NRK Meny
Normal

Den «kattemyke» Matusevitsj: Skøytesporten i dag er bare kaos

– Det er for mange løp og for mange distanser. Det er i ferd med å ødelegge skøytesporten. Det sier den gamle mester Eduard Matusevitsj til NRK. Med sin "kattemyke stil" er den nå 78 år gamle Matusevitsj en levende legende i skøytesporten.

Tidligere skøyteløper Eduard Matusevitsj.

VIDEO: Se NRKs reportasje om legendariske Eduard Matusevitsj.

Eduard Matusevitsj er uten tvil den mest kjente skøyteløperen fra Hviterussland gjennom alle tider, ved siden av sprinteren Igor Zjelezovskij. Matusevitsj var med å prege internasjonal skøytesport på 1960-tallet, da titusener av mennesker fylte skøytearenaene i forbindelse med store mesterskap.

Nå bor han i et godt bevoktet villaområde litt sør for Moskva, der han møter NRK på sykkel ved inngangsporten.

Fallt på 500 meter

– Jeg husker fremdeles godt stemningen på Bislet stadion i Oslo i forbindelse med VM på skøyter i 1965, sier Eduard Matusevitsj til NRK.

– Jeg var selv den gangen i toppform etter å ha vunnet EM noen uker tidligere. Men dessverre falt jeg og var dermed ute av kampen.

– Fallet var min gave til Per Ivar Moe ler Matusevitsj. Den sovjetiske storfavoritten gikk overende i siste indre på 500 meteren, etter en knallsterk åpning på mesterskapets første distanse.

matusevitsj - fall

Eduard Matusevitsj falt i siste indre under VM på skøyter i Oslo i 1965.

Foto: Aaserud, Ivar / NTB scanpix

Mesterskapet ble Per Ivar Moes store gjennombrudd, og både med Moe og de andre norske skøyteløperne fra den gangen har Matusetivsj hatt sporadisk kontakt helt fram til i dag.

– Jeg hørte at Fred Anton Maier døde i fjor. Han var en flott sportsmann og en god venn, sier Eduard Matusevitsj, som selv ikke kommer til å være tilstede under europamesterskapet i hjembyen denne helgen.

Flyttet fra Minsk

– Jeg flyttet fra Minsk hit til Moskva for mange år siden, etter å ha jobbet mange år innenfor utenrikshandel, blant annet i Stockholm og New York.

Han snakker utmerket engelsk, ikke minst fordi en av hans sønner har slått seg ned i London.Han gleder seg over at han har et barnebarn som gjør det godt i tennis, og forteller at 14 år gamle Anton Matusevitsj om to uker skal spille en turnering i Oslo. Det er en by som han har svært gode minner fra, ikke minst på grunn av den fantastiske stemningen under mesterskapene på Bislet.

Eduard Matusevitsj

SKØYTEPERSONLIGHET: Eduard Matusevitsj er Hviterusslands mest kjente skøyteløper. Her til høyre sammen med Fred Anton Maier og Magne Thomassen under EM på skøyter i Oslo i 1968.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Eduard Matusevitsj er født i 1937, og det var først litt ut på 1960-tallet han fikk sitt gjennombrudd som skøyteløper, etter at løpere som Jevgennij Grisjin og Oleg Gontsjarenko hadde vært de store navnene i sovjetisk skøytesport.

– Det var litt tilfeldig at jeg begynte med skøytesport sier Eduard Matusevitsj. jeg voskte opp i Minsk, og der hadde venn som drev med skøytesport om vinteren. Jeg begynte relativt seint, jeg var vel rundt 18 år før jeg begynte å satse skikkelig. Samtidig drev jeg med sykling om sommeren, og var i veldig god fysisk form.

Han har samlet mange bilder og utklipp fra tiden som aktiv idrettsamm. På flere av dem er han sammen med sin gode venn og konkurent, Viktor Kositsjkin, OL-vinner på 5000 meter i 1960 og verdensmester i Moskva i 1962.

– Den gangen var det 100.000 mennesker på Leninstadion i Moskva, sier Eduard Matusevitsj, og viser meg bilder fra andre skøytestevner i Sovjetunionen, der det kom titusenvis av mennesker for å se på skøytestjernene.

Den «kattemyke»

Etter at han hadde blitt nummer 6 på 1500 meter under OL i Innspruck ble 1965 det store gjennombruddsåret for den lange og elegante skøyteløperen fra Minsk.

Han var sterk på alle distanser, men kanskje best på 1500 og 5000 meter. NRKs legendariske skøytekommengtator Knut Bjørnsen karakteriserte Matusevitsj stil som «kattemyk», et uttrykk som fremdeles huskes blant mange skøyteentusiaster i Norge.

Eduard Matusevitsj deltok også under OL i Grenobel i 1968, men heller ikke den gangen lyktes han helt og måtte ta til takke med en beskjeden 8-plass på favorittdistansen 1500 meter. Samme år ble han nummer 2 i Eiuropamesterskapet på skøyter i Oslo.

Eduard Matusevitsj

Eduard Matusevitsj er den mest kjente skøyteløperen fra Hviterussland

Foto: speedskating.ru

– Dessverre lyktes jeg aldri i OL. I 1968 gjorde vi den tabben at vi ble værende i Norge for å forberede oss. Men været ble svært dårlig og vi fikk nesten ikke vært på is. Derfor gikk det som det gikk.

Han ga seg etter dette som aktiv skøyteløper, men har vært med på veteranløp seinere, der han også har møtt sine gamle venner fra norsk skøytesport.

Eduard Matusevitsj jobbet lenge innefor en bedrift som solgte sovjetiske traktorer til utlandet. I 1988 gikk han over til en stilling i det sovjetiske regjeringsapperatet.

– Fred Anton Maier og Knut Johannessen er de jeg husker best. Det var veldig flotte og sympatiske menn, sier Eduard "den kattemyke" Matusevitsj.

– Men jeg er bekymret for skøytesporten i dag.

Han synes det er er feil at det er blitt så mange forskjellige distanser og at dette blir forvirrende for publikum. I gamle dager så visste alle hva det handlet om, fire løp og den som var best sammenlagt var verdens beste skøyteløper.

Men den gamle mester har selvfølgelig fått med seg at Russland nå er tilbake som en ledende skøytenasjon med navn som Denis Juskov og Pavel Kulizjnikov i spissen.

– Men det er for mye penger og business i sport i dag, og det skremmer meg, sier Eduard Matusevitsj, sprek skøytepensjonist som nå nyter pensjonistlivet utenfor Moskva.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt