominerte regjeringshær og dens ytterliggående støttespillere som sto bak nedslaktingen, ble drevet på flukt over grensa til Kongo av Kagames opprørshær. Der har de siden spredt ustabilitet og forsøkt å styrte det nye tutsiregimet i hjemlandet.
Modernisering
Selv om Kagame må tåle kritikk for sin autoritære lederstil og brudd på menneskerettighetene, høster han samtidig ros fra Vesten for sin økonomiske politikk og moderniseringen av landet.
– Vi er i stand til å utvikle oss selv. Vi kommer til å sørge for matvaresikkerhet, utvikle handel og investeringer og bygge infrastruktur, forsikret Kagame under mandagens innsettelse.
– Vesten kritiserer det vi gjør av gode ting og forsøker å holde oss ansvarlige for alt det gale de selv gjør, tordnet den gjenvalgte presidenten.
Les også: