Hopp til innhold

Terroristen i Manchester kan ha lagd bomben selv

Terroretterforskerne i Manchester mener nå det er trolig at mannen som detonerte bomben hadde lagd den selv. Det sier kilder med kunnskap om etterforskningen til britiske medier.

Salman Abedi

Han skal ha stått bak terrorangrepet i Manchester, men var han i stand til å lage den avanserte bomben selv? Det mener etterforskerne, skriver britisk media.

Foto: AP

Spørsmålet som har preget etterforskningen helt siden angrepet sent mandag kveld, er om terroristen handlet alene.

Politiet var klare på dette under den første pressekonferansen natt til tirsdag.

Frykten er først og fremst at det finnes andre bomber klare til bruk.

– Vi konsentrerer oss fortsatt om mulige medhjelpere og nettverket, men han kan ha lagd bomben selv, sier en ikke navngitt kilde med kunnskap om etterforskningen til Reuters.

Reuters skriver at noen av etterforskerne fryktet for at en erfaren bombeprodusent fortsatt var på frifot.

Avisen The Telegraph skriver at politiet har ransaket leiligheten de mener terroristen kan brukt til å produsere bomben.

BRITAIN-ATTACK

Politiet utenfor huset i sentrum av Manchester der britisk media mener terroristen lagde bomben i en leid leilighet.

Foto: CHRIS J RATCLIFFE / AFP

Samme som i Paris og Brussel

Britisk politi opplyser i dag at de har arrestert flere personer og funnet viktige gjenstander.

The Independent skriver at politiet har funnet utstyr til å lage bomber, og noe eksplosivt materiale.

Les også: - Manchester-politiet fant flere eksplosiver

Avisen skriver også at etterforskerne er bekymret for at det kan finnes mer sprengstoff som andre mulige terrorister har kontroll over.

Politiet i Manchester har til nå arrestert ni personer, en kvinne som ble arrestert tidligere er sluppet fri.

En britisk sikkerhetskilde bekrefter også at sprengstoffet som ble brukt er TATP. Det melder Sky News. Dette har tidligere blitt hevdet av amerikanske kilder.

Lederen for Homeland Security Committe i den amerikanske kongressen, Mike McCaul, sier til The Independent at sprengstoffet var TATP, og at terroristen hadde bomben i en ryggsekk.

Den samme type sprengstoff ble brukt under terrorangrepene i Paris og Brussel.

Kitchen Sink Bombs

En amerikansk etterforsker viser fram sprengstoffet TATP. Det er ofte brukt av terrorister fordi det kan lages av lett tilgjengelige komponenter, men det er ekstremt farlig å behandle det fordi rystelser og høy temperatur kan få det til å eksplodere.

Foto: GERALD HERBERT / AP

TATP

At det var TATP i Manchesterbomben kan øker sannsynligheten for at terroristen lagde bomben selv.

At han i hvert fall ikke har fått overlevert profesjonelt sprengstoff av noen andre. Andre, som kanskje har mer.

TATP kan relativt lett lages av løsemiddel, frisørkjemikalier og bilprodukter som er fritt tilgjengelig i det sivile markedet.

Å fremstille dette sprengstoffet krever en stor porsjon forsiktighet og tilgang til noe utstyr, men det er mange terrorister som har klart det.

Sprengstoffet er også et primært sprengstoff, det vil si at det ikke er nødvendig med en fenghette for å få det til eksplodere.

Rester av et batteri funnet ved eksplosjonsstedet

Dette er restene av et 12-volts batteri som kan gi en strøm på to ampere. Det ble funnet ved eksplosjonsstedet i Manchester. Det er kraftigere enn normalt for hjemmelagde terrorbomber.

Foto: Britisk politi

Avansert bombe

Bomben som gikk av i Manchester har av noen kilder blitt beskrevet som avansert. New York Times har kilder i den amerikanske etterretningen, som igjen har fått informasjon fra britene.

Avisen skriver om en nøye bygd bombe der splintene var pakket på en effektiv måte, og med en sannsynlig strømkilde til utløseren som var kraftigere enn det som er normalt for slike hjemmelagde bomber.

The Telegraph skriver at bomben bare kan ha blitt lagd av en ekspert, og peker på det som kan være utløseren. Det er en metallsylinder med noen elektroniske kretser i den ene enden.

Det kan tyde på at bomben var utstyrt med mer enn en måte å sende detonasjonssignalet til eksplosivene.

New York Times skriver at det som er avbildet som en mulig utløser, kan være restene av en elektronisk sigarett.

Det som kan være utløseren til bomben

Dette kan være en elektrisk utløser som terroristen holdt i hånden. Gjenstanden som ble funnet ved eksplosjonsstedet har elektroniske kretser. Det normale for selvmordsbombere er en enkel bryter. Elektronikken kan bety at bomben også kunne bli tidsutløst.

Foto: Britisk politi

SISTE NYTT

Siste nytt