Mer asketrøbbel for fly i Australia

Australias to største flyplasser blir igjen stengt på grunn av vulkanutbruddet i Chile. Flyplassene kan holde stengt i 48 timer på grunn av asken, som driver over halve jordkloden.

Puyehue-vulkanen i Chile

17. JUNI: Nesten 14 dager etter det første utbruddet i Puyehue-vulkanen i Chile, spyr vulkanen fremdeles ut røyk og aske.

Foto: ALVARO VIDAL / Afp

Flyselskapene Qantas og Virging har kansellert alle flygningerinn inn og ut av Sydney og Melbourne. Også flyplassen i Adelaide og Canberra blir påvirket av asken.

På vei rundt jorden for andre gang

I forrige uke ble titusener av reisende stående fast da flyselskapene lot flyene stå på bakken - og nå har asken kommet tilbake.

Denne gangen er askeskyen for lav til å fly under. Askeskyen av den chilenske Puyehue-vulkanen er på vei rundt jorden for andre gang.

Forrige uke valgte noen flyselskap, blant annet Virgin, å fly under eller rundt askeskyen, men er denne gangen advart mot å forsøke dette. Ifølge BBC ligger askeskyen på mellom seks og 13 kilometer over jordoverflaten.

Flyselskapet Qantas har vedtatt at de ikke skal fly under askeskyen, fordi det innebærer risiko de ikke ønsker å ta. Selskapet tror de vil bli nødt til å kansellere i overkant av 200 flygninger på onsdag.

Flygninger kansellerte på grunn av Puyehue-vulkanen

KANSELLERT: På sin andre runde rundt jorden skaper asken fra Chile fremdeles trøbbel for flytrafikken.

Foto: GREG WOOD / Afp

– Flyr når det er trygt å fly igjen

Meteorologer i Australia venter at Adeleide vil bli påvirket i 24 timer, Canberra og Sydney i mellom 36 go 48 timer, og Melbourne i mellom 36 og 48 timer fra onsdag av. Internasjonale flygninger til Sydney omdirigeres til Brisbane.

Flyselskapet Virgin regner med å kansellere 170 innenriksflygninger, og at 120.000 passasjerer vil bli påvirket.

De sivile luftfartsmyndighetene i Australia tror hundretusenvis av passasjerer vil bli rammet over hele landet.

– Først når det er trygt å fly, vil flyene komme på vingene igjen, sier talsmann Peter Gibson for luftfartsmyndighetene.

I forrige uke ble 100.000 passasjerer og 700 flygninger kansellert da askeskyen drev inn over Australia og New Zealand.

Rydder selv opp i gatene

Utbruddet i Puyehue-vulkanen begynte 4. juni, og har forårsaket det største flykaoset siden utbruddet på Island i april i fjor lammet hele flytrafikken i Europa.

Aktiviteten i vulkanen har stilnet, og myndighetene i Chile har latt de som bor i området rundt vulkanen dra hjem igjen. Men selv om vulkanen har roet seg ned, kommer den til å spy ut aske en stund til.

Etter aksjoner på Facebook har inbyggerne rundt vulkanen i Chile kommet ut med spader og koster for å rydde gatene. Håpet er at vulkanen skal slutte å spy ut aske innen slutten av juni, da vinterturistsesongen begynner.

Aske fra Puyehue-vulkanen har havnet i Argentina

ARGENTINA: Aske fra Puyehue-vulkanen har også havnet i Bariloche i Argentina, der innbyggerne er ute i gatene for å rydde opp.

Foto: Francisco Ramos Mejia / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt