Mistenkt for Malala-angrepet arrestert også i 2009

En av de to talibanmedlemmene som er mistenkt for å ha skutt 14 år gamle Malala Yousufzai i hodet og såret henne alvorlig, er også blitt arrestert tidligere.

Malala Yousufzai

En av de to talibanmedlemmene som ble arrestert, mistenkt for angrepet på Malala Yousufzai har også vært pågrepet tidligere.

Foto: STRINGER/PAKISTAN / Reuters

Det opplyser kilder i landets etterretningsvesen til nyhetsbyrået Associated Press. Arrestasjonen skjedde i Swatdalen i 2009, men den gangen fant ikke politiet bevis som knyttet ham til noe attentat eller annen ulovlig virksomhet og løslot ham.

Mannen ble arrestert, mistenkt for å ha tilknytning til den pakistanske grenen av Taliban. Nå er han altså arrestert på nytt.

Nå har politiet funnet bevis for angrepet på Malala i mannens hus. Han skal ha planlagt angrepet, og vært en av de to som gikk på skolebussen og skjøt Malala. Ingen av de to mistenkte er pågrepet.

– Moren og brødrene sitter i varetekt for å presse ham til å overgi seg, hevder en av kildene.

Mannen kan ha flyktet over grensen til Afghanistan

Skutt i hodet

Malala Yousufzai

Angrepet førte til en rekke demonstrasjoner i Pakistan, for Malala og mot Taliban.

Foto: FAISAL MAHMOOD / Reuters
Malala Yousufzai

Malala Yousufzai i sykesenga etter angrepet.

Foto: STRINGER/PAKISTAN / Reuters

Malala ble skutt på skolebussen i Swatdalen 9. oktober. Taliban har sagt at de skjøt jenta fordi hun fremmet vestlige verdier og kritiserte Taliban.

Angrepet er blitt kraftig fordømt både i Pakistan og i en rekke andre land, og har resultert i støttedemonstrasjoner for jenta Pakistanske religiøse ledere har utstedt en fatwa mot Taliban etter angrepet.

I fjor fikk hun den første fredsprisen i Pakistans historie.

Hun ligger nå på et sykehus i England som har omfattende erfaring med å behandle britiske soldater som er blitt såret i Afghanistan.

Internasjonalt kjent

Malala Yousufzai ble internasjonalt kjent for å blogge for BBC mot Taliban og for jenters rett til skolegang og utdannelse. Før angrepet fikk hun en jenteskole i Karachi oppkalt etter seg.

Etter angrepet sa talibantalsmannen Ehsanullah Ehsan at de hadde advart henne en rekke ganger, og sagt at hun måtte stanse kritikken av Taliban og støtten til vestlige frivillige organisasjoner.

Malala Yousufzai kom raskt til behandling etter angrep. Legene fjernet en kule fra hodet hennes, før hun ble frisk nok til å klare flytransporten til England.

SISTE NYTT

Siste nytt