Hopp til innhold

– Jeg tenker mye på mine kidnappede søstre i Nigeria

OSLO (NRK): Malala Yousafzai ber det internasjonale samfunnet om å ikke glemme de kidnappede skolejentene i Nigeria. – Vi vil ikke at dere kun skal være aktive på Twitter. Hev stemmen, gjør noe, sier Malala.

Malala: - Vi må ikke glemme søstrene våre i Nigeria.

14. august-komiteen inviterte 16 år gamle Malala Yousafzai til Oslo denne helgen. Hun har holdt appell for flere hundre oppmøtte på Stortinget, og har hatt samtaler med kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og stortingspresident Olemic Thommessen. Søndag møtte hun flere næringslivsledere.

Malala Yousafzai deltok søndag på et dialogmøte på Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, og hun holdt blant annet en tale om barns rett til utdannelse.

I dialogmøtet var hun også innom andre temaer, og fikk spørsmål fra NRK om den langvarige bortføringssaken i Nigeria, der rundt 200 skolejenter holdes i fangenskap av terrorgruppa Boko Haram. Gruppen har truet med å selge pikene som slaver.

Malala har vært ett av ansiktene utad i den verdensomspennende kampanjen «Bring back our girls».

– Hva tror du må til for å få jentene i Nigeria tilbake?

Malala

Blant dem som har støttet den internasjonale hashtag-kampanjen «Bring back our girls» er Malala Yousafzai og USAs førstedame Michelle Obama.

Foto: Malala Foundation

– Først vil jeg si at det er virkelig trist at måneder har passert, og disse jentene fortsatt holdes i fangenskap. Jeg ser på de nigerianske jentene som mine søstre og jeg tenker mye på at søstrene mine er kidnappet. De er i en slik vanskelig situasjon og ingen vet hva de føler nå og hva slags tilstand de er i, sier Malala til NRK.

– De lider. Det er vår oppgave å heve stemmen for våre søstre, for våre døtre. Det internasjonale samfunnet var ganske aktive på Twitter de første dagene etter kidnappingen. Men vi vil ikke at dere kun skal være aktive på Twitter, vi vil at dere skal være aktive og hjelpe til på bakken. Jentene må bli løslatt, sier hun.

– Kan ikke møte Boko Haram

– Menneskene bak denne kidnappingen har gjort det av egen vilje, det er ikke relatert til islam. Islam er en religion av fred. Jeg vil spørre Boko Haram: Hvordan ville dere følt det dersom noen hadde tatt søstrene deres eller døtrene deres fra dere? fortsetter Malala.

Kidnappingen har vakt sinne og oppstandelse både i Nigeria og internasjonalt, og mange kritiserer myndighetene for å ikke gjøre nok for å redde skolejentene som ble kidnappet 14. april.

Nigerias tidligere president har uttalt at han tror jentene som ble bortført, aldri kommer tilbake. Uttalelsen er det hittil mest pessimistiske om skolejentenes skjebne som har kommet fra den politiske eliten i landet.

Malala sier at internasjonale myndigheter må høre på budskapene og ikke være tause i denne saken.

– Jeg hadde ingen møter med Taliban, og jeg kan heller ikke arrangere møte med Boko Haram. Det jeg kan gjøre er å heve stemmen. Jeg vil gjøre mitt beste, men jeg spør myndighetene om de kan gjøre noe, om de kan stå opp for saken. Hvorfor er de stille? Hvorfor gjør de ikke noe?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Abubakar Shekau

I Boko Harams video sier leder Abubakar Shekau at jentene ikke blir frigjort før «islamistiske brødre» blir løslatt fra fengsel.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Nominert til fredspris

Malala ble verdenskjent etter at hun 14 år gammel ble skutt i hodet av Taliban fordi hun blogget om barns og kvinners rettigheter. Hun har ikke latt seg skremme til taushet og var en av favorittene til Nobels fredspris i fjor.

Til manges skuffelse vant ikke hun prisen, mens andre mente en nobelpris kunne ha blitt vel voldsomt for en så ung person.

Hele 278 personer og organisasjoner er nominert til Nobels fredspris 2014, og det er det største antall nominasjoner noen gang.

Flere av de nominertes navn er offentliggjort av forslagsstillerne, og blant dem er den amerikanske varsleren Edward Snowden, pave Frans og russlands president Vladimir Putin.

Malala er nominert av stortingsrepresentantene Freddy de Ruiter og Magne Rommetveit fra Arbeiderpartiet.

Malala Yousafzai og Ziauddin Yousafzai

– Spør meg ikke om hva jeg gjorde, men hva jeg ikke gjorde. Jeg vingeklippet henne ikke, og det er mitt budskap til alle foreldre, sier Malalas far Ziauddin Yousafzai under en pressekonferanse på Oslosenteret for fred og menneskerettigheter i Oslo søndag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt