Hopp til innhold

Mange spør seg om det er trygt å fly med russiske selskaper

ST. PETERSBURG/OSLO (NRK): Kolleger fra andre flyselskaper i St. Petersburg er i sorg etter flystyrten som tok livet av 224 mennesker på vei hjem fra Egypt. Nå er det flere som stiller spørsmål ved flysikkerheten i Russland.

Flyansatte i St. Petersburg tenner lys etter flystyrten

SØRGER: Utenfor ankomsthallen på flyplassen i St. Petersburg legger sørgende personer ned blomster og tenner lys for å minnes ofrene. Kvinnene på bildet jobber i et flyselskap i Russland, og sørger nå over tapet av kolleger og turistene som var om bord.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Charterflyet med 224 mennesker om bord var på vei tilbake til St. Petersburg i Russland da det gikk fryktelig galt. 23 minutter etter at det tok av fra Sharm el-Sheikh i Egypt styrtet flyet på Sinaihalvøya. Om bord var det 17 barn, 138 kvinner, 62 menn og 7 besetningsmedlemmer.

Tre av passasjerene var fra Ukraina, én var fra Hviterussland, mens resten var russere.

Utenfor ankomsthallen på flyplassen i St. Petersburg møter NRK lamslåtte mennesker i dyp sorg. Det er satt opp et bord hvor folk kan tenne lys og legge ned blomster for å minnes ofrene.

– Det er en fryktelig sorg for alle som jobber i bransjen. Ulykken har kommet nært på oss, og det er en stor tragedie for hele landet, sier flypersonell utenfor ankomsthallen.

Egypts statsminister Sherif Ismail ser på vrakrestene etter flystyrten

Epypts statsminister Sherif Ismail var på plass ved flyvraket lørdag ettermiddag. Begge de svarte boksene fra flyet er funnet. De kan gi mer informasjon om hva som har skjedd.

Foto: STRINGER / Reuters

Setter i gang etterforskning

Flyet som styrtet tilhører det russiske flyselskapet Metrojet som er et av mange små flyselskaper i Russland. Nå er det mange som spør seg om flysikkerheten er så god som den bør være.

Det florerer av teorier om hva som har skjedd, og den russiske presidenten Vladimir Putin sier han vil sette i gang en bred politietterforskning. Søndag er det sørgedag i hele Russland for å minnes ofrene.

Bilder som har kommet av flyet viser et vrak i tusen biter. Den egyptiske statsministeren Sherif Ismail var på funnstedet lørdag ettermiddag og inspiserte vraket. På en pressekonferanse like etter sa han at det så langt var funnet 129 kropper.

Både Lufthansa og Air France legger om flyrutene sine og unngår å fly over Sinaihalvøya frem til det blir klart hva som faktisk har skjedd.

Det er stor sorg i St. Petersburg etter at et fly med 224 russere styrtet i Egypt lørdag.

Mange stiller nå spørsmål ved hvor god flysikkerheten er hos små flyselskaper i Russland.

Ingen nødanrop fra flyet

Begge de svarte boksene som følger med flyet er funnet, og det er ikke registret noe nødanrop fra ulykkesflyet.

Ifølge Hossam Kamal, som er landets luftfartsminister, var kommunikasjonen mellom passasjerflyet og egyptisk flytrafikkontroll normal fram til det plutselig forsvant fra radaren, skriver regjeringsavisen Al-Ahram.

Redningsmannskap har funnet og tatt hånd om begge de svarte boksene. Det er normalt to bokser knyttet til en flytransport, en som registrerer kommunikasjonen i cockpiten og en som registrer flydata.

Vrakdeler fra flyet

Vrakdeler fra flyet ligger strødd ved funnstedet. 23 minutter etter takeoff fra Sharm el-Sheikh ved Rødehavet forsvant charterflyet fra radarsystemene.

Foto: STRINGER / Reuters

Klaget over vedlikehold

Kona til annenflygeren sier til en russisk TV-kanal at ektemannen klaget over dårlig teknisk stand på flyet før avgang. Ifølge nyhetsbyrået AP skal han ha ringt datteren og fortalt at det var gjort lite vedlikehold på flyet.

I en uttalelse på flyselskapets nettside står det at flyet var i god teknisk tilstand, og at piloten hadde mange års erfaring.

En IS-tilknyttet gruppe tok på seg ansvaret for flystyrten tidligere på dagen, men myndighetene både i Russland og Egypt mener at det er en ulykke og ikke et terrorangrep.

SISTE NYTT

Siste nytt