Her er NASAs askesky-bilder

På NASAs nye bilder av røykskyen fra Puyehue-vulkanen i Chile, kan man se asken drive over halve jorden til Australia.

Røyksky fra Puyehue-vulkanen

11.200 KILOMETER FRA VULKANEN: Røykskyen fra Puyehue-vulkanen ligger som en stripe over Tasmanhavet til høyre, og går opp mellom Tasmania og Australia til venstre på bildet.

Foto: MODIS Rapid Response Team / NASA

Utbruddet i Puyehue-vulkanen i Chile sendte askeskyer høyt opp i atmostfæren, over punktet som vanligvis bryter opp slike røyksamlinger.

Røyksky over Stillehavet

NASA-satellitten Calipso tok bilder av røykskyen, som dagen etter utbruddet gikk så høyt som 15 kilometer over jordoverflaten. Og fremdeles fortsetter vulkanen å spy ut røyk.

I går, 13. juni, tok satellitten Aqua bilder av røykskyens ferd over Stillehavet, fra Sør-Amerika til Australia og New Zealand.

Bildet øverst i denne saken viser røykskyen over det sørlige Australia og Tasmanhavet, mens på bildet under kan du se røykskyen lenger øst, over New Zealand og det sørlige Stillehavet.

Røyksky fra Puyehue-vulkanen

HALE OVER STILLEHAVET: Askeskyen har blåst over Stillehavet fra Sør-Amerika til New Zealand.

Foto: MODIS Rapid Response Team / NASA

To kontinenter påvirket av asken

Piloter i området er advart om at askeskyen ligger på mellom seks og elleve kilometers høyde, marsjhøyden for mange fly. Siden vulkansk aske kan skade motorene i jetfly har flytrafikken i deler av Australia og New Zealand blitt kansellert eller omdrigert til lavere høyder.

Aske fra Puyehue-vulkanen i Chile

MUNNBIND: Også i det sørlige Argentina faller asken. Folk beskytter seg med munnbind.

Foto: Federico Grosso / Ap

Dette er tredje dagen på rad med forsinkelser i Australia, og det er første gang på 20 år at aske fra en søramerikansk har blåst halvveis rundt jorden.

Flyselskapene Qantar og Jetstar har tatt opp igjen flygninger til og fra Melbourne, som ligger omtrent 11.200 kilometer fra Chiles hovedstad, Santiago. Men flygninger til og fra Adeleide, Tasmania og New Zealand er kansellert ut dagen, opplyser selskapene.

Flyselskapet Virgin flyr derimot som vanlig til og fra Melbourne, Tasmania og New Zealand - ved å ta omveien rundt eller under askeskyen.

Utbruddet i Puyehue-vulkanen har påvirket to kontinenter. Det har også vært problemer for flytrafikken i Sør-Amerika, der reisende har måttet ty til båter og busser for å komme seg av gårde.

Flygninger ved to av Argentinas lufthavner ble tirsdag igjen kansellert, og det samme skjedde ved lufthavner i nabolandet Uruguay.

Video 0501005b-07b6-43df-9af1-e39c5502b47b.JPG

HER SPYS RØYKEN UT: Klikk på bildet for å se video fra vulkanutbruddet i Chile.

FN-sjefen feiret bursdag i buss

Askeskyen har blant annet tvunget Perus nyvalgte president, Ollanta Humala, til å ta båt fra Montevideo til Buenos Aires for å møte Argentinas president, Cristina Fernandez de Kirchner.

Skyen førte til enda større problemer for FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, som er på rundreise i Sør-Amerika for å søke støtte for sitt gjenvalg. Bans fly fra Bogota i Colombia ble i går nødt til å lande i den argentinske byen Cordoba, og han måtte feire resten av 76-årsdagen sin om bord i en buss.

Etter 646 humpete kilometer kom Ban frem til Buenos Aires for å møte argentinske ledere. Til Montevideo blir det også for FN-sjefen en tur med båt.

Meteorologer i Chile tror at askeskyen vil ramme Argentina også onsdag.

Chilenske seismologer er usikre på hvor lenge utbruddet i Puyehue-vulkanen som begynte 4. juni , vil vare. Et utbrudd i 1960 varte i to uker, mens et utbrudd i 1921 varte i to måneder.

Det vulkan-utbruddet som har påvirket mest flytrafikk, var utbruddet på Island i april 2010. Da ble over 100.000 flygninger og åtte millioner reisende rammet av forsinkelser og kanselleringer.

Aske fra Puyehue-vulkanen i Chile

ADVARSEL, BARN LEKER: Nord i Argentina er veiene dekket av aske fra Puyehue-vulkanen i Chile. På skiltet advares bilistene om at barn leker i gatene.

Foto: Federico Grosso / Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt