Hopp til innhold

Melder om store russiske tap i Kherson

Broene over elven Dnipro ved Kherson skal være sprengt og er nå helt umulig å passere. Meldinger i natt tyder på at russerne har problemer under tilbaketrekkingen.

Ukrainsk soldat i den frigjorte landsbyen Kalapaya i Kherson

FRIGJORT: Ukrainske styrker har i løpet av fredag formiddag rykket inn i mange områder som var under russisk kontroll i går. Bildet er tatt ved landsbyen Kalapaya i Kherson

Foto: Ukraine MOD

Fredag formiddag hevder det russiske forsvarsdepartementet at de har fullført tilbaketrekkingen fra Kherson. Påstanden er ikke dokumentert.

Russisk statskontrollert media hevder at tilbaketrekkingen ble gjennomført i løpet av natten slik at styrkene ikke ble oppdaget av ukrainske droner.

Stillbilde fra statskontrollert russisk media

MENER ALT ER BRA: Russisk kontrollert media hevder de rapporterer fra tilbaketrekkingen og at den foregår i kontrollerte former.

Foto: State Controlled Russian Media

Fredag formiddag kommer det mange meldinger om at ukrainske styrker har nådd fram til nye områder. Det er ikke kommet meldinger eller videoer som antyder at de ukrainske styrkene er inne i selve Kherson by.

Innbyggere i den ukrainske landsbyen Bilozerka river ned en russisk propagandaplakat.

RUSSERNE BORTE: Innbyggere i den ukrainske landsbyen Bilozerka i Kherson river ned en russisk propagandaplakat.

Foto: Ukraine MOD

Informasjon som kom i løpet av natten om russiske tap og problemer i forbindelse med tilbaketrekkingen blir ikke bekreftet av ukrainske myndigheter. Den ukrainske generalstaben meldte fredag morgen bare at fremrykkingen mot Kherson by fortsetter.

Sprengte broer

Russerne skal ha sprengt broene som knytter de to breddene sammen. Disse har i liten grad vært nyttige for dem i de siste månedene.

Stillbilde fra video torsdag som skal vise russiske soldater som passerte elven Dnipro til fots ved Antonivka-broen i Kherson

BRUKTE IKKE BROEN: Stillbilde fra en video som skal ha vært tatt opp torsdag. Den skal vise russiske soldater som passerer over Dnipro ved broen som nå er helt ødelagt. De gikk over den delvis ødelagt pongtong-bro.

Foto: Russian State Controlled Media

I løpet av natten ble veibroen Antonivka rett øst for Kherson sprengt. Video og bilder viser at store deler av spennet har falt ned i elven. Broen ble tidligere skadet av ukrainske styrker slik at den ikke kunne passeres med kjøretøyer.

Nå er det heller ikke mulig å passere til fots.

Stillbilde fra video i statskontrollert russisk fjernsyn som viser mediepersonen Alexander Kots foran den sprengte Antonivka-broen ved byen Kherson

BEKREFTET SPRENGT: En reporter fra russisk kontrollert media rapporterer fra den sprengte Antonivka-broen ved Kherson.

Foto: Russian State Controlled Media

Meldinger som kom i både russiske og ukrainske sosiale medier i natt tydet også på at jernbanebroen over Dnipro øst for Kherson by var sprengt. Denne broen var allerede delvis ødelagt av ukrainerne, og kunne bare benyttes av gående.

En video skal vise det som er sprengningen av broen.

Det kommer også meldinger om at broen ved demningen over Nova Kakhovka er sprengt.

Stemmer disse meldingene, så er alle de tre broene som knytter de to breddene av Dnipro sammen helt ødelagt.

Kart som viser fremgangen til de ukrainske styrkene i Kherson.

FREMGANG: Situasjonen slik den skal ha vært ved Kherson fredag morgen. Det lyserøde området var under russisk kontroll for to dager siden.

Foto: TPYXA/OpenStreetMap

Hevdet at mange fortsatt var i igjen

De russiske styrkene ved byen Kherson fikk for to dager siden ordre om å trekke seg over til den andre siden av elven Dnipro. Denne operasjonen begynte i går, torsdag. Ukrainerne meldte i går ettermiddag og kveld at de hadde inntatt store områder.

Ukrainske EuromaidanPR hevdet natt til fredag at mellom 18.000 og 22.000 russiske soldater fortsatt var på «feil» side av elven.

– De er ikke beskyttet i stillinger. De er stimlet sammen ved fergeleiene, skrev Euromaidan.

Kan ha hatt store problemer

Den tidligere sjefen for de amerikanske styrkene i Europa, general Mark Hertling, mener de russiske styrkene i Kherson er i ferd med å lide store tap på grunn av ukrainsk artilleri.

Han sammenligner det som skal skje nå med det som skjedde med de tyske styrkene i Frankrike sensommeren 1944.

– For seks uker siden snakket jeg om potensialet for at det ville oppstå en «Falaise-lomme-situasjon». Ukrainske meldinger tyder på at det er i ferd med å skje, skriver Hertling natt til fredag.

I august 1944 ble restene av den tyske «Heeresgruppe B» presset opp mot den franske elven Seine ved Falaise. De ble omringet og knust av alliert artilleri og flystyrker.

Stillbilde fra video som viser ukrainsk artilleri som skal skyte inn mot Kherson

TUNGT UKRAINSK ARTILLERI: Stillbilde fra video som skal ha vært tatt opp utenfor Kherson by sent torsdag. Det skal vise grovt ukrainsk rakettartilleri som skyter.

Foto: Ukraine MOD/Twitter

SISTE NYTT

Siste nytt