Millionbyen Donetsk har blitt en spøkelsesby

DONETSK (NRK): Med stengte butikker og folketomme gater har det som en gang var en millionby med yrende folkeliv blitt en spøkelsesby.

Med stengte butikker og folketomme gater har det som en gang var en millionby med yrende folkeliv blitt en spøkelsesby.

Video: Det er i ferd med å senke seg en slags spøkelsesstemning over Donetsk, mange butikker er stengt og folk er livredde.

– Jeg har aldri vært redd, jeg må bare fortsette livet her og jeg har ingen planer om å flytte bort. Jeg kommer til å være her i Donbass til siste slutt, sier Alexander til NRK.

Han er en av de få som beveger seg utendørs her mens lyden av krig høres bare noen kilometer unna.

I dette tett befolkende området der prorussiske separatister har dannet sine egne folkerepublikker, uavhengig av regjeringen i Kiev, er krigen til stede hver eneste dag.

– Det er forferdelig her, mange drepte, det er synd på fredelig folk, sier Natasja.

Redd for å gå på bussen

Oksana Salovjova i Donetsk

Oksana Salovjova frykter hva som kommer til å skje.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

Det er i ferd med å senke seg en slags spøkelsesstemning over Donetsk, mange butikker er stengt og folk er livredde etter at 13 mennesker torsdag ble drept da en granat slo ned på et busstopp i bydelen Bosse i Donetsk.

– Jeg er redd for å gå på busstoppet nå etter at granaten traff, og jeg må bare kikke forsiktig når bussen kommer. Det er selvfølgelig ikke normalt her, helt fra morgen i dag har vi hørt lyden av skyting. Hvem som skyter og hvor de skyter er det umulig å forstå, sier Oksana Salovjova til NRK.

Kampene blusset opp

Etter en relativ rolig periode der partene avventet de diplomatiske forsøkene på å løse floken har kampene nå blusset opp igjen.

Denne helgen mistet 30 mennesker livet og 100 såret i et grusomt angrep mot et boligområde i kystbyen Mariupol.

Hver eneste dag har flere titalls mennesker mistet livet i Ukraina. Og hver eneste dag må innbyggerne i disse områdene leve med at Vesten ikke griper inn.

Direkte Dagsrevyen fra Donetsk

Video: Det høres bombenedslag og skuddsalver i Donetsk mens NRKs korrespondent Morten Jentoft rapporterer.

Tuer med nye sanksjoner

Vesten fortsetter å argumentere med at Russland støtter opprørerne i Ukraina militært og har allerede vedtatt flere runder med sanksjoner. De nye kampene har nå fått USA og EU til å true med nye straffetiltak.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier ingen roper etter nye sanksjoner nå, men legger til:

– Men selvsagt vil et angrep eller en bred offensiv mot Mariupol være en kvalitativ endring i situasjonen som vi vil måtte reagere på.

President Barack Obama sier USA vurderer alle muligheter med unntak av militær inngripen for å isolere Russland.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier økt økonomisk press mot landet vil være «destruktivt, uberettiget og kortsiktig».

Krigen har totalt kostet minst 5.000 mennesker livet og drevet over én million på flukt fra sine hjem.

SISTE NYTT

Siste nytt