Hopp til innhold

Erklærer Donetsk selvstendig - ber om russiske soldater

Pro-russiske demonstranter i den ukrainske byen Donetsk hevdet mandag at de har dannet en uavhengig republikk og ber Russland sende soldater. Nå har det russiske flyselskapet Aeroflot innstilt alle flyvninger til byen.

Uro i Ukraina

Prorussiske demonstranter tok seg i helgen inn i regionforsamlingen i den østukrainske byen Donetsk. Mandag erklærte de at Donetsk er en selvstendig stat, løsrevet fra sentralmakten i Kiev.

Pro-russiske aktivister i Donetsk

Russiske flagg og et flagg for den såkalte 'selvstendige folkerepublikken Donetsk' dominerte fasen på den okkuperte regionforsamlingen i Donetsk i Øst-Ukraina mandag.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

De prorussiske demonstrantene som søndag tok kontroll over regionforsamlingen i Donetsk i Øst-Ukraina sa mandag at de vil be Russland sende «fredsbevarende styrker» til byen for å hindre aggresjon fra ukrainske soldater.

– Jeg erklærer herved at den selvstendige Folkerepublikken Donetsk er grunnlagt, sier en av demonstrantene i et videoopptak fra den okkuperte regionforsamlingen ifølge Russia Today.

I kveld opplyser også det russiske flyselskapet Aeroflot at de har kansellert aller flyvninger til Donetsk på grunn av den vanskelige «politiske situasjonen» i området.

Krever folkeavstemning

I Donetsk er det hengt opp en rekke russiske flagg, og et nytt flagg som sies å tilhøre «den selvstendige folkerepublikken Donetsk», på balkongen på bygningen som demonstrantene har okkupert. De prorussiske demonstrantene har bygd barrikader og krever en folkeavstemning om løsrivelse fra Ukraina, på samme måte som på Krim-halvøya.

Laster Twitter-innhold

Tor Bukkvoll

Tor Bukkvoll er Ukraina-ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt
Forsamlingen som erklærte Donetsk uavhengig av Ukraina mandag.

Forsamlingen som erklærte Donetsk uavhengig av Ukraina mandag 7. april.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp
11. mai er nevnt som en mulig dato for en slik folkeavstemning om selvstendighet.

En talsmann for demonstrantene bekreftet uavhengighetserklæringen overfor pressefolk i Donetsk, melder nyhetsbyrået AFP ifølge NTB.

– Uten legitimitet

Tor Bukkvoll som er forsker på Forsvarets forskningsinstitutt påpeker at gruppen som har proklamert uavhengighet for Donetsk er liten, og at gruppen er uten legitimitet.

– Flertallet av befolkningen i Øst-Ukraina er ikke innstilt på verken selvstendighet eller å bli en del av Russland, sier han.

Hva er sjansen for en fredelig utvikling i Ukraina nå?

– Hvis ukrainske myndigheter klarer å løse denne krisen på fredelig vis, uten at noen blir drept, kan de klare å unngå separatisme. Men hvis den politiske utviklingen blir voldsom og koster mange liv, kan Russland presse mer på for en føderalisering, sier han.

Oppsplitting kan ødelegge for EU-tilnærming

Han mener det ikke er urimelig å anta at Russland har en finger med i spillet.

– Russland har lenge ønsker å gjøre Ukraina om til en føderal stat. Dersom Ukraina skulle åpne for det, ved å gi delstater en mer selvstendig stilling, vil det vanskeliggjøre integreringen vestover mot EU, sier Bukkvoll.

Krim-halvøya ble annektert av Russland etter at regionforsamlingen på Krim erklærte uavhengighet fra Ukraina. Ukrainske myndigheter har flere ganger uttrykt bekymring for at noe lignende kan skje i Øst-Ukraina, hvor en stor del av
befolkningen er russisktalende.

– Vil lemleste Ukraina

Arsenij Jatsenjuk

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk frykter at Russland vil gjøre deler av Ukraina til en slavestat.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters
Prorussisk aktivist i Donetsk

De prorussiske aktivistene har siden søndag bygd barrikader rundt den okkuperte regionforsamlingen i Donetsk.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

– Russland forsøker å lemleste Ukraina, hevder den ukrainske statsministeren.

På den annekterte Krim-halvøya skal en ukrainsk offiser være drept av en russisk
soldat.
Offiseren ble drept søndag kveld i landsbyen Novofedorivka, ifølge Ukrainas forsvarsdepartement. Nøyaktig hva som egentlig skjedde er foreløpig ikke klarlagt.

Samme dag ble flere offentlige bygninger okkupert av prorussiske demonstranter i den østlige delen av Ukraina. Ifølge statsminister Arsenij Jatsenjuk er det regjeringen i Moskva som står bak disse aksjonene.

– Slavestat

Jatsenjuk mener imidlertid at Russland ønsker å gjøre deler av Ukraina til et slaveterritorium styrt av Moskva.

– Det er en plan om å destabilisere situasjonen og la utenlandske styrker krysse grensen og annektere vårt lands territorium. Dette vil vi ikke tillate, sa statsministeren under regjeringsmøtet.

Innenriksminister Avakov beskyldte Russlands president Vladimir Putin for å ha hisset til uroen sammen med Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj.

– Putin og Janukovitsj har beordret og betalt for den siste bølgen av separatistisk uro øst i landet. Det er ikke mange folk som har samlet seg, men de er svært aggressive, sa Avakov.

USA ber Russland trekke soldater

Et stort antall russiske soldater befinner seg fortsatt nær grensen mot Ukraina. Russiske myndigheter har tidligere forsikret at soldatene ikke har noen planer om å krysse grensen og at de skal delta i en militærøvelse.

Den amerikanske OSSE-ambassadøren (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) sa mandag at Russland hadde stilt opp titusenvis av soldater nær den ukrainske grensen, og ba Russland ta initiativ for å dempe spenningen i området.

– Vi har sterke bevis for at det er titusener av soldater ved grensen som i fredstid normalt ikke er i disse posisjonene eller garnisonene, sa ambassadør Daniel Baer til journalister etter hastemøte i OSSE mandag hvor Ukraina-krisen sto på saklisten.

USA formaner Russland til å stoppe med sine forsøk på å destabilisere Ukraina, på grunn av bekymring rundt den «særlig opptrappingen» over helgen.

– Vi krever at president Putin og hans regjering slutter med sine tiltak for å destabilisere Ukraina, sa talsmann for amerikanske myndigheter, Jay Carney.

SISTE NYTT

Siste nytt