Moderna søker om vaksinegodkjenning

Legemiddelselskapet Moderna søker om godkjenning hos EU og amerikanske myndigheter for sin koronavaksine.

uvcS0LVdKJo

Moderna søker om godkjenning for sin vaksine både hos amerikanske myndigheter og EU. Amerikanerne kan få vaksinen allerede i år, mens resten av verden må vente til etter nyttår.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det amerikanske legemiddelfirmaet er det andre som søker om godkjenning for sin vaksine mot koronaviruset. Pfizer og BioNTech søkte om hastegodkjenning for sin koronavaksine for ti dager siden.

Ifølge selskapet vil søknaden bli fremmet etter at en full gjennomgang av testresultatene viser en effektivitet på 94,1 prosent.

Dersom søknaden blir godkjent av USAs Food and Drug Administration (FDA), kan vaksinen bli tilgjengelig for risikogrupper i USA allerede i desember.

Moderna sier de har nok doser til å vaksinere 10 millioner amerikanere før nyttår. Men vaksinen blir ikke tilgjengelig for andre før første kvartal 2021, ifølge selskapet.

To vaksiner på vei

Virus Outbreak Vaccine Pfizer

En forsøksperson får vaksinen fra Pfizer og deres tyske partner BioNTech i dette bildet fra 4. mai.

Foto: AP

Tidligere denne måneden opplyste Pfizer og BioNTech at vaksinen deres foreløpig ser ut til å være 90 prosent effektiv i å hindre covid-19.

De var da først ute med de såkalte fase 3-resultatene og om å søke hastegodkjenning.

Selskapet måtte vente med å søke om permanent godkjenning fordi halvparten av pasientene i studien må observeres for bivirkninger i minst to måneder etter siste vaksinedose. Derfor søkte de om hastegodkjenning.

Den 10. desember kommer ytterligere data fra Pfizer og BioNTech som skal vise at vaksinen deres er 95 prosent effektiv.

Pfizer forventer å kunne levere 50 millioner doser før nyttår, men halvparten av disse er øremerket for USA.

USAs helseminister Alex Azar sier at amerikanere kan forvente at to ulike vaksiner vil være tilgjengelig for dem før jul.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har åpnet for at to koronavaksiner kan bli godkjent før nyttår. Det gjelder vaksinene fra Moderna og BioNTech/Pfizer.

Noen er skeptiske til å ta en nyutviklet koronavaksine. Hva skiller denne vaksinen fra svineinfluensavaksinen?

Noen er skeptiske til å ta en nyutviklet koronavaksine. Hva skiller denne vaksinen fra svineinfluensavaksinen?

Moderna har en avtale med EU som innebærer at vaksinen raskt kan få en betinget godkjenning. Tidligere har EU-kommisjonen inngått en avtale om innkjøp av Modenas vaksine.

Norge vil få tilgang til godkjente vaksiner via EU.

Under kan du lese mer om vaksinene som har kommet lengst:

AstraZeneca, Universitetet i Oxford

Koronavaksinen som er utviklet ved Universitetet i Oxford hindrer symptomer på covid-19 i 70 prosent av tilfellene.

Vaksinen AZD1222 er basert på viruset ChAdOx1 fra aper. Dette viruset er endret så det ikke er i stand til å lage kopier av seg selv, så det fører ikke til sykdom. Forskerne har også endret viruset så det har med seg litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset.

Det som skjer er følgende: Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Biontech, Fosun Pharma og Pfizer

Det tyske legemiddelselskapet BioNTech melder at dere koronavaksine har vist seg å være 95 prosent effektiv. Storbritannia starter vaksinering i desember.

Vaksinen BNT162b2 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Johnson & Johnson

Vaksinen er i fase 3 av utviklingen.

Vaksinen Ad26. COV2.S er basert på viruset ad26. Det er et forkjølelsesvirus som sirkulerer blant mennesker. Dette er viruset er endret av forskerne slik at det ikke kan føre til sykdom hos mennesker. Det bærer også med seg et ekstra gen, litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Novavax med samarbeidspartnere

Novavax forventer resultater tidlig i 2021.

Vaksinen NVX-CoV2373 er basert på det som kalles nanopartikler. Det er mikroskopiske strukturer. Novavax-vaksinen har nanopartikler som i hovedsak er en ekstrakt fra planten Quillaja saponaria. Denne ekstrakten brukes i store deler av verden som et tilsetningsstoff i matvarer, men har også medisinske egenskaper. I tillegg er partiklene i vaksinen bygd opp av kolesterol og fettsyrer. Partiklene bærer også med seg «spike proteinet» fra koronaviruset. Disse spikene er produsert i genmanipulerte gjærceller og blir tilsatt partiklene i produksjonsprosessen.

Det som skjer er følgende:

Vaksinen virker på to måter. Nanopartiklene får immunsystemet ditt til å reagere bedre, og spike-proteinene får immunsystemet til å reagere som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen.

Du er vaksinert.

Moderna

USAs helseminister Alax Azar sier at koronavaksinen i Pfizer og Moderna kan bli godkjent og distribuert i løpet av få uker.

Vaksinen mRNA-1273 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en liten gruppe unge og friske mennesker for å se om immunforsvaret reagerer. Forskerne undersøker også om den gir kraftige og kanskje farlige bivirkninger. I tillegg blir det ut fra resultatene anslått hvor mye vaksine som bør bli gitt.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en større gruppe som er bredere sammensatt. Målet er å finne eventuelle variasjoner i reaksjon fra immunsystemet og mer data om bivirkninger og den mest fornuftige mengden vaksine.

I denne fasen blir det undersøkt om vaksinen gir beskyttelse mot sykdom og om den fører til mer sjeldne bivirkninger. Flere tusen mennesker får vaksinen og flere tusen mennesker får en narre-vaksine. Ingen vet hvem som får hva. Dette er for å sikre gode vitenskapelige data.

Vaksinen er klar for distribusjon

Vaksinen er godkjent for bruk i EU og i Norge.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 15.01.2021
3 260
Smittede/uke
158
Innlagte
517
Døde
42 003
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt