NRK Meny
Normal

Mann døde av ebolalignende virus

Et virus som er i slekt med ebolaviruset har tatt livet av en helsearbeider i den ugandiske hovedstaden Kampala.

Avisforside om Marburg-dødsfall

En selger holder opp en avis med overskriften om Marburg-dødsfallet. Marburg er en form for febersykdom med sterke blødninger, og tilhører samme virusfamilie som ebola.

Foto: JAMES AKENA / Reuters

29. september døde en mann i 30-årene på sykehuset i Kampala, kun få dager etter å ha blitt innlagt med feber og blødninger.

Ugandiske helsemyndigheter slo fast denne uken at mannen hadde spor av Marburg-viruset i blodet.

99 personer som har vært i kontakt med mannen har blitt kartlagt og er under observasjon, melder CNN. 60 av disse er helsearbeidere som har jobbet sammen med den avdøde. Disse har nå blitt satt i karantene.

– Alle er så langt ved god helse. Vi skal fortsette å holde et godt øye med alle de 99 personene, sier legen Jane Ruth Aceng, direktør for helsetjenesten i Uganda til CNN.

Oppdatert: Det skal ikke være fare for et Marburg-utbrudd i Kampala. Ingen av de elleve personene som viste tegn på symptomer, er smittet av Marburg-viruset, skriver den ugandiske avisen Daily Monitor.

Blør i hjel

Marburg er en form for febersykdom med sterke blødninger, og tilhører samme virusfamilie som ebola.

Marburg-viruset ble påvist i et laboratorium i den tyske byen Marburg i 1967. Oppdagelsen ble gjort i forbindelse med import av aper fra Uganda.

Viruset har en inkubasjonstid på 21 dager, og spres gjennom kontakt med kroppsvæsker som blod, spytt, svette, tårer, oppkast og avføring, skriver Leger uten grenser på sin britiske nettside.

Sykdommen merkes først med feber, muskelsmerter og hodepine, deretter begynner man å blø fra kroppsåpninger. Blodtapet fører til at døden inntreffer i løpet av tre til syv dager.

Det finnes ingen vaksine eller behandling mot sykdommen, og det er svært høy dødelighet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt