Erna Solberg på Nato-toppmøte: – Viktig å bekjempe IS ved roten

BRUSSEL (NRK): Statsminister Erna Solberg møter torsdag USAs president og de øvrige lederne i Nato-alliansen. Hun mener det er viktig at Trump får høre hvordan «et samlet kor» ser på temaet terrorbekjempelse.

Erna Solberg på Nato-toppmøte i Brussel

MIDDAG MED TRUMP: Erna Solberg er en av stats – og regjeringssjefer fra 28 land som møter Trump i Brussel torsdag. Rammen for den formelle, lukkede arbeidsmiddagen er tre timer.

Foto: Thierry Bordau / NRK

Forsvarsalliansen Nato holder torsdag et ekstraordinært toppmøte i Brussel, der USAs president Donald Trump og de øvrige stats- og regjeringssjefene er til stede. Blant dem statsminister Erna Solberg (H).

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg bekreftet på en pressekonferanse før møtet at Nato går inn som offisielt medlem av den internasjonale koalisjonen mot Den islamske staten.

Erna tror det først og fremst er viktig for Nato selv at de nå blir innlemmet i diskusjonene samtlige Nato-land allerede er en del av.

– Det er en del kapasitet Nato har, på etterretning, på overvåkning og annet, som ikke hvert enkelt land nødvendigvis kan stille med. Nato har allerede et system for dette, påpeker Solberg.

Jens Stoltenberg på Natos toppmøte

Jens Stoltenberg ankommer Natos nye hovedkvarter i Brussel før dagens møte.

Foto: Philip Lothe / NRK

Trump-forhold ikke viktigst

Natos deltagelse i koalisjonen har blitt sett på som en symbolsk gave til Donald Trump, som tidligere har kritisert forsvarsalliansen for å ikke bidra nok i kampen mot terror. Byrdefordeling og bekjempelse av terror de to viktigste temaene for samtaler under middagen.

Solberg er klar på at det å blidgjøre Trump ikke bør være den viktigste motivasjonen for at Nato nå inntar en ny rolle i kampen mot IS.

– Dette må først og fremst begrunnes med at vi effektivt vil gjøre noe med terrorismen og ekstremismen i verden. Da kan det være bra at Nato deltar i de diskusjonene der alle landene allerede er med, og ikke er på siden av den diskusjonen som foregår.

– Får høre hvordan vi ser på tingene

Byrdefordeling og bekjempelse av terror de to viktigste temaene for samtaler under kveldens middag i Brussel. Solberg er en av mange statsledere, fra totalt 26 land, som neppe kommer til å få mer enn et håndtrykk fra den amerikanske presidenten.

– Hvor viktig er det at Trump er i Europa og deltar på dette møtet?

– Vi har hatt en vår der amerikanerne har understreket sitt støtte til Nato. Men det er alltid viktig å ha dette første møtet med en ny, amerikansk president. Nå får han høre i samlet kor hvordan man ser på tingene.

– Han kommer til å se at det bidraget mange land – som Norge – gir, er stort allerede.

Donald Trump Jens Stoltenberg the White House

Donald Trump og Jens Stoltenberg møttes i Det hvite hus i april. Stoltenberg sa etter møtet at han var takknemlig for kritikken fra Trump.

Foto: Shealah Craighead / The White House

Øker ikke presset på Norge

Erna Solberg tror ikke det at Nato nå går inn i koalisjonen vil føre til et større press på Norge om å sette kampsoldater på bakken i Irak og Syria. Norge bidrar allerede med en gruppe soldater som trener, rådgir og støtter lokale syriske grupper i kampen mot IS.

– Jeg tror det presset (om å sette soldater på bakken, journ.anm.) ville vært der uansett, om man skulle komme i en slik situasjon. Nå har Natos generalsekretær vært helt tydelig på at det ikke er snakk om at Nato skal delta med kampstyrker. De skal bidra innenfor disse nisjene der de har en spesiell forutsetning for å kunne bidra, sier Solberg.

– Vi er opptatt av å slå tilbake IS i Mosul, det ser ut som vi klarer å få de ut av Irak, og da er det en mye mer kompleks situasjon i Syria. Jeg tror ikke det blir bakkestyrker der, slik jeg ser det.

– Det viktigste vi gjør nå er å slå tilbake terroristene internasjonalt. Da er vi nødt til å ta ut IS ved roten, der hvor de startet å organisere arbeidet sitt fra: Det er altså i Syria og i Irak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt