NRK Meny
Normal

Mange ligger fortsatt i gjørma

Redningsmannskaper forsøker så godt de kan å spa frem mennesker som ligger begravet i de tunge våte gjørmemassene i Gannan i Kina.

Video Skred i Kina

Store deler av Zhouqu-distriktet ligger under vann, viser TV-bildene.

Flere jordskred gikk i natt i byen Gannan og distriktet Zhouqu i Gansu-provinsen nordvest i Kina. Skredene ble utløst av det heftige regnet i går, lørdag.

Rundt 127 personer er så langt funnet omkommet og 700 er gravd fram. Kinesiske myndigheter gikk først ut med at rundt 2000 skal være savnet, men søndag ettermiddag ble tallet nedjustert til 1300.

De nye dødsfallene kommer i tillegg til de nær 2000 som har omkommet de siste ukene i de verste oversvømmelsene og regnstormene i Kina på mange år.

Begravet i vann

TV-bilder viser soldater som spar for harde livet i gjørma for å finne savnede. Det er problemer med å få nok redningsmannskaper frem, og de som er på plass forsøker fortvilet å gjøre det de kan.

Jordskrev i Gannan i Zhouqu-provinsen i Kina

Soldater i den jordskred-rammede byen Gannan endevender den tunge gjørma i sin søken etter mennesker som kan ligge begravet i jordmassene.

Foto: XINHUA / Reuters

En hel landsby skal ha blitt begravet av jordmasser i natt. Enkelte steder stod vannet tre etasjer høyt.

- Det er vanskelig å finne igjen personer som er blitt skylt vekk med vann- og jordmassene. Det er også vanskelig å si hvilke sjanser de har til å overleve, sier He Youxin, som organiserer redningsarbeidet i Zhouqu.

Tibetansk

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua er 50.000 mennesker berørt.

Jordskredene har ført til at energiforsyningen til distriktet er kuttet. Nyhetsbyrået forteller også at halve distriktet står under vann, og at den tykke gjørma gjør veiene uframkommelige.

Rundt 2800 soldater og 100 helsepersonell er sendt for å hjelpe til, men de har problemer med å ta seg inn i området.

- Gjørma er nå vårt største problem. Den er for tykk til å kjøre eller gå gjennom, sier provinssjefen Diemujiangteng til Xinhua.

De forsøker nå å sprenge vekk gjørmemasser med dynamitt.

Nyhetsbyrået Reuters har intervjuet en innbygger i området, som forteller at det aldri har vært så ille som nå.

- Vi har hatt jordras før, men ingenting i likhet med dette. Folk forsøker å finne igjen sine familiemedlemmer, og venter ellers på hjelp, sier Han Jiangping.

Myndighetene inspiserer området fra helikopter, og statsminister Wen Jiabao skal være på vei til de flomrammede området.

Og det skal ikke være slutt med dette. Ifølge meteorologene er det ventet nytt kraftig regn igjen fra tirsdag.

Flesteparten av dem som bor i Zhouqu er tibetanere. En stor andel lever av jordbruks- eller gjeterdrift, og har nå en periode mistet levebrødet sitt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt