Hopp til innhold

Russland advarer Kiev mot borgerkrig

Ukrainske myndigheter melder at de har pågrepet 70 personer som skal ha forsøkt å ta kontroll over offentlige bygninger i Kharkiv øst i Ukraina.

Sammenstøt i Kharkiv

Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Kharkiv.

Foto: STRINGER / Reuters

– En antiterroroperasjon er i gang, og 70 separatister er pågrepet, meldte det ukrainske innenriksdepartementet tirsdag morgen.

Kharkiv sentrum var tirsdag morgen avsperret og metrostasjonene stengt.

– Ikke vær urolig. Når vi er ferdige, vil vi åpne dem igjen, skriver Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov på sin Facebook-profil.

Demonstrantene som er pågrepet, er etter alt å dømme russiskvennlige.

Russisk advarsel

Russland advarte tirsdag morgen sterkt mot det de mener er «militære forberedelser» øst i Ukraina.

Det russiske utenriksdepartementet ber samtidig om at ukrainske myndigheter straks stanser det som omtales som «militære forberedelser» sørøst i Ukraina.

– Vi ber om at militære forberedelser som kan føre til borgerkrig, stanser umiddelbart, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Kamp om bygninger

Søndag kveld tok russiskvennlige demonstranter kontroll over offentlige bygninger i både Kharkiv, Luhansk og Donetsk, alle er byer som ligger mot den russiske grensen øst i Ukraina.

De krevde at det må holdes folkeavstemninger for å avgjøre om områdene bør bli en del av Russland, slik det ble gjort på Krim-halvøya i midten av mars.

Sent mandag kveld ble det meldt om voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i Kharkiv. Demonstrantene forsøkte å ta kontroll over en regjeringsbygning, men de ble hindret av politiet, melder Russia Today.

NRKs utenrikskorrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld rapporterer fra Kiev.

– I de tre østlige provinsene vil det helt åpenbart bli et flertall om å løsrive seg fra Ukraina, men til forskjell fra Krim har ikke Øst-Ukraina vært russisk, forklarer NRKs utenrikskorrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld.

Han sier dette kan bli en alvorlig konflikt.

Steinfeld minner om at nasjonalistleder i den russiske Dumaen Vladimir Zjirinovskij har oppfordret til folkeavstemning i resten av Ukraina. Putin har uttalt at han ikke ønsker er videre oppdeling av nabolandet.

– Må ikke overdrive situasjonen

I Strasbourg denne uken diskuterer Europarådet situasjonen i Ukraina. Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland sier til NRK at Europarådet har en sentral rolle i etableringen av politiske institusjoner i Ukraina.

– Ukraina må få en valglov som sikrer representasjon fra hele landet, og en konstitusjon. Dette er helt grunnleggende for et samlet Ukraina, sier Jagland, og kaller situasjonen for sammensatt.

– Landet er på mange måter delt, sier han.

I Donetsk erklærte prorussiske demonstranter byen for en uavhengig republikk. Jagland sier til NRK at situasjonen er alvorlig, men ser også tendenser til en overdrivelse av situasjonen i Øst-Ukraina.

– Jeg har rapporter fra hele Øst-Ukraina, og det er stort sett et hundretalls demonstranter som har deltatt i demonstrasjonene, sier Jagland.

Les: EU og USA bekymret for situasjonen i Øst-Ukraina
Les: – Ukrainsk offiser drept på Krim