NRK Meny
Normal

McCain garanterer valgthriller

Republikanernes presidentkandidat lover en hårfin seier over demokratenes Barack Obama i valget 4. november.

John McCain på "Meet the Press"

Journalister på reise med republikanernes valgkampturné følger McCains opptreden på 'Meet the Press'

Foto: Robyn Beck / Scanpix/AFP

- Jeg garanterer deg at vi to uker fra nå vil se at dette har vært et veldig jevnt løp, og jeg tror at jeg kommer til å vinne det, sa McCain til programleder Tom Brokaw i søndagens utgave av programmet "Meet the Press".

- Vi kommer til å gjøre det godt i denne valgkampen, min venn. Vi kommer til å vinne den, og det kommer til å bli jevnt, og vi kommer til å måtte bli oppe til langt på natt.

Haler innpå Obama

McCain får støtte av meningsmålinger som viser at han tar innpå demokratenes presidentkandidat Barack Obama.

Ifølge en meningsmåling utført for Reuters, C-Span og Zogby.com, har Obamas ledelse over McCain minket de siste tre dagene.

Målingen viser at 49 prosent av sannsynlige velgere støtter Obama, mot 44 prosent som støtter McCain.

Så sent som torsdag ga en måling Obama en ledelse på hele 12 prosentpoeng over rivalen.

Til tross for at McCain opplever medvind i menningsmålingene, ligger Obama fortsatt an til å få langt flere representanter i valgmannskollegiet som formelt velger presidenten.

Ifølge nettstedet pollster.com s valgmannsprognoser, gir de siste målingene den demokratiske kandidaten 306 valgmenn, mens McCain får 142. 90 valgmenn fra vippestatene er fortsatt i spill.

Sammenlignet seg med nordmann

- Jeg føler meg som Knute Rockne, at jeg må gå ut å vinne en for The Gipper", sa McCain til programlederen under søndagens utgave av "Meet the Press", med henvisning til en tale av den legendariske norsk-amerikanske fotballtreneren.

McCains uttalelse kan være et forsøk på å knytte seg selv sterkere til den politiske og symbolske arven etter Ronald Reagan, USAs mest populære republikanske president i nyere tid.

Reagan fikk tidlig tilnavnet The Gipper, etter at han i 1940 spilte rollen som fotballspilleren George "Gipper" Gipp i filmen om Knute Rockne.

Den virkelige Gipp, som døde av lungebetennelse som 25-åring, skal angivelig ha bedt treneren Knut Rockne om å be laget "vinne en for The Gipper" da han lå på dødsleiet, og Ronald Reagan adopterte selv sitatet i valgkampsammenheng.

Tirsdag neste uke vil det vise seg om McCain vil lykkes i å vinne for "The Gipper".

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt