NRK Meny
Normal

Monti varsler sin avgang i Italia

Italias statsminister Mario Monti ønsker å gå av, etter å ha mistet støtten fra Silvio Berlusconis parti. Monti vil likevel vente til etter at nasjonalforsamlingen i Roma har vedtatt statsbudsjettet for neste år.

Mario Monti

KRISELEDER: Den partiløse teknokraten Mario Monti har ledet Italias regjering siden november i fjor, da landet var i en dyp krise.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Den partiløse teknokraten Monti har ledet Italias regjering siden november i fjor, da landet var i en dyp krise.

Allerede i slutten av september sa statsministeren, under et besøk i USA, at han ikke planla å stille til gjenvalg.

Denne uken mistet Montis regjering også støtten fra det største partiet i senatet, Silvio Berlusconis høyreparti Frihetens Folk (PDL).

Budsjett-flertall først

Monti drøftet lørdag den politiske situasjonen med president Giorgio Napolitano.

Presidentens kontor kunngjorde etter møtet at Monti ikke lenger anser det som mulig å fullføre sitt mandat, og at han derfor har uttrykt et ønske om å få gå av.

Silvio Berlusconi

VIL TILBAKE: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi varslet lørdag at han vil forsøke å gjøre politisk comeback.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Statsministeren varslet også at han vil si fra seg vervet som regjeringssjef, så snart han har forvisset seg om at det er parlamentarisk flertall for regjeringens budsjettforslag.

Berlusconi prøver igjen

Silvio Berlusconi, som var Italias statsminister i periodene 1994-1996, 2001-2006 og 2008-2011, varslet lørdag at han vil forsøke å gjøre politisk comeback.

Ifølge nyhetsbyrået AP sier 76-åringen at han stiller til valg «til Italias beste», og fordi han føler for å ta ansvar for den italienske økonomien.

– Jeg stiller for å vinne. Da jeg drev med idrett, da jeg jobbet og studerte, deltok jeg aldri i en konkurranse for å få en god plassering, men alltid for å vinne, forteller Berlusconi.

Den tidligere statsministeren ble nylig idømt fengselsstraff for å ha unndratt millioner av euro i skatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt