Millioner til valgurnene tross angrep

Millioner av afghanere trosset de mange truslene om angrep og gikk til urnene i landets andre presidentvalg noensinne. Opptellingen er nå i gang.

Kvinne stemmer i Afghanistan

Også mange kvinner dro til valglokalene i dag.

Foto: SHAH MARAI / AFP

To Taliban-opprørere ble drept i skuddveksling i hovedstaden, og bomber falt i flere byer hovedsaklig sør og øst i landet.

Men FN uttrykte forsiktig optimisme over utfallet av valget.

– Til tross for angrepene i morgentimene, demonstrerte velgerne sin besluttsomhet for å stemme, sier Aleem Siddique, en talsmann for FN i Kabul.

Stor deltakelse

Angrep opp mot valget og trusler fra Taliban gjorde mange nervøse på valgdagen, og blant annet i Kabul avventet mange sikkerhetssituasjonen utover dagen.

– Utover ettermiddagen har det vært færre angrep, forteller Siddique.

Han forteller at ifølge rapporter har det vært stor valgdeltakelse i nord og i øst, også blant kvinner. I sør var deltakelsen lav på morgenkvisten, folk ventet med å stemme til angrepene ble færre.

Kort tid før lokalene offisielt skulle stenge, ble åpningstiden utvidet med én time av valgkommisjonen, trolig for å få med seg ventende velgere utenfor enkelte lokaler.

I Kandahar, som måtte tåle mange Taliban-angrep tidlig på dagen, forteller en korrespondent fra Reuters om køer av velgere utenfor valglokalene mot slutten av dagen.

- En god dag for landet vårt

President Hamid Karzai, som er storfavoritt i valget, var tidlig ute for å avgi stemme.

– Jeg oppfordrer mine landsmenn til å avgi stemme, for på den måten å bidra til at Afghanistan blir et fredeligere, tryggere og bedre sted, sa en smilende Karzai etter å ha avgitt stemme.

Da valglokalene stengte takket han sine landsmenn for at de trosset truslene og likevel dro til valglokalene.

– Det har vært en god dag for landet, uttalte han.

Håper en ny valgomgang

Hans hovedutfordrer, tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah, hadde med seg familien og et kobbel av pressefolk da han utførte sin borgerplikt.

– Dette er en dag for forandring, sa Abdullah, som håper på en ny valgomgang.

Hvis ikke Karzai får over 50 prosent av stemmene, vil et nytt valg avholdes mellom de to kandidatene med mest stemmer. Abdullah, som har hatt opp mot 30 prosent i meningsmålingene, håper å samle opposisjonen bak seg for å beseire Karzai i en eventuell andre valgomgang i oktober.

SISTE NYTT

Siste nytt