Mexico hjelper migrantmarsjen tross press fra USA

Mexicanske myndigheter forsøkte først å stanse migrantkaravanens ferd nordover, men har nå sett seg nødt til å hjelpe migrantene. Nå teller den 7000 mennesker som går natt og dag.

Migranter sover langs en vei ved Arriga i Mexico

UNDER ÅPEN HIMMEL: Mange migranter sier de føler seg tryggere ved å reise i følge og sove sammen med andre enn å overgi seg til menneskesmuglere.

Foto: Rodrigo Abd / AP

Mexicos president Enrique Pena Nieto tilbød fredag midlertidig arbeidstillatelse til sentralamerikanske migranter, mot at de ikke marsjerte nordover til USA.

Lørdag blokkerte over 100 føderale politiansatte en motorvei i et forsøk på å stanse karavanen og oppfordre migrantene til å søke asyl i Mexico.

Kort tid senere lot politiet imidlertid karavanen fortsette. Og for første gang ble mexicanske tjenestemenn sett hjelpe migrantene videre på deres ferd ved å tilby dem skyss.

Politiet ga opp å stanse migrantene ved Arriaga i Mexico

FJERNET SPERRING: Politiet ga opp å stanse migrantene ved Arriaga i Mexico,og lot dem få fortsette til fots. Noen bl,e også tildt skyss.

Foto: Rebecca Blackwell / AP

Ingen skygge, ikke vann

Beslutningen om å la rundt 7000 migranter fortsette, kom etter overtaling fra menneskerettighetsorganisasjoner.

De argumenterte for at motorveien som ligger i et landlig område, ikke har skygge, vann eller toalettfasiliteter. Det var derfor ikke et godt sted for å ta stilling til tilbudet om asylsøknad.

– Det er folk som har besvimt og folk som har fått skader, sier Martin Roja, en mexicansk tjenestemann som kjørte en gruppe kvinner og barn til byen Tapanatepec.

1500 km igjen til USA

Fortsatt er de rundt 7000 i marsjen rangt fra målet sitt. Det er 1482 kilometer fra byen Tapanatepec til dem amerikanske grensen, der president Donald Trump truer med å sette inn nasjonalgarden for å stanse dem. Han har kalt karavanen farlige og kriminelle.

Nekter å gi opp

111 migranter har takket ja til Pena Nietos tilbud om midlertidig arbeidstillatelse, men de aller fleste i karavanen ønsker å fortsette marsjen hele veien til USA.

Migrantmarsjen i Tapanatepec i Mexico

PAUSE: Denne familien tar en pause på torget i byen Tapanatepec i delstaten Oaxaca, på den lange veien nordover.

Foto: Rebecca Blackwell / AP

Migrantkaravanen har oppstått som følge av flukt fra økende kriminalitet, arbeidsledighet og vanstyre i flere sentralamerikanske land.

Karavanen har satt sinner i kok i det innvandringskritiske republikanske partiet i USA, som vil sende minst 800 soldater til grensa mot Mexico.

SISTE NYTT

Siste nytt