NRK Meny
Normal

Mattilsyn-leder henrettet

Den tidligere lederen for Kinas mat- og legemiddeltilsyn ble dømt for korrupsjon og forsømmelse. I dag ble han henrettet.

Zheng Xiaoyu,

Tidligere sjef for Kinas mat- og legemiddeltilsyn skal ha tatt i mot rundt fem millioner kroner i bestikkelser.

Foto: AP

Henrettelsen ble bekreftet av landets statlige TV-kanal og det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

Under Zheng Xiaoyu sitt lederskap i perioden mellom 1998 og 2005 skal han ha godkjent seks legemidler som viste seg å være falske.

Til sammen skal han ha tatt i mot penger og gaver til en verdi av 832 000 dollar, fem millioner kroner, i bestikkelser for å holde tett om at medisinene ikke var blitt testet. Minst én av disse tok livet av 10 mennesker i landet.

I mai ble han dømt for korrupsjon, med døden som straff.

- Streng straff

Til tross for at Kina er kjent for å gjennomføre henrettelser, er Zheng Xiaoyus straff allikevel svært streng, ifølge nyhetsbyrået AP.

Henrettelsen tolkes som et signal fra myndighetene om at de nå virkelig vil få bukt med problemene rundt landets mat- og legemiddelsikkerhet.

- De få korrupte i tilsynet har brakt skam over hele systemet, og denne skandalen har avslørt at vi har store problemer i landet, sier Yan Jiangying, talsperson for mat- og legemiddeltilsynet.

- Vi må virkelig lære fra det som har skjedd og øke vår innsats for å sikre mat- og legemiddelsikkerheten bedre, la Jiangying til.

Dødelig tannkrem

Tidligere denne uken ble et giftstoff som har ført til en rekke dødsfall i Mellom-Amerika, oppdaget i en kinesiskprodusert tannkrem i Spania.

EU-kommisjonen slo fredag alarm da det ble klart at stoffet dietylenglykol finnes i tannkremen Tri Leaf Spearmint som deles ut gratis på spanske sykehus. Det samme kjemiske stoffet har tidligere kostet over 80 mennesker livet i Panama, hvor det ble brukt i hostesaft.

Dietylenglykol kan forårsake nyre- og leverskader, og i større doser nevrologiske skader som i noen tilfeller ender med døden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt