Mann mistenkt for gullsmedran i Sverige død

Mannen som ble skutt av politiet i forbindelse med et ran i Södertalje i Sverige er død, melder svensk politi. 26-åringen skal ha holdt en våpenkopi da han ble skutt.

Raner skutt av politiet i Sverige

Raneren som ble skutt har tidligere drevet kafé i Trønderlag. Liggende på bakken kan man skimte våpenkopien 26-åringen skal ha holdt da han ble skutt.

Foto: JAN ERIK HENRIKSSON/SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Sjokkerte forbipasserende ble vitner til at politiet skjøt mannen i hodet i forbindelse med ranet av en gullsmed i Södertalje fredag.

Den 26 år gamle mannen har kjempet for livet på Karolinska Universitetssjukhuset etter at han ble skutt av politiet da ranerne skulle kjøre vekk fra gullsmedforretningen.

– Politimyndigheten i Stockholms län beklager bortgangen, og har dyp respekt for de pårørendes sorg, skriver politiet i en kort melding på sine hjemmesider.

Mannen døde av skuddskadene klokken 08.55 onsdag morgen, opplyser politiet.

Våpenet ikke ekte

Den avdøde 26-åringen har tidligere bodd i nærheten av Trondheim, og drevet et spisested i ei bygd i Sør-Trøndelag. Flere har også vært kritiske til at politiet åpnet ild mot ranerne i en handlegate i Södertalje.

Påtalemyndigheten i Sverige har satt i gang etterforskning av skyteepisoden, for å finne ut om politiet påførte mannen unødvendig skade. Etterforskningen omfatter også mulig tjenesteforsømmelse, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Det har også blitt meldt at et av våpnene som ble rettet mot politiet under ranet, ikke er ekte. Det skal i stedet ha vært snakk om en svært realistisk kopi, melder Länstidningen Sødertalje.

– Endrer ingenting

Bilder og video som ble publisert i svenske medier i etterkant av ranet viser at mannen som ble skutt holdt en halvautomatisk rifle. Det er altså dette våpenet som er en såkalt replika, melder Expressen.

– Det at våpenet viser seg å være en replika endrer ikke min oppfatning av politiets handlemåte i en presset situasjon, sier politimester Patrick Ungsäter.

Ifølge politiet er det også blitt funnet ekte våpen.

– Det finnes opplysninger som om at det skal ha blitt avfyrt skudd inne i butikken, så det er spor som tyder på det, sier Kay Engfeldt i påtalemyndigheten til TT.

Tre personer er pågrepet i saken, i tillegg til den avdøde 26-åringen. Den svenske avisen Aftonbladet har snakket med kilder som hevder de pågrepne bare var løpegutter for to bakmenn på 25 og 26 år.

SISTE NYTT

Siste nytt

Israelsk storangrep på Gaza i natt

Israel har gjennom natten angrepet mål på Gazastripen fra luften og fra stridsvogner på israelsk side av grensen. Det israelske forsvaret meldte først at militære styrker var på vei inn i Gaza, før de trakk tilbake meldingen.